Review Philips Hue

Waarom kiezen voor Philips Hue? Lees onze mening in deze review Philips Hue.

Verlichting is een belangrijk item in het interieur. Een item dat meestal wordt uitgekozen door vrouwen omdat het moet passen bij de rest van het interieur. Mannen gaan meer voor de functionaliteit. Als je deze twee zou combineren is de Philips Hue de beste optie. Zo is het wel bij ons thuis gegaan.

Mijn man wilde al heel erg lang een goed lichtsysteem met meerdere mogelijkheden. Als interieurblogger wilde ik natuurlijk niet alleen een systeem dat functioneel was maar ook een die een toevoeging aan het interieur zou zijn. En het liefst ook nog aan te passen was aan de setting in huis. Zo kwamen we bij Philips Hue terecht.

Mijn man was eerst nog wel een beetje sceptisch omdat er ooit tegen hem was gezegd dat het licht zo klinisch was. Toen we in een speciaalzaak voor verlichting waren is hij van mening veranderd. In deze zaak hadden ze een wand vol met Hue producten. Aan deze wand kon je alle mogelijkheden heel erg goed testen. Niet alleen de koppelingen die je met alle lampen kan maken maar ook lichtstanden waren hier goed zichtbaar. Zo bleek dat de Hue werkt met een White Ambiance licht wat heel erg zacht is en totaal niet klinisch. Na dit gezien te hebben zijn we overstag gegaan.

Starterskit Philips Hue

Omdat Philips Hue in aanschaf best prijzig is wilde we eerst het product testen voordat we het door ons hele huis heen zouden trekken. In onze vorige woning zijn we daarom gestart met een starterskit.

We hadden op dat moment geen goede lampen om ze in te plaatsen dus hebben we bij Ikea 2 simpele Fado lampen gehaald. Hiermee konden we dan gelijk de Philips Color testen want deze hadden we ook gelijk mee besteld.

En eigenlijk vanaf dag 1 waren we verliefd op dit product. Waarom? Philips Hue biedt heel veel mogelijkheden.

Waarom kiezen voor Philips Hue?

Allereerst voor alle mogelijkheden. Met 1 druk op de knop kan je alle lampen in je woonkamer aanzetten. De lampen koppel je via je app aan een afstandbediening. Voordeel hiervan is dat je deze gewoon naast de bank neer kan leggen. Wil je liever de lampen ook bedienen via een schakelaar dan kan je speciale schakelaars kopen. Hue is een samenwerking aangegaan met Busch-Jaeger. Zij verkopen speciale lichtschakelaar, in allerlei kleuren, waarmee je de Hue lampen kan aanzetten. Met je app of afstandbediening kan je dan weer de sfeer/sterkte aanpassen.

In onze beneden verdieping hebben we op dit moment drie sectoren.

  • de woonkamer
  • de eetkamer
  • de keuken

In de woonkamer hebben we een Philips Hue Fair, de twee Ikea Fado lampen met philips hue lamp White en een Philips Go. De laatste hebben we weggewerkt in een kastje waardoor hij uit het zicht is.

Foto: Fonq | Hue Fair

De Fair geeft gewoon licht. Deze lamp is al voor gefrabiceerd en hier kan je niets aan veranderen. In deze lamp zit een ledstrip. De andere lampen in de huiskamer bevatten een color light. En de Go is standaard geleverd met kleur. Hierdoor kan je spelen met licht. Alle vier de lampen zijn samengevoegd in een ruimte en met 1 druk op de knop kunnen we van romantisch tot klinisch licht gaan. Dat laatste wordt nog weleens gebruikt als een van de kinderen bijvoorbeeld een glas laat vallen.

De Go staat standaard op een roze/paarse kleur. Door een beetje te spelen met licht zul je vanzelf ontdekken wat past bij je interieur. In ons geval schijnt de lamp op het plafond wat een erg leuk speels effect geeft.

De lamp in de eetkamer is een Philips Hue lamp in een fitting. Daar hangt nog geen lamp en komt geen philips Hue lamp. We hebben ontdekt dat het toch wel fijn is als iedereen bij de tafel het licht kan veranderen.

Daar gaan we een lamp neerhangen met ledverlichting die met een sensor in de lamp harder of zachter gezet kan worden. De huidige lamp kan namelijk alleen bedient worden met de app. Als je aan tafel zit is het vervelend om je telefoon te moeten pakken waarmee je dan het licht kan veranderen. Daarbij hebben onze kinderen de app niet en zij kunnen dan ook niet als het nodig is, bijvoorbeeld bij het maken van hun huiskamer, de lamp feller zetten.

In de keuken hebben we een rails met spot hangen. Ook hierin hebben we Hue lampen. Hier zitten Hue GU10 lampjes in. Ideaal want dit biedt ons de mogelijkheid om de lampen erg fel te zetten als we aan het koken zijn. De lampen geven dan veel licht wat voor veel werklicht zorgt. Als we gaan eten, onze eettafel kijkt uit op de open keuken, zetten we de lampen weer op sfeervol licht.

Philips Hue in de hal

Hier vind ik Hue de allerbeste uitvinding. Wij hebben namelijk hier de sensor van Hue hangen die gekoppeld is aan de overlooplamp. In de app hebben we speciale instellingen aan deze lamp gegeven. Zo geeft hij tot 20.00 gewoon licht maar vanaf dat tijdstip gaat hij over op zacht groen licht. Je wordt namelijk niet wakker van groen licht dus als de kinderen naar het toilet gaan zorgt de sensor er voor dat er een zacht groen lampje aangaat. Deze geeft net genoeg licht om naar het toilet te gaan en na een paar minuten gaat deze weer uit. De kinderen hoeven dus op de hal niet het licht aan en uit te doen. Dat gaat allemaal van zelf.

Philips Hue in de kinderkamer

Geen van onze kinderen heeft een schakelaar in de kamer. Alle ouderwetse lichtschakelaars hebben wij tijdens de verbouwing verwijderd. Alle kinderen hebben een eigen Philips Hue. We hebben alleen de lichtbron gekocht. De armatuur mochten ze zelf uitkiezen.

Een Hue in de kinderkamer biedt veel voordelen:

  • de lampen zijn heel erg goed dimbaar
  • heeft verschillende lichtstanden
  • is vanuit de app te bedienen

Naast elke deur hangt de afstandbediening zodat deze makkelijk terug te vinden is. Een van onze kinderen vindt het heel erg fijn om de losse afstandbediening ’s nachts naast zich neer te leggen zodat, mocht het nodig zijn, hij snel zijn licht aan kan doen. Dat geeft hem een erg veilig gevoel.

Het laatste voordeel van Hue lampen in de kinderkamer, ze zijn ook bedienbaar vanuit de app. Zo kunnen wij op onze smartphone de lampen uitzetten. Het is ons al regelmatig gebeurd dat we in de auto wilde stappen en zagen dat er boven nog licht brandde. Met de app konden we dan de lampen uitzetten en ondertussen al vertrekken naar ons bestemming.

Philips Hue als afwezigheidassistent

De Hue biedt je ook heel erg veel mogelijkheden op het gebied van beveiliging. Je mag het niet zien als een alarm systeem maar biedt wel een groot voordeel. Je kan in de app een routing maken. Hiermee suggereer je dat er iemand thuis is. En deze routing kan je per dag laten wisselen. De ene dag doe je dus het licht aan in de voorslaapkamer en de andere dag in de achterslaapkamer. Per kamer kan je instellen wanneer het licht aan en wanneer het licht uit moet. Zo lijkt ook tijdens jouw afwezigheid je huis bewoond.

Philips koppelen aan Nest

Nog een mogelijkheid op het gebied van veiligheid is het koppelen van je Hue aan je nest rookmelder. Wij hebben twee Nest rookmelders in ons huis hangen welke gekoppeld zijn aan de Hue. Door de Philips Hue te koppelen aan de Nest ontstaan er nu twee dingen:

  • Bij een koolmonoxide alarm gaan alle lampen in huis zo fel mogelijk schijnen. Je krijg je goed licht om de woning te verlaten.
  • Bij brand gaan de lampen rood branden zodat je weet dat er brand is.

Mocht je een Nest camera hebben en deze koppelen aan je Hue dan schakelt Hue vanzelf alle lampen uit zodra er geen beweging meer wordt waargenomen.

Philips hue energiebesparend

Als laatste pluspunt wil ik aankaarten dat Philips Hue ook zorgt voor een lagere energierekening. Wij hebben laatst met een expert naar ons energiekosten gekeken en voor een gezin met 6 personen hebben wij een erg laag energieverbruik. Dat komt voor een deel door onze wasmachine die erg energiezuinig is maar voor een heel groot deel uit onze energiebesparende Philips Hue lampen.

Philips Hue is dus ideaal voor je smart home welke ook nog eens duurzaam is.

Eindconclusie review Philips Hue

De collectie van Philips breidt elke jaar weer uit. Ik verwacht dan ook zeker wel dat er in ons interieur nog meer lampen komen. Zo gaan we dit jaar met de tuin aan de slag en ook daar zullen we kiezen voor Philips Hue tuinverlichting. Ook de Philips Hue badkamer staat hoog op ons lijstje.
Ik vind het heerlijk dat de lampen op elkaar af te stemmen zijn en een diversiteit aan mogelijkheden bieden. Ook verwacht ik dat in de toekomst er steeds meer apparatuur gekoppeld kan worden aan de Hue. Wij zijn hier thuis blij dat we van mening zijn veranderd.

About Author

You May Also Like

2 comments

Floris says:

Voor iemand die hier helemaal niet in thuis is, vond ik het een ingewikkeld verhaal. En dan te bedenken dat ik een millennial van 35 ben! En ik wil het graag begrijpen, want dit is de toekomst. Over ruim een jaar verhuis ik, maar ik denk nu alvast na over verlichting. Niet alleen de lampen, maar ook de lichtbronnen en besturing.

Straks ga ik naar een nieuwbouwappartement. Hoe bedien ik straks alle lampen in de woonkamer? Ik wil ze allemaal tegelijk aan- en uitzetten, zonder naar elke lamp afzonderlijk te hoeven lopen. Maar kan dat zomaar me alle lampen? De ene lamp heeft een ingebouwde dimmer. Een andere lamp bestaat uit twee losse lichtbronnen. Die zijn afzonderlijk aan en uit te zetten. Hetzelfde met een vloerlamp met ingebouwde leeslamp. En die zijn beide ook nog eens dimbaar! Hoe werkt dit alles met Philips Hue?!

En oké, een afstandsbediening. Maar die werkt alleen maar voor één ruimte? Wat als ik in de slaapkamer ook een serie lampen in één keer wil kunnen bedienen? Een aparte afstandsbediening? Straks struikel ik in mijn nieuwe appartement over de afstandsbedieningen.

En hoe zit het met die speciale schakelaars? Hoe werkt dat precies? En hoe moet dat met de schakelaars die (waarschijnlijk?) in het appartement zitten bij oplevering? Ik snap niet hoe zo’n schakelaar aan de muur in verbinding staat met de lampen in de woonkamer. Wat bedien en regel ik dan allemaal? Hoe werkt dit? Waar haalt de schakelaar zijn voeding vandaan? Ik begrijp er he-le-maal niks van.

En dan gaat het ook nog eens over de smartphone! Wat doet die hier nu weer in dit verhaal?!

Alles wat ik over Philips Hue lees, is abracadabra voor me. Zelfs van Philips eigen site word ik niet veel wijzer. Hoe werkt het nu allemaal als je uitgaat van bestaande lampen en een traditionele setting? Dus lampen die je apart moet aan- en uitzetten? Nergens vind ik dit stap-voor-stap. Enorm frustrerend! Philips heeft 14 starterskits! Hoe moet ik hier wijs uit?!

Alles wat Philips zelf verteld, is omgeven met marketingtaal. Dat vertroebelt de duidelijkheid alleen maar! Zo heeft Philips een site: ‘Hoe werkt Philips Hue?’ Wat moet ik met deze zin: “Philips Hue heeft slimme verlichting voor elke woning, dus iedereen kan bijzondere momenten creëren met licht en automatische lichtroutines instellen.” Bijzondere momenten?! Leg gewoon uit hoe het werkt, in Jip-en-Janneke-taal.

Daarom ging ik op zoek naar particulieren die no-nonsense vertellen over Philips Hue. Maar ik kan er geen wijs uit. Helaas ook niet uit jouw artikel. Misschien weet jij waar ik moet beginnen? Ik heb nog ruim een jaar…

Daniëlle Roof says:

Beste Floris
Jammer dat je nog geen antwoorden gevonden hebt op alle vragen. Ik begrijp dat ook wel, want met dezelfde zoektocht ben ik ook bezig geweest, voordat ik ging verhuizen. Ik was net zo zoekend en sceptisch, dus Ik heb in een winkel eerst gekeken of de kleur van het licht me beviel en heb toen besloten een starterspakket te kopen met 3 lampen en een afstandsbediening om zo eens te experimenteren. Ik heb bij Ikea twee eenvoudige bollen gekocht en daar de lampen ingedraaid. Ik zocht zacht licht en ben gegaan voor White Ambiance lampen. Inmiddels hangt Philips Hue door mijn hele huis en kan ik niet meer zonder.

Wat ik heb ervaren met dit experiment is dat ik af moest van de traditionele gedachte over verlichting. Dat je bij binnenkomst rechts naast de deur met een schakelaar het licht aan deed bijvoorbeeld, of in jou geval een rondje moest lopen langs alle lampen om ze aan of uit te zetten.

Eén van de belangrijkste dingen is, dat het bij Philips Hue eigenlijk om de lampen zelf gaat. Die doen de magic. Maar die lampen kan je niet met een gewone dimmer bedienen. Ze hebben altijd 220V stroom nodig. Moet je dan je oude armaturen weggooien? Nee, dat hoeft niet, maar dat later.

Philips Hue werkt in de basis met een App op je telefoon en met de Hue Bridge. Alle andere middelen zijn bijzaak.
De Bridge verbind je via je router met het internet en de Hue App wordt je controlekamer. Vanuit die app regel je alles. De kleur of lichtsterkte van je Hue verlichting, welke lamp in welke kamer hoort, enzovoorts. In de App regel je ook wat alle mogelijke accessoires, zoals de afstandsbedieningen of bewegingssensoren gaan doen. Altijd alles draadloos.

Jouw vraag over de afstandsbediening, ook die is in de App helemaal te configureren. Het staat je vrij om meerdere kamers, of meerdere lampen te schakelen. Je bent niet persé gebonden aan een afstandsbediening per kamer.

Die speciale schakelaars zijn wat mij betreft echt uitgevonden, omdat mensen traditioneel een knop naast de deur willen hebben. Je kan dus je normale schakelaar vervangen door een speciale schakelaar voor Philips Hue. Die heeft, net als Hue lampen altijd stroom nodig en je gebruikt dus niet de schakeldraad, die naar de lamp loopt. Ook de functies van de schakelaar bedien je in de App.
Ik heb de schakelaars overigens zelf niet, want de App, een bewegingssensor en de afstandsbediening zijn bij mij voldoende. Als ik ’s avonds in bed lig, druk ik om mijn smartphone op ‘Alles uit” en het hele huis wordt donker.

Als laatste nog even terugkomen op de armaturen met ingebouwde dimmers. Zoals gezegd kunnen daar geen Hue lampen in. Er is wel een oplossing om die lampen mee te schakelen met je Hue verlichting. Met een Hue stopcontact kan je traditionele verlichting schakelen, gewoon aan/uit. Het is een blokje die je in een stopcontact doet, waar je daarna de stekker van je vloerlamp insteekt. Via de App (daar is ie weer) regel je wanneer het stopcontact aan of uit moet.

Al met al, is ook dit weer een ingewikkeld verhaal geworden, terwijl ik ondertussen hoop dat je er iets mee opgeschoten bent. Ik zou je als tips mee kunnen geven dat je in een winkel waar ze Hue verlichting verkopen gewoon eens gaat kijken. Wil je meer vragen stellen of lezen over Hue, dan kan ik je adviseren om lid te worden van de Facebook groep Philips Hue Nederland. Daar wordt door 9000 leden altijd een antwoord gegeven op elke vraag die gaat over Philips Hue.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *