review philips hue

Review Philips Hue

Waarom kiezen voor Philips Hue? Lees onze mening in deze review Philips Hue.

Verlichting is een belangrijk item in het interieur. Een item dat meestal wordt uitgekozen door vrouwen omdat het moet passen bij de rest van het interieur. Mannen gaan meer voor de functionaliteit. Als je deze twee zou combineren is de Philips Hue de beste optie. Zo is het wel bij ons thuis gegaan.

Mijn man wilde al heel erg lang een goed lichtsysteem met meerdere mogelijkheden. Als interieurblogger wilde ik natuurlijk niet alleen een systeem dat functioneel was maar ook een die een toevoeging aan het interieur zou zijn. En het liefst ook nog aan te passen was aan de setting in huis. Zo kwamen we bij Philips Hue terecht.

Mijn man was eerst nog wel een beetje sceptisch omdat er ooit tegen hem was gezegd dat het licht zo klinisch was. Toen we in een speciaalzaak voor verlichting waren is hij van mening veranderd. In deze zaak hadden ze een wand vol met Hue producten. Aan deze wand kon je alle mogelijkheden heel erg goed testen. Niet alleen de koppelingen die je met alle lampen kan maken maar ook lichtstanden waren hier goed zichtbaar. Zo bleek dat de Hue werkt met een White Ambiance licht wat heel erg zacht is en totaal niet klinisch. Na dit gezien te hebben zijn we overstag gegaan.

Starterskit Philips Hue

Omdat Philips Hue in aanschaf best prijzig is wilde we eerst het product testen voordat we het door ons hele huis heen zouden trekken. In onze vorige woning zijn we daarom gestart met een starterskit.

We hadden op dat moment geen goede lampen om ze in te plaatsen dus hebben we bij Ikea 2 simpele Fado lampen gehaald. Hiermee konden we dan gelijk de Philips Color testen want deze hadden we ook gelijk mee besteld.

En eigenlijk vanaf dag 1 waren we verliefd op dit product. Waarom? Philips Hue biedt heel veel mogelijkheden.

Waarom kiezen voor Philips Hue?

Allereerst voor alle mogelijkheden. Met 1 druk op de knop kan je alle lampen in je woonkamer aanzetten. De lampen koppel je via je app aan een afstandbediening. Voordeel hiervan is dat je deze gewoon naast de bank neer kan leggen. Wil je liever de lampen ook bedienen via een schakelaar dan kan je speciale schakelaars kopen. Hue is een samenwerking aangegaan met Busch-Jaeger. Zij verkopen speciale lichtschakelaar, in allerlei kleuren, waarmee je de Hue lampen kan aanzetten. Met je app of afstandbediening kan je dan weer de sfeer/sterkte aanpassen.

In onze beneden verdieping hebben we op dit moment drie sectoren.

  • de woonkamer
  • de eetkamer
  • de keuken

In de woonkamer hebben we een Philips Hue Fair, de twee Ikea Fado lampen met philips hue lamp White en een Philips Go. De laatste hebben we weggewerkt in een kastje waardoor hij uit het zicht is.

Foto: Fonq | Hue Fair

De Fair geeft gewoon licht. Deze lamp is al voor gefrabiceerd en hier kan je niets aan veranderen. In deze lamp zit een ledstrip. De andere lampen in de huiskamer bevatten een color light. En de Go is standaard geleverd met kleur. Hierdoor kan je spelen met licht. Alle vier de lampen zijn samengevoegd in een ruimte en met 1 druk op de knop kunnen we van romantisch tot klinisch licht gaan. Dat laatste wordt nog weleens gebruikt als een van de kinderen bijvoorbeeld een glas laat vallen.

De Go staat standaard op een roze/paarse kleur. Door een beetje te spelen met licht zul je vanzelf ontdekken wat past bij je interieur. In ons geval schijnt de lamp op het plafond wat een erg leuk speels effect geeft.

De lamp in de eetkamer is een Philips Hue lamp in een fitting. Daar hangt nog geen lamp en komt geen philips Hue lamp. We hebben ontdekt dat het toch wel fijn is als iedereen bij de tafel het licht kan veranderen.

Daar gaan we een lamp neerhangen met ledverlichting die met een sensor in de lamp harder of zachter gezet kan worden. De huidige lamp kan namelijk alleen bedient worden met de app. Als je aan tafel zit is het vervelend om je telefoon te moeten pakken waarmee je dan het licht kan veranderen. Daarbij hebben onze kinderen de app niet en zij kunnen dan ook niet als het nodig is, bijvoorbeeld bij het maken van hun huiskamer, de lamp feller zetten.

In de keuken hebben we een rails met spot hangen. Ook hierin hebben we Hue lampen. Hier zitten Hue GU10 lampjes in. Ideaal want dit biedt ons de mogelijkheid om de lampen erg fel te zetten als we aan het koken zijn. De lampen geven dan veel licht wat voor veel werklicht zorgt. Als we gaan eten, onze eettafel kijkt uit op de open keuken, zetten we de lampen weer op sfeervol licht.

Philips Hue in de hal

Hier vind ik Hue de allerbeste uitvinding. Wij hebben namelijk hier de sensor van Hue hangen die gekoppeld is aan de overlooplamp. In de app hebben we speciale instellingen aan deze lamp gegeven. Zo geeft hij tot 20.00 gewoon licht maar vanaf dat tijdstip gaat hij over op zacht groen licht. Je wordt namelijk niet wakker van groen licht dus als de kinderen naar het toilet gaan zorgt de sensor er voor dat er een zacht groen lampje aangaat. Deze geeft net genoeg licht om naar het toilet te gaan en na een paar minuten gaat deze weer uit. De kinderen hoeven dus op de hal niet het licht aan en uit te doen. Dat gaat allemaal van zelf.

Philips Hue in de kinderkamer

Geen van onze kinderen heeft een schakelaar in de kamer. Alle ouderwetse lichtschakelaars hebben wij tijdens de verbouwing verwijderd. Alle kinderen hebben een eigen Philips Hue. We hebben alleen de lichtbron gekocht. De armatuur mochten ze zelf uitkiezen.

Een Hue in de kinderkamer biedt veel voordelen:

  • de lampen zijn heel erg goed dimbaar
  • heeft verschillende lichtstanden
  • is vanuit de app te bedienen

Naast elke deur hangt de afstandbediening zodat deze makkelijk terug te vinden is. Een van onze kinderen vindt het heel erg fijn om de losse afstandbediening ’s nachts naast zich neer te leggen zodat, mocht het nodig zijn, hij snel zijn licht aan kan doen. Dat geeft hem een erg veilig gevoel.

Het laatste voordeel van Hue lampen in de kinderkamer, ze zijn ook bedienbaar vanuit de app. Zo kunnen wij op onze smartphone de lampen uitzetten. Het is ons al regelmatig gebeurd dat we in de auto wilde stappen en zagen dat er boven nog licht brandde. Met de app konden we dan de lampen uitzetten en ondertussen al vertrekken naar ons bestemming.

Philips Hue als afwezigheidassistent

De Hue biedt je ook heel erg veel mogelijkheden op het gebied van beveiliging. Je mag het niet zien als een alarm systeem maar biedt wel een groot voordeel. Je kan in de app een routing maken. Hiermee suggereer je dat er iemand thuis is. En deze routing kan je per dag laten wisselen. De ene dag doe je dus het licht aan in de voorslaapkamer en de andere dag in de achterslaapkamer. Per kamer kan je instellen wanneer het licht aan en wanneer het licht uit moet. Zo lijkt ook tijdens jouw afwezigheid je huis bewoond.

Philips koppelen aan Nest

Nog een mogelijkheid op het gebied van veiligheid is het koppelen van je Hue aan je nest rookmelder. Wij hebben twee Nest rookmelders in ons huis hangen welke gekoppeld zijn aan de Hue. Door de Philips Hue te koppelen aan de Nest ontstaan er nu twee dingen:

  • Bij een koolmonoxide alarm gaan alle lampen in huis zo fel mogelijk schijnen. Je krijg je goed licht om de woning te verlaten.
  • Bij brand gaan de lampen rood branden zodat je weet dat er brand is.

Mocht je een Nest camera hebben en deze koppelen aan je Hue dan schakelt Hue vanzelf alle lampen uit zodra er geen beweging meer wordt waargenomen.

Philips hue energiebesparend

Als laatste pluspunt wil ik aankaarten dat Philips Hue ook zorgt voor een lagere energierekening. Wij hebben laatst met een expert naar ons energiekosten gekeken en voor een gezin met 6 personen hebben wij een erg laag energieverbruik. Dat komt voor een deel door onze wasmachine die erg energiezuinig is maar voor een heel groot deel uit onze energiebesparende Philips Hue lampen.

Philips Hue is dus ideaal voor je smart home welke ook nog eens duurzaam is.

Eindconclusie review Philips Hue

De collectie van Philips breidt elke jaar weer uit. Ik verwacht dan ook zeker wel dat er in ons interieur nog meer lampen komen. Zo gaan we dit jaar met de tuin aan de slag en ook daar zullen we kiezen voor Philips Hue tuinverlichting. Ook de Philips Hue badkamer staat hoog op ons lijstje.
Ik vind het heerlijk dat de lampen op elkaar af te stemmen zijn en een diversiteit aan mogelijkheden bieden. Ook verwacht ik dat in de toekomst er steeds meer apparatuur gekoppeld kan worden aan de Hue. Wij zijn hier thuis blij dat we van mening zijn veranderd.

Google Nest Cam Indoor Beveiligingscamera
€104,00
€139,00
in stock
Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *