Slaapkamer inrichten

Naast het inrichten van de woonkamer is een slaapkamer inrichten elke keer weer een enorme grote maar wel erg leuke klus. Het is namelijk een ruimte waar we veel tijd doorbrengen en waar we veel eisen aan stellen.
De ruimte moet ons namelijk vooral heel erg veel rust opleveren maar door de jaren heen heeft de slaapkamer nog veel meer functies gekregen.

Vroeger was de slaapkamer echt bedoeld om te slapen. Er hing geen tv, er stond geen radio, er stond geen bureau. Er stonden alleen praktische items zoals een bed, nachtkastjes en een kast. Maar de slaapkamer is steeds meer een onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Zo zijn er vele die ’s morgens in de slaapkamer mediteren of sporten. Daar moet dan wel de ruimte voor zijn.

Waar moet je aan denken bij het inrichten van de slaapkamer?

Er zijn een aantal basis items:

Naast de basis is natuurlijk de stijl van de slaapkamer heel erg belangrijk. We moeten ons wel prettig voelen in deze ruimte.

Vloer slaapkamer

Voor de slaapkamer kan je kiezen uit verschillende vloeren. Ga je voor een harde vloer zoals laminaat, parket of een gietvloer? Een vloer die makkelijk schoon te maken is. Of ga je voor comfort en warmte en kies je een mooi tapijt uit. En welke kleur kies je? Je kan voor een veilige neutrale kleur gaan maar tegenwoordig kan je ook met vloeren flink uitpakken. Een mooie patroon van Portugese tegels of een tapijt in een knal kleur. Zeker in je slaapkamer kan je goed experimenteren met bijzondere prents.

Wandbekleding

In de slaapkamer mag je helemaal los. Hier hoef je niet op safe te spelen. En deze ruimte deel je alleen met je partner dus je hoeft maar met weinig mensen rekening te houden. Kies een knallende kleur verf of ga voor een uitbundig behangetje.

Het bed

Het item wat deze kamer onderscheidt van alle andere ruimte, het belangrijkste van de kamer: het bed. Maar welk bed kies je? Ga je voor een tweepersoonbed of ga je voor 2 eenpersoonsbedden? En ga je dan voor een bedombouw met een goede lattenbodem of kies je een boxspring? Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk, van basis tot super luxe. Niet alleen in de bedbodem maar ook in het soort matras. Een belangrijk item van je bed want deze zorgt er voor dat je met een uitgerust gevoel weer wakker wordt. Gelukkig kan je tegenwoordig vaak proefslapen zodat je van te voren het matras kan testen. En dat geldt ook voor je hoofdkussen. Ook deze moet de juiste ondersteuning geven voor je nek en schouders.

Beddengoed

Natuurlijk moet er op dat bed wel een dekbedovertrek liggen. En ook hierin heb je vele keuze zoals dons, veren, wol, polyester enz. En als je eindelijk daar je keuze in gemaakt heb moet je nog op pad gaan voor een leuke dekbedovertrek. Daarin is de keuze echt enorm. Allereerst in stof, ga je voor “simpel” of kies je een luxe stof zoals zijde. En voor welke prent en kleur ga je?

Raamdecoratie

Een slaapkamer moet wel donker zijn. Bij het inrichten van je slaapkamer moet je daar ook echt rekening mee houden. Kies goede raamdecoratie. Zo kan je kiezen voor jaloezieën maar daar moet je dan wel weer overgordijnen bij doen omdat je anders nog teveel licht in je slaapkamer krijgt. Je kan het best gaan voor gordijnen die aan alle kanten het licht uitsluiten.

Slaapkamermeubels

Als je je slaapkamer gaat inrichten horen er naast het bed nog een aantal andere meubels tot de basis. Zo willen we ook ons kleding kunnen opbergen en is het handig om naast ons bed een nachtkastje te hebben voor het opbergen van onze boeken en/of telefoon. Bij het inrichten van je slaapkamer hou je hier dus rekening mee. Waar komt het bed? Waar zetten we de kast? Hoeveel moeten we opbergen in de kast? Hoe delen we deze in? Hebben we veel lades nodig op juist meer hangplekken?

En welke andere meubels hebben we nog nodig (make-up tafel, ladenkast) en kunnen we deze nog plaatsen?
De slaapkamer heeft gewoon opbergruimte nodig. Al is het maar onder het bed. De slaapkamer moet namelijk opgeruimd zijn, want een opgeruimd huis geeft rust. Niemand wil slapen in een kamer vol rommel.

Verlichting in de slaapkamer

Vaak wordt er alleen voor de woonkamer een verlichtingsplan gemaakt. Voor de slaapkamer zouden we ook moeten doen. Want ook in de slaapkamer heeft het licht verschillende functies. Zo is het fijn om het licht bij het bed te kunnen dimmen zodat je partner kan slapen terwijl jij je boek uitleest. En wij vrouwen houden dan weer van goed licht bij de spiegel zodat we kunnen zien of onze kleding en make-up wel goed zit. Je moet dus goed nadenken over de verlichting voor je slaapkamer.

Slaapkamerinspiratie

Natuurlijk zijn de meubels belangrijk want wat is een slaapkamer zonder een bed maar wat tevens een grote rol speelt is het thema van je slaapkamer. Welke kleur geef je de kamer? Of welk thema? Er is zoveel mogelijk. Ik geef je heel veel slaapkamerinspiratie zodat je vanuit hier een keuze kunt maken. Ga je voor de klassiek stijl of durf jij te gaan voor uitbundige rode of gele muren? Hou je het veilig of ga je over de top met je slaapkamerinterieur? En met welke accessoires ga jij je slaapkamer aankleden? Kortom nog genoeg om over na te denken voor dat je start met je slaapkamer inrichten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *