Duurzaam zomers genieten van je eigen huis

je ziet steeds meer kunststof en aluminium kozijnen in woningen verschijnen. En dat is een verstandige keuze. Kunststof en aluminium kozijnen, inclusief HR++ of triple glas zijn een redelijk eenvoudige stap in het verduurzamen van je woning, met als bijkomend voordeel dat je er de komende 50 jaar niet meer naar om hoeft te kijken.

Het vervangen van je oude kozijnen en ramen is natuurlijk best een flinke operatie, het gaat om grote oppervlaktes, die strak in je woning verankerd zijn. Maar juist door die grote oppervlaktes is de verduurzaming al gauw gerealiseerd. Daarnaast biedt het vervangen van je kozijnen in kunststof of aluminium kozijnen je nog meer gebruikersgemakken.

Voordelen kunststof of aluminium kozijnen

Om te beginnen zijn kunststof en aluminium kozijnen onderhoudsarm. Een verfkwast komt er niet meer aan te pas. De kleuren die je kan kiezen voor je kozijnen blijven de komende 50 jaar levensecht. Het enige wat je moet doen is zo nu en dan je kozijnen afnemen met een sopje van lauw warm water.

Daarnaast kan je als je de kozijnen vervangt ook de indeling van de ramen optimaliseren. Wil je een raam open kunnen zetten, of laten kantelen, wil je juist een groot dicht raam, een bovenlicht of een onderlicht? Alle mogelijkheden liggen open.

Nog een mogelijkheid is, als je toch bezig bent, te kijken of je in plaats van een kozijn, gebruik kan maken van een aluminium harmonicadeur.

Haal buiten naar binnen

Met een aluminium harmonicadeur in de pui naar je tuin, of zoals op bovenstaande foto in je serre, haal je op een zomerse dag buiten naar binnen. Stel je voor dat je hele achtergevel open staat en je de zomer binnen kan ruiken. Is het toch iets te fris om de hele wand open te zetten, dan zet je de boel op een kier, om zo wel lekker te luchten. Ben je bang dat je nou elke keer de harmonicadeur helemaal moet openschuiven om naar buiten te kunnen, kies dan voor een harmonicadeur met een vaste loopdeur. Zo heb je een normale deur naar de tuin, om het hele jaar te gebruiken, maar heb je dus ook de mogelijkheid de hele pui open te zetten.

Glaskeuze

Of je nou alleen je kozijnen gaat vervangen, of dat je kiest voor een harmonicadeur, of een combinatie daarvan, je glaskeuze bepaalt natuurlijk mede de isolatiewaarde van je woning. Om eenvoudig te beginnen kan je kiezen voor dubbel glas HR++ en triple glas HR +++. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het goed isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert. Triple glas is dus de meest isolerende oplossing en bijkomend voordeel is dat je ook geluiden van buiten niet meer hoort. Het nadeel van triple glas is wel dat het dikker is en duurder dan HR++ glas.

Naast de keuze voor dubbel of tripple glas, moet je ook nog even bekijken of je gebruik moet maken van letselveilig of doorvalveilig glas. Letselveilig glas zijn glaslagen met vellen folie er tussen. Mocht een glasplaat breken, dan houdt de folie de hele ruit intact, zodat er geen glasscherven loskomen die je kunnen verwonden. Dit type glas wordt gebruikt in harmonicadeuren. Doorvalveilig glas is handig als je kozijn op een verdieping zit en begint op minder dan 1 meter vanaf de vloer.

Subsidie op vervangen van kozijnen

Alhoewel de subsidieregeling wat versoberd zijn de afgelopen jaren is er in 2021 nog steeds subsidie mogelijk op het vervangen van je kozijnen en glas. Wil je kozijnen vervangen en triple HR +++ glas, dan is daar een subsidieregeling voor. HR ++ glas komt ook in aanmerking voor subsidie, maar dan komt het vervangen van de kozijnen weer voor eigen rekening. Kijk voor alle voorwaarden op de website van de overheid

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *