Verlichting in je slaapkamer

Verlichting in de slaapkamer is net zo belangrijk als verlichting in de rest van je huis. En eigenlijk is de verlichting in je slaapkamer belangrijker dan in je woonkamer. Want in de slaapkamer is het heel erg fijn om meer mogelijkheden met je lampen te hebben.

Mogelijkheden verlichting slaapkamer

In de slaapkamer van tegenwoordig gebeurd een heleboel. We slapen er, beleven romantische momenten, lezen er een boek, kijken er tv en werken in deze ruimte. De verlichting moet toepasbaar zijn voor al deze bezigheden.

Wij maken thuis gebruik van Philips Hue lampen. Met dit systeem kan je via je telefoon alles regelen. IDeaal want vanuit ons bed kunnen we alle lampen in het huis bedienen. Wij kunnen ze niet alleen aan en uit zetten maar ook per lamp bedienen en eventueel dimmen.

Zo hebben wij spotjes boven ons bed hangen. Als ik eerder wil gaan slapen dan mijn man kunnen we via de app de spotjes aan mijn zijde uitzetten. Of alle spotjes boven het bed zodat alleen de spotjes aan de andere kant van de slaapkamer aan staan.

Naast de spotjes hebben wij twee sfeerlichten op de slaapkamer en omdat wij ook in onze slaapkamer werken hebben wij ook een grote lamp boven ons bureau. Ook deze is van Philips Hue en naast een dimmer bevat deze meerdere kleuren. Zo kunnen we dus allerlei sferen in onze slaapkamer brengen. Van romantisch tot klinisch ziekenhuis licht.

Sectoren verlichting slaapkamer

Voor een goed lichtplan moet je je kamer in meerdere sectoren indelen. In onze blog het maken van een lichtplan hebben wij hier een hele duidelijke tekening overgemaakt. Je ruimte bestaat eigenlijk uit drie sectoren.

1: Bed/bureau hoogte
2: Zichtveld
3: Plafond

Sector 1 zorgt voor sfeer
Sector 2 krijgt snel aandacht dus werk hier met vorm en kleur
Sector 3 is de plek voor basis verlichting. Denk hierbij aan een plafonniere of armatuur.

Met de technieken van tegenwoordig kan je zelfs zorgen voor verlichting op de vloer. Je kan hiermee sector 1 van je slaapkamer meer sfeer geven maar dit heeft ook andere voordelen. Als je een lamp om je bed plaatst die reageert op beweging gaat deze aan zodra je je bed uitstapt.

Zo creëer je een veilig manier om bijvoorbeeld ’s nachts naar de wc te gaan. Het licht is zo minimaal dat jij wel veilig je bed uit kan maar je partner er niet van wakker wordt. Bijkomend voordeel, als je kiest een strip met kleur kan je op deze manier ook je bed extra uitlichten en je kamer sfeervol verlichten.

Lampjes naast het bed

Foto: Spacejoy on Unsplash

Lampjes onder het bed zijn handig maar lampjes naast of boven je bed zijn nog handiger. Deze zijn erg geschikt om ’s avonds in bed nog even met te lezen. Je dient ze wel zo in te stellen dat je partner er geen last van heeft. Door gebruik te maken van een armatuur met arm kan je makkelijk met de stand van de lamp spelen.

Als je kiest voor een mooie armatuur met lampenkapjes geef je jezelf de mogelijkheid om regelmatig te wisselen. De armatuur blijft dan de basis en de lampenkappen kan je wisselen. Ideaal voor mensen die regelmatig de stijl en kleur in hun slaapkamer veranderen.

Foto: Spacejoy on Unsplash

Staande lampen in je slaapkamer

Lampen boven je bed of op je nachtkastjes staan leuk maar er is meer nodig om sfeer toe te brengen. Daarom is het raadzaam om ook 1 of 2 vloerlampen in de slaapkamer te plaatsen. Deze staan in de zichtlijn en zoals eerder aangegeven is dit het deel wat de ruimte meer sfeer geeft.

Je kan een vloerlamp in een hoek plaatsen waardoor hij niet alleen het plafond maar ook de muur verlicht. Je kan eventueel ook twee vloerlampen naast een kast plaatsen.

Plafond lampen slaapkamer

Elke ruimte heeft behoefte aan een functionele lamp. In de meeste ruimtes is dit de plafondlamp. Deze geeft meestal een feller licht dan de andere lampen. Hierdoor geeft hij je de mogelijkheid om de kamer extra te verlichten op momenten dat het nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat er een glas omvalt of als je iets kwijt bent.

Ondanks dat hij functioneel is hoeft deze lamp niet saai of een ondergeschoven kindje te zijn. Ook hier mag je best aandacht aanbesteden. Hij zit dan wel niet in de zichtlijn maar een mooie plaffoniere of armatuur zal zeker opvallen.

Goed verlicht

Er zijn een aantal plekken in de slaapkamer die extra licht verdienen. Heb jij bijvoorbeeld een make-up tafel dan is het slim om hier te zorgen voor voldoende licht. Opmaken met te weinig licht kan erg vervelend zijn. Je kan er voor kiezen om de lampen dimbaar te maken. Zo kan je de lamp op fel zetten als het nodig is en de rest van de tijd kan hij gedimed zorgen voor extra sfeer.

Ook je kledingkast verdient een goed licht. Er zijn tegenwoordig al veel kasten waarbij de lampen zijn ingebouwd maar heeft jouw kast dat niet zorg dan dat je, eventueel met je plafondlamp, de kast goed kan verlichten. Dit kan zijn door boven de kast een extra armatuur te hangen maar je kan er ook voor kiezen om een plafond lamp te nemen die multi inzetbaar is. Een lamp met meerdere armen/spots waarbij je er een of meerdere op je kast kan plaatsen.

De keuze hangt natuurlijk af van de ruimte van je slaapkamer en de wijze waarop je deze hebt ingericht. Als jouw plafondlamp niet in de buurt van je kast zit zul je iets anders moeten verzinnen. Heb je geen ruimte om een lamp boven de kast te hangen, plaats dan lampen in de kast of zet een vloerlamp neer waarbij de kap in de kast kan schijnen. Op deze manier is het ook in het donker makkelijk zoeken naar de perfecte outfit.

Bron hoofdfoto: Spacejoy on Unsplash

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *