Raamdecoratie in je slaapkamer

Vóórdat je roept welke raamdecoratie je mooi vindt en wilt hebben, moet je jezelf toch eerst de volgende 2 vragen stellen:

1. Hoe licht of donker wil ik het hebben in de slaapkamer?
Als je bij een sliertje licht al wakker wordt, dan moet je dus niet kiezen voor jaloezieën of een niet-verduisterend rolgordijn. Maar heb je hier geen last van, dan heb je een brede keuze. Krijg je juist een heel benauwd gevoel als het aardedonker is in je kamer en snak je naar wat licht, dan moet je niet kiezen voor een verduisterend gordijn. En denk er aan, hoe je licht beleefd is uitermate persoonlijk!

2. Wat voor ramen heb ik?
Kijk vooraf goed hoe je raam eruit ziet en hoe het draait, of kiept. Draaien ramen naar binnen toe open en je hebt er een rolgordijn opzitten, dan kom je vaak bovenin met het mechanisme in de problemen.
Of je hebt kiepramen en je hangt er een gewoon rolgordijn op. Als je je raam open kiept komt hier ook licht binnen en hangt het rolgordijn niet strak langs je raam maar recht naar beneden terwijl het raam in kiepstand staat. Recent had ik bij een klant het probleem van het oude optreksysteem van de markiezen (jaren ’30), dat zat in het kozijn verwerkt. Daar moet je altijd makkelijk bij kunnen, dus een shutter dicht op het raam zou niet werken. Het framewerk zou dan voor het optrekmechanisme zitten.

TIP?
 Maak foto’s van je raam met een stuk muur erom heen, zowel open en dicht, en laat deze zien aan de raamdecoratiespecialist. Overleg vooraf of het mogelijk is wat je had bedacht. Want soms loop je tegen hele praktische problemen aan waar je niet 1,2,3 aan hebt gedacht. 4

En nu pas kun je dus eigenlijk pas gaan kijken wat je mooi vindt én of dat ook past.

raamdecoratie slaapkamer

DRAAI-KIEPRAAM, DAKRAAM of LICHTKOEPEL

Deze type ramen wil ik toch specifiek even kort benoemen omdat het zeker geen standaard ramen zijn. Bij punt 2 gaf ik al aan dat je niet een gewoon rolgordijn moet nemen bij een kiepend raam. Maar kies dan voor een raamdecoratie in een cassette. Deze cassette wordt op het raam gemonteerd en kiept het raam, dan kiept de cassette uiteraard mee. Het rolgordijn of een plisségordijntje glijdt van boven naar beneden strak in de cassette. En dat geldt ook voor het dakraam en de lichtkoepel. Overal zijn gelukkig oplossingen voor.

VERDUISTERENDE RAAMDECORATIE

Je wilt het zo donker mogelijk hebben in je slaapkamer. Kies dan voor verduisterende raamdecoratie. En combineer gerust 2 soorten want, hoe meer materiaal je gebruikt, hoe meer je het licht buitenhoudt.
Daarnaast kun je uiteraard met luiken werken aan de binnenkant. Die laten onmogelijk licht door.

Welk stoffen raamdecoratie is geschikt voor het verduisteren van je kamer?

  • Je kunt kiezen voor verduisterende stof dit past je toe bij plisségordijnen of rolgordijnen
  • Je kunt kiezen voor het voeren van je raamdecoratie met een verduisterende voering, dit wordt toegepast bij overgordijnen en bij vouwgordijnen.

En wil je juist wel meer licht in je kamer, dan kies je voor semi-transparante stof of een stof die je niet laat voeren. Maar ook jaloezieën en shutters zijn niet helemaal verduisterend maar hebben wel een hele mooie uitstraling en je kunt juist heel mooi spelen met het licht door de stand van de lamellen.

Raamdecoratie online kopen? Kijk eens bij: HomeDeco , Leen Bakker, Xenos, Ikea, Wehkamp, Bol.com.

En welke raamdecoratie mogelijkheden bestaan er nu eigenlijk voor de slaapkamer?

Gordijnen

Met gordijnen in je slaapkamer, kleed je je slaapkamer nog meer aan. Het geeft vaak een vollere sfeer, warmer, rijker en het maakt een ruimte vaak sfeervol. Een andere eigenschap is dat gordijnen ook de beste akoestische werking hebben van alle raamdecoratie. Dus het dempt geluid. Fijn als je van rust houdt. En qua gordijnen heb je de meeste keuze in stoffen, kleuren, prints naast ook nog de keuze in verschillende plooien. Misschien bieden gordijnen wel de meest veelzijdige mogelijkheden om met relatief weinig middelen een heel nieuwe look aan je slaapkamer te geven.

Vouwgordijnen

Net als gordijnen heb je met vouwgordijnen ook veel keus qua kleuren en materialen. Vaak zie je beide met elkaar gecombineerd. Net als gordijnen zijn vouwgordijnen ook geluiddempend, maar omdat het minder stof is en glad (naar beneden) is de werking minder dan een welvend langer en voller gordijn.

Lamellen

Als we over lamellen spreken, dan hebben we het over de verticale lamellen. (jaloezieën en shutters hebben in principe horizontale lamellen, maar dat zijn daar onderdelen. We benoemen ze dus niet zo)
Lamellen komen langzaamaan weer terug in beeld. Persoonlijk associeer ik het nog heel erg met de jaren ’80 en zie ik niet echt de charme er van in. Maar wat je met lamellen wel kunt doen is een schuin raam voorzien van raamdecoratie. En veelal goedkoper dan jaloezieën, laat staan shutters.

raamdecoratie slaapkamer

Jaloezieën/Shutters

Jaloezieën en shutters zijn eveneens een optie voor de slaapkamer. De jaloezieën kun je kiezen in hout, PVC en aluminium. En net als de shutters met verschillende breedte (horizontale) lamellen. Het verschil tussen beide zit hem in het frame waar de shutter in vast zit. Eigenlijk zijn shutters panelen. Beide hebben voor-en nadelen. Shutters nemen – door het frame – meer ruimte in, dus altijd iets minder licht dan bij jaloezieën. Aan de andere kant kun je met shutters de meest rare vorm ramen wel bekleden (rond, schuin etc). Shutters zijn ook kostbaarder dan jaloezieën. Bij shutters kun je er voor kiezen dat de bovenkant en de onderkant van een shutter apart bediend kunnen worden. Zo kun je ideaal spelen met licht en donker, open en gesloten. Bij een jaloezie is het open of dicht. Een paneel van de shutter is makkelijk open te draaien, terwijl bij de jaloezieën het hele element opgetrokken moet worden.

Het is een heel verhaal geworden, maar er valt dan ook veel over te zeggen.

Groetjes en tot de volgende blog

MARIE-JOSE SCHREIBERS


06 41 78 93 52  info@puurbinnen.nl
Hortsedijk 65  5708 HB  Helmond
www.puurbinnen.nl

Meer artikelen over het inrichten van je slaapkamer:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *