Kleur en je humeur…..

Kleur en je humeur…..

kleurenwaaier

 

Meestal praten we over kleur en je interieur maar deze keer wil ik het eens hebben vanuit een zonnig Frankrijk over kleur en je humeur…..

Vanuit mijn beroep ben ik altijd geïnteresseerd in kleur, ik geloof er zelfs in dat kleuren iets met je humeur kunnen doen. Natuurlijk is dit heel persoonlijk, de een wordt helemaal blij van geel……….de ander helemaal chagrijnig.

gele muur

Wat doet kleur nu met kinderen? Beïnvloed dit hun gedrag? Dit is een vraag die me al een tijdje bezighoudt en waar ik eerlijk gezegd nog geen pasklaar antwoord op heb kunnen vinden.

Een tijd geleden kwam ik bij een Kinderdagverblijf waar ze de primaire kleuren ( rood, geel en blauw) veelvuldig hadden toegepast……..nu heb ik zelf geen last van ADHD of wat dan ook maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er knap onrustig van werd……..

primaire kleuren van verf

Nog met deze constatering in mijn hoofd, kwam ik beroepsmatig bij een hulpverleningsinstantie binnen………wat schetst mijn verbazing bij binnenkomst? Een hele grote rode muur, niet weinig rood en echt een enorme muur! Rood staat in mijn optiek voor passie, voor de liefde maar ook voor agressie…….

kies-je-kleur-rood-ansichtkaart

Zo nieuwsgierig als ik ben heb ik aan de desbetreffende hulpverleningsinstantie gevraagd hoe ze erbij kwamen om zo’n enorme muur rood te schilderen. Iedereen moest het antwoord schuldig blijven, het gekke was dat ook niemand tijdens zijn studie ook maar 1 hoofdstuk over kleur en gedrag had gehad……..dit verbaasde mij oprecht.

Ik ben eens een rondje gaan bellen met hulpverleningsinstanties en heb het internet afgestruind…….tot nu toe nog zonder overtuigende antwoorden.

Graag wil ik ervaringen met jullie uitwisselen over kleur en humeur in de hoop dat we uiteindelijk een conclusie kunnen trekken. Ik vraag jullie dus massaal te reageren en jullie ervaringen te delen!

Liefs Suzanne van der Veen

 

 

 

1 thought on “Kleur en je humeur…..

  1. Dag Suzanne, goed en leuk om te lezen dat je je deze vraag hardop afvraagt. Er is absoluut een relatie tussen kleur en het humeur en er is ook veel kennis over dit onderwerp. Bijzonder te lezen dat die muur helemaal rood was, ervan uitgaande deze in een hoog verzadigd rood zou zijn geweest. Want welk rood? welke andere kleuren? in welke helderheid, kwaliteit en kwantiteit, de context en het soort verlichting en nog veel meer factoren spelen een rol. Daarom is het mijn optiek ook zo belangrijk dat ontwerpers meer kennis van kleur hebben. Dat is ook een van de doelstellingen van Stichting Kleurenvisie, het Nederlands platform voor kleur waar ik mij voor inzet, die daar congressen over organiseert en een vakblad over uitgeven. Kleurrijke groet, Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *