Welke decoratie op je salontafel?

Of je nu een ronde salontafel, een vierkante of een hele set salontafels hebt. Het is leuk om deze ook aan te kleden, te decoreren. Als je geen decoratie op je salontafel zet ziet het er vaak kaal uit. Maar welke decoratie staat nu leuk op een salontafel?

Waar moet je rekening mee houden bij het decoreren?

Het lijkt zo simpel, je zet een paar dingen neer en je tafel is gedecoreerd. Maar zo werkt het niet. Je moet namelijk wel even een paar dingen in de gaten houden.

 • De ruimte

  Hoeveel ruimte heb je om spullen neer te zetten? Een salontafel is natuurlijk bedoeld om je kopje koffie op neer te zetten. En in de avond wil je je glaasje wijn met iets lekkers er op kwijt. Zet je salontafel dus niet te vol.
 • De hoogte

  Een vaas met droogbloemen lijkt een leuk idee maar als je tafel recht tussen jou en de tv staat is het belangrijk dat de decoratie op je salontafel het zicht naar de tv niet onderbreekt. Je wilt namelijk niet elke keer als je tv gaat kijken de vaas met bloemen wegzetten.
 • Rond of vierkant

  Of je voor ornd of vierkant gaat is een persoonlijke keuze. Als je veel rechte vormen in je huis hebt kan een ronde tafel de ruimte iets doen verzachten maar het kan ook de ruimte totaal ontregelen. Rond doorbreekt dat je rechte lijnenspel.

  Houdt er ook rekening mee dat rond iets moeilijker te decoreren is dan recht.
 • Huisgenoten

  Heb je kinderen of huisdieren? Let er dan zeker goed op wat je wel en niet op je tafel neerzet. Sommige planten zijn bijvoorbeeld giftig voor kinderen en huisdieren.

  Ook kaarsen kunnen gevaarlijk zijn als er steeds kleine kinderen of een hond voorbij vliegt. Mocht je dit wel willen dan is het aan te raden om gebruik te maken van led-kaarsen.
 • Met mate

  Hoe leuk het ook is om je hele salontafel vol te zetten onthoud dat een salontafel maar een bijproduct is, een sieritem. Het is geen pronkstuk voor je interieur. Zorg dat de decoratie past bij je interieur maar dat het summier aanwezig is.

Dienblad als decoratie salontafel

Foto van Yehleen gaffney op Unsplash

Als je een dienblad als decoratie stuk gebruikt kan je alle kanten op. Een van de grootste voordelen van een dienblad is dat je deze weg kan halen zodra je de ruimte op je tafel nodig hebt. Of je nu een groot dienblad of een klein dienblad gebruikt, bij ruimte tekort op je tafel heb je deze zo even aan de kant gezet.

Een dienblad kan je op verschillende manieren aankleden, zoals ook te lezen is in mijn blog dienblad stylen, je kan deze geheel aanpassen aan de stijl van je woning. Maar een dienblad als decoratie is ook altijd makkelijk aan te passen aan de feestdagen.

Met de kerst kan je een mini kerstboompje op je dienblad neerleggen of een paar kerstballen tussen de decoratie die je al gebruikt. En dit kan je ook met Pasen doen. Gewoon een leuk potje met paaseieren op je dienblad zetten. Of een mooi paasstukje met lentebloeiers.

Leestip: 5 x de leukste salontafels

Kaarsen op de salontafel

Foto van Lotus Design N Print op Unsplash

Of het nu winter of zomer is, kaarsen doen het altijd goed als decoratie. Je hoeft ze namelijk niet altijd aan te steken om een sfeervol effect te krijgen. Een mooie windlicht of leuke waxinelichtjes als decoratie op je salontafel is altijd een goed idee.

Leestip: Tips voor je salontafel, wat is er allemaal mogelijk?

Koffietafelboeken

Tegenwoordig is het helemaal in om koffietafelboeken op je salontafel neer te leggen. Boeken van bekende mensen of boeken met mooie foto’s er in die ook nog eens een mooie cover hebben waardoor ze gelijk als decoratie gebruikt kunnen worden.

Er zijn prachtige boeken met een zwart covers maar ook hele mooie kleurrijke covers. Met een mooie koffietafelboek op je salontafel laat je wel meteen zien waar je interesses liggen. Misschien is dat wel bij een mooie fotoboek van

Deze boeken kan je heel erg goed combineren met mooie kaarsen. Kleine kanttekening, koffietafelboeken zijn over het algemeen wat prijziger dan normale boeken.

Er zijn overigens ook koffietafelboeken die er puur voor de sier zijn. Als je deze opent is het eigenlijk geen boek maar een opbergdoosje zoals deze van Luxe Fabric: Koffietafelboek doosje.

Persoonlijke items

Foto van Point3D Commercial Imaging Ltd. op Unsplash

Hoe je ook je salontafel gaat decoreren, probeer ook persoonlijke items toe te voegen. iets wat betekenis voor je heeft. Denk daarbij aan een mooi boek, een schelp van je laatste vakantie of die houten ketting die je hebt gekocht toen je met je vriendin een weekendje weg was.

Door persoonlijke items toe te voegen krijgt de decoratie meer betekenis. En vindt je het ook leuker om naar te kijken. Daarbij brengt het persoonlijkheid in je interieur.

1e foto: Collov Home Design op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *