Geef wit meer kleur

GEEF WIT MEER KLEUR

Mijn standpunt is dat een interieur een reflectie moet zijn van de persoonlijkheid van de bewoners. Voor het uitbeelden van persoonlijkheden lenen kleuren zich uitstekend. Want kleur is emotie. Maar het gaat nog niet overal even goed. In witte ruimten bijvoorbeeld.

Ziekenhuizen met een overwegend gebruik van de kleur wit in het interieur geven patienten het gevoel een nummer te zijn. Het wit werkt op de ‘bewoners’ in als afstandelijk en onpersoonlijk. Uit testen voor kleurvoorkeuren of psychodiagnostische testen komt wit ook niet hoog op de ranglijst. Bijna iedereen verkiest kleur boven wit.

Maar waarom wordt er dan nog steeds in de meeste woningen zoveel wit gebruikt en is RAL 9010 (een wit met een vleugje geel) nog altijd de best verkochte kleur?   Misschien is het de angst om kleur te bekennen? Want in Nederland leeft helaas nog sterk de overtuiging “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Er bestaan ook ideeën over wit die niet helemaal kloppen. Bijvoorbeeld dat wit ruimten groter maakt en dat wit rustgevend is. Dit is maar gedeeltelijk waar omdat het om de verhouding gaat die het wit aangaat met andere kleuren in de ruimte. Een ruimtelijk effect krijg je niet met alleen maar de kleur wit. Stel je eens voor dat het zwarte gat van de openhaard op foto 1 er niet zou zijn, dan zou dit witte vlak de ruimte juist optisch kleiner maken. Of denk de orchidee en de gele stoelen eens weg. Dan is er geen focuspunt meer in deze ruimte. Het is niet meer duidelijk waar een vorm begint en waar deze eindigt. Zonder referentie is er geen idee van groot of klein meer. Gelukkig klopt het hier op foto 1 wel. Fraai hoe men hier met nuances van heldere kleur- en wittonen een licht interieur heeft ontworpen zonder te vervlakken!

Foto 1, bron Boxdecoblog:

witte woonkamer

Foto 2:

wit wonen

Het is niet makkelijk om de juiste kleuren te kiezen en mooie combinaties met wit te maken. Maar met alleen maar wit zoals in foto 2 is in mijn beleving wel een kans gemist. Bij dit soort witte ruimten ben ik benieuwd welke hobby’s deze bewoners  hebben en waar hun ogen nog van stralen. Waar worden deze mensen blij van?

En dan het zogenaamde rustgevende aspect. Wit is de ongeschreven bladzijde en het mooie pak witte sneeuw. Wit moet vooral wit blijven. Het geeft ons een gevoel van puurheid, schoon (clean) en een goede hygiene. Het is niet voor niets een kleur die veel wordt gebruikt in de badkamer en keuken. Maar pas op met het gebruik van wit in ruimten waar je veel gebruik van maakt. Het is nu eenmaal erg besmettelijk en binnen de kortste keren vervuild. Bovendien kan een teveel aan wit leiden tot gevoelens van leegte, kwetsbaar-, onveilig- en rusteloosheid. Mocht je hier maar sporadisch van afwijken om niet helemaal wit te blijven, ieder afwijkend interieurelement kan dan meer visuele aandacht vragen dan je lief is. Je kan er dan juist nog een onrustiger interieur door krijgen.

Gelukkig hebben ze dat in de meeste ziekenhuizen inmiddels wel begrepen. Het wit wordt steeds meer verweven met andere kleuren in natuurlijke harmonie. Mensen hebben een onbewuste voorkeur voor harmonie. Een teveel van het ene kan nooit onderdeel van een harmonie zijn. Ons oog heeft een behoefte aan een prikkel, en als deze er niet is wordt de omgeving al snel als monotoom en saai ervaren. Dus speel met de verschillende nuances van wit, met verschillende glansgraden. Voeg accenten toe en experimenteer met kleur!

Kim van Savooyen is kleurspecialist en interieurontwerper. Kim is tevens co-directeur van Stichting Kleurenvisie, Het Nederlands Platform voor Kleur en gecertificeerd colourinterpreter.       www.vansavooyen.nl

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *