7 tips voor je kleren wassen

De meeste van ons weten wel hoe ze moeten wassen. Toch is het iets wat je door de jaren heen leert. Ik zie dat nu ook heel erg bij ons thuis. De pubers willen ook wassen of wij vinden dat ze in ieder geval moeten weten hoe het werkt. Zeker nu ze ouder worden en ze straks meer voor zichzelf moeten gaan zorgen is het wel handig dat je weet hoe het werkt. Vandaar ook mijn inspiratie voor deze 7 wastips.

Ik merk namelijk aan hen dat heel veel niet zo van zelf spekend is. Er zijn toch een boel dingen bij het wassen die we door de jaren heen hebben geleerd. Neem de laatste tip, tip 7, deze paste ik in het begin zeker niet toe. Daar had ik uberhaupt nog nooit over nagedacht.

Wastip 1, werk met een duidelijk sorteer systeem

Wij hanteren hier in huis drie wasmanden. Een donkere was, een witte was en een rode was. Voor elke was hebben we een eigen was mand. Daarnaast hebben we nog een kleine rietenmand staan waarin onze dochters hun wollen goed liggen. Deze moeten namelijk op een hele andere temperatuur gewassen worden.

Het voordeel van werken met een wasmand per kleur is dat je makkelijk kan inschatten wanneer de wasmachine aan kan. Daarbij, als iedereen zich goed aan de verdeling houdt, kan je gelijk in 1 keer een mand aanzetten en hoef je niet opnieuw te gaan sorteren.

Voor je kleine goed kan je gebruik maken van waszakken. Hierin kan je bh’s wassen zodat eventueel losse beugels niet in de machine komen maar waszakken zijn ook ideaal om je kleine goed bij elkaar te houden. We kennen allemaal het mystery van de verdwijnende sokken. Door ze in een waszak te wassen blijven ze voor altijd bij elkaar.

Wastip 2, houdt je aan het waslabel

Waslabels zitten niet voor niets in onze kledingstukken. Zij geven alleen de maat aan. Ze geven ook aan hoe ze gewassen en gedroogd moeten worden.

Een goed advies dus om je daar ook aan te houden. En gebruik ook zelf een beetje je verstand. De wollen truien van mijn dochters laat ik eerst liggend drogen. Dat staat wel niet in het waslabel maar als ik ze gelijk nat/vochtig ophang dan gaan de mouwen uitlubberen. Pas als ze bijna droog zijn hang ze op aan een hangertje om verder te drogen.

Wastip 3, juiste dossering wasmiddel

De machines van tegenwoordig worden steeds slimmer. Zo hebben vele al de mogelijkheid om je wasmiddel automatisch te laten doseren waardoor je nooit teveel gebruikt. Wij hebben al jaren zo’n wasmachine en het werkt ideaal. Ik merk echt dat we met het wasmiddel en de wasverzachter veel langer doen.

Heb je niet zo’n machine dan kan je kiezen voor waspods. Deze geven ook meteen de juiste dosering aan. Een voordeel van pods tegenover ons doseersysteem in de wasmachine is het feit dat je nog wel per waskleur bijpassende wasmiddel kan gebruiken.

Bij een wasmachine met doseersysteem heb je maar twee vakjes. Eentje is voor je wasmiddel en eentje voor je wasverzachter. Omdat de machine bepaalt hoeveel wasmiddel hij gebruik gooi je een bak meteen helemaal vol. Je gaat niet meer tussendoor van wasmiddel veranderen. Dat zou namelijk betekenen dat je de hele bak steeds leeg moet gooien om er nieuwe vloeistof in te doen.

Nu hadden we vroeger ook niet al die opties wat betreft wasmiddel dus het maakt niet heel erg uit maar toch is het een nadeel van een doseersysteem. Daarin tegen bespaar je wel op je wasmiddel en wasverzachter.

Daarbij zorgt teveel wasmiddel ook voor beschadiging van je kleding. Wasmiddel kan namelijk je vezels aantasten waardoor deze sneller de kleur verliezen en slijten.

Ariel All in 1 Wasmiddel Pods

Voordeelverpakking

Ariel All in 1 wasmiddel pods voor een buitengewone reiniging met 1 pod. Ariel All in 1 pods is de nieuwe en verbeterde opvolger van Ariel 3 in 1 Pods. De wasmiddel pods: 1. Reinigen 2. Verwijderen vlekken 3. Maken kleding stralend 4. Zorgen voor een frisse geur 5. Ontworpen voor de koude was + een vleugje langdurige frisheid van Unstoppables

Verkrijgbaar bij

bol.com

Wastip 4, laad je trommel niet te vol

Kijk goed naar de hoeveelheid was je in de machine gaat doen. Een te zware was is niet alleen belastend voor je machine, het zorgt er ook voor dat je was gaat stinken.

Wij hebben dat thuis een tijdje gehad met de donkere was. Wat we ook deden de donkere was stonk vaak als hij uit de machine kwam. We deden al extra wasverzachter toevoegen, deden er nog een beetje wasparfum bij en haalde de was gelijk uit de machine als hij klaar was. Ondanks dat rook hij soms echt muffig.

Pas toen we de donkere was gingen halveren was het probleem opgelost. Zeker als er spijkerbroeken bij zitten, en met 4 pubers zitten die er altijd wel tussen, merkte we al snel dat de was te zwaar was waardoor hij niet goed schoon werd.

Wastip 5, zorg voor een complete was

Zeker met de prijzen van dit moment is het verstandig goed na te denken over je wasritme. Een half lege trommel is namelijk een beetje zonde van de stroom. Kijk dus goed als je de wasmachine aanzet dat er een complete was in gaat. Probeer kleine wasjes zoveel mogelijk te vermijden. Als je echt iets met vet of tomaat knoeit snap ik dat je je kledingstuk zo snel mogelijk wilt wassen maar zeker met deze prijzen kan je beter kiezen voor een handwasje.

Wastip 6, gelijk de was ophangen

Hang zodra je was klaar is deze meteen op. Of, als je deze hebt en nog gebruikt, in de droger. Laat de was niet langer dan nodig in de wasmachine zitten.

Hang de was ook goed uit elkaar. Maak gebruik van wasknijpers en kledinghangers om te zorgen dat de kleding niet tegen elkaar aanhangt. Ook was die nat tegen elkaar aanhangt kan de was gaan stinken.

Lees ook: het beste droogrek

Wist ook dat als je je kleding zoals truien en shirts gelijk ophangt aan een hangertje je ze eigenlijk niet hoeft te strijken? Wij hebben al jaren geen strijkbout meer aangeraakt. Alles wordt gelijk netjes op een hangertje opgehangen en op die manier gedroogd. Bijkomend voordeel is dat ik daarna gelijk alles zo in de kasten kan hangen. Truien en shirts vouwen we niet op maar hangen we op in de kledingkast.

Wastip 7, deur open na het wassen

Als de was klaar is laat dan het deurtje openstaan. In mijn 1e woning vergat ik dat vaak. Het deurtje van de machine zat mij ook eigenlijk in de weg. In dat huis hadden we een washok. Een kleine kamer net zo groot als een toilet waar de wasmachine en droger stonden. Zodra je echter de ruimte binnenstapte kan je al meteen het deurtje van de wasmachine aan. Hij kon dus niet zo makkelijk open blijven staan.

Gelukkig zitten er vaak meerdere standen op het deurtje waardoor we hem in ieder geval op een kier konden zetten.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *