Stinkende was uit je wasmachine? Zo los je het op!

Iedereen met een wasmachine heeft er wel eens last van. De was die je uit je wasmachine haalt na deze keurig op het juiste programma te laten draaien stinkt meer dan voordat je het in de wasmachine stopte. Heel vervelend natuurlijk want als je schone was niet fris ruikt zullen anderen dat ook ruiken. Voordat we met een lijstje met goede tips komen tegen een stinkende wasmachine is het belangrijk om te weten hoe het komt dat je wasmachine soms niet zo fris ruikt.

Tegenwoordig moet alles duurzaam, hier zijn de wasmachines ook op gebouwd. Met nieuwe technieken kan je met lagere temperaturen wassen en dankzij het gebruik van moderne wasmiddelen heb je ook hiervan minder nodig. Het nadeel is dat beide niet zo goed zijn voor je wasmachine. Om goed te functioneren zijn er nou eenmaal hogere temperaturen nodig om de machine ook aan de binnenkant goed te schoon te houden. Zowel voor de korte- als de lange duur van je wasmachine is het belangrijk om tussen de wassen door onderhoud te plegen aan je machine. Niet door de machine open te schroeven maar wel door je aan onderstaande tips te houden.

Tip 1: Gebruik je trommelreinigingsprogramma

Bijna alle wasmachines van tegenwoordig hebben een trommelreinigingsprogramma in het menu zitten. Het is belangrijk om deze zeker één keer maar liever nog twee keer per maand te draaien. Je wasmachine gaat (zonder was erin) een programma draaien met een temperatuur tussen de 70 en 95 graden. Hierdoor worden alle bacteriën gedood en zal je machine weer lekker fris ruiken. Wanneer je geen speciaal reinigingsprogramma hebt kan je een normale was draaien met de temperatuur zo hoog mogelijk. Stop er uiteraard geen was in maar laat de machine leeg draaien.

Tip 2: Alleen vloeibare wasmiddel in de machine

Het gebruik van waspoeder is verleden tijd. Uiteraard is dit nog wel te koop in de winkel maar voor de huidige wasmachines zijn vloeibare wasmiddelen beter, dit komt omdat ze minder resten achterlaten in de machine. Wascapsules zijn helemaal goed, deze hebben de perfecte samenstelling en hoeveelheid voor het beste resultaat voor zowel je was als je wasmachine.

Mijn persoonlijke tip: voeg Lenor geurparels toe aan elke wasbeurt. Deze geven je was echt een heerlijk langdurende geur.

Tip 3: Maak de rubberen rand regelmatig schoon

De rubberen rand achter de deur van de wasmachine is een plek waar veel vuil achterblijft. Het is belangrijk om deze regelmatig even schoon te maken, met een vochtig doekje is dit snel gedaan en houdt je wasmachine fris.

Tip 4: Maak ook de wasmiddellade goed schoon

Het bakje waar je het wasmiddel in stopt mag ook zeker niet vergeten worden bij het regelmatig schoonmaken. Op het moment dat je de rubberen rand zoals hierboven schoonmaakt neem je meteen even een doekje door de wasmiddellade. Oude restjes eruit voorkomt stank.

Tip 5: Laat je wasmachine na iedere wasbeurt luchten

Wanneer je de was hebt gedaan is het verstandig om de deur en de wasmiddellade open te laten. Wanneer je dit niet doet blijft er vocht in de wasmachine achter waar micro-organismen in kunnen groeien. Wanneer het vocht uit de wasmachine kan ontsnappen heb je daar veel minder last van.

Tip 6: Haal je was direct uit de machine als het programma klaar is

Wanneer je je was lang in de machine laat zitten als de was klaar is heb je de garantie dat deze niet fris ruikt als hij eruit komt. Je zult de was opnieuw moeten draaien wat natuurlijk zonde is. Daarnaast zorgt het ervoor dat er micro-organismen in je machine kunnen groeien waardoor een schoonmaakprogramma noodzakelijk is. Dus haal je was direct uit de machine als deze klaar is, zet desnoods een timer op je telefoon als je bang bent dat je de was vergeet als hij klaar is.

Wanneer je met behulp van bovenstaande tips preventief je wasmachine zult onderhouden zal je zien dat stank geen issue meer voor jou is. Wanneer er onverhoopt toch weer luchtjes aan je wasgoed zitten weet je hoe te handelen!

Nog meer wastips? Lees o.a. onze blog over het beste droogrek.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *