Met deze tips kies je tussen de beste stofzuiger!

Je oude stofzuiger vervangen door een nieuw model? Dan heb je tijdens je zoektocht bijzonder veel keuze en afwegingen te maken. Een stofzuiger is er namelijk in allerlei soorten en maten. De reden dat je de beste tips voor het kopen van een stofzuiger op deze pagina zal lezen! Want wat is de beste stofzuiger?

Maar laten we eerst de verschillende soorten stofzuigers bekijken. Zodat je een goed beeld hebt van welke stofzuigers er te koop zijn en een goede keuze kunt maken. Iedere stofzuiger heeft nu eenmaal zijn eigen voordelen.

Als eerste bekijken we de traditionele stofzuigers. Deze stofzuigers zijn verkrijgbaar met en zonder opvangzak en te koop met verschillende lengtes snoer. Waarbij een langer snoer prettig is omdat je dan niet de stekker steeds hoeft te verplaatsen. Daarnaast kennen we ook de snoerloze stofzuigers die door de huidige technieken even krachtig zijn als de stofzuigers aan netstroom. Met een volle acculading heb je voldoende tijd om een woning te stofzuigen. 

Bij ieder soort stofzuiger, techniek en formaat heb je te maken met zowel voordelen als nadelen die je zorgvuldig tegen elkaar moet afwegen. Daarover lees je meer in dit artikel. 

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Het vermogen van een stofzuiger is natuurlijk heel belangrijk. Hoe meer vermogen een stofzuiger heeft hoe makkelijker het stofzuigen is. Maar ook hoe meer vuil er met de stofzuiger opgezogen kan worden. Hoewel het maximale vermogen van een stofzuiger is 900 watt is geworden in het kader van verduurzaming en besparing op energie door huishoudens; kun je aan de hand van technieken en filters prima bepalen of een stofzuiger geschikt is voor wat jij belangrijk vindt en jouw omgeving. 

Het bepalen van vermogen kun je doen aan de hand van gebruikte technieken en door goed te lezen waarvoor een stofzuiger wel of niet gebruikt kan worden. Waarbij je absoluut kan vertrouwen op de techniek van Dyson en AEG die inzetten op technieken waarbij het aantal wattage minder belangrijk is geworden. 

Als je voor een stofzuiger met accu kiest is het vermogen van de accu belangrijk voor de zuigkracht die een stofzuiger heeft als de duur van het stofzuigen. Waar de goedkopere modellen gedurende het stofzuigen vermogen inleveren is dit bij de duurdere modellen minder het geval door het soort accu dat voor de stofzuiger gebruikt is. 

Hoeveel lawaai produceert een stofzuiger?

Een stofzuiger kan behoorlijk veel lawaai maken. Hoewel het lawaai van een stofzuiger niet voor iedereen even belangrijk is kan dit voor jou wel zo zijn. In dat geval is het verstandig om voor een fluisterstille stofzuiger te kiezen. Dit zijn stofzuigers die tot wel 32% minder geluid produceren. Om een vergelijking te maken produceren luxe fluisterstille stofzuigers vaak minder dan 48 decibel, waar een normale stofzuiger rond de 73 decibel geluid produceert. Een aanzienlijk verschil waar je snel aan kunt wennen! 

We hebben het hierbij overigens wel over geluid geproduceerd door de stofzuiger motor. Het geluid per oppervlakte die je aan het stofzuigen bent komt hier nog bij. Het geluid door de oppervlakte die je stofzuigt en de hulpstukken hebben ook invloed op het uiteindelijke geluid. 

Wat voor eigenschappen moet de stofzuiger hebben?

Naast allround stofzuigers zijn er ook stofzuigers met specifieke functionaliteiten. Je kunt aan de filters in een stofzuiger denken die deze ook geschikt maken voor mensen met een allergie. Of een stofzuiger die lichter is waardoor je deze gemakkelijker kunt voortbewegen. Daarnaast is de lengte van snoeren ook verschillend en kan een langer snoer handig zijn. Maar voor nu hebben we het alleen nog maar over zichtbare en functionele functionaliteiten. 

Er zijn namelijk ook andere soorten functionaliteiten die minder opvallen of specifiek gekozen zijn bij je keuze tot een stofzuiger. Je kan dan denken aan de stofzuigerzak inhoud of juist een stofzuiger die geen zakken meer heeft en de dikte van de slang. Je staat er niet altijd bij stil maar dit zijn zeker dingen waarop je een stofzuiger kunt selecteren en je veel gebruikersgemak kunnen opleveren. 

Als je huisdieren hebt is het extra opletten geblazen. Er zijn namelijk stofzuigers die specifiek voor het opzuigen van haren gemaakt is. De onderdelen van deze groep stofzuigers is gemaakt voor het opzuigen van hondenharen en allergie te voorkomen door zogenaamde HEPA-filters. Daarnaast is deze stofzuiger krachtiger dan andere stofzuigers. 

Het is echter wel goed te weten dat in de meeste stofzuigers die geschikt is voor mensen met dieren een HEPA 13 filter aanwezig is. Echter is deze niet in staat om echte allergieën te kunnen filteren. Als je dit echt belangrijk vindt is een HEPA 15 zeker aan te raden. Deze is in staat om zelfs de kleinste deeltjes stof en allergieën (pollen) tegen te houden. Een HEPA-filter kan dus misleidend zijn. 

Hoeveel mag een stofzuiger kosten?

Tot slot is de prijs van een stofzuiger natuurlijk ongelofelijk belangrijk. De prijs die je voor een goede stofzuiger betaald is afhankelijk van zowel het merk, technieken als uiteindelijke gebruik. Om je een voorbeeld te geven is een stofzuiger met het HEPA 15 filter duurder dan de stofzuigers die slechts van de HEPA 13 filter gebruik maken. Logisch want de techniek vraagt ook om meer antwoord.

De prijs die je betaald is dus afhankelijk van de wensen en eisen die je hebt. Wil je een stofzuiger met een groot aantal functionaliteiten en de nieuwste technieken? Dan betaal je meer dan voor allround stofzuigers zonder deze extra’s en mogelijkheden. 

Je hebt al veel gelezen over het kopen van stofzuigers. Wil je een stofzuiger kopen? Dan is een goede tip om ook de prijzen en aanbiedingen in de gaten te houden. Daarnaast kun je op internet ook lezen hoeveel de zakken voor een stofzuiger kosten en hoe vaak je deze moet vervangen. Heb je voor een stofzuiger met filter gekozen? Dan zal ook deze met regelmaat vervangen moeten worden. Je moet dus niet alleen naar aanschafkosten maar het geheel kijken. Alleen op die manier koop je een goede stofzuiger waar je lang plezier van kunt hebben. Met de bovengenoemde informatie ga jij de beste stofzuiger zeker vinden!

Foto door Liliana Drew

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *