Stoere slaapkamer

STOERE SLAAPKAMER

met handige tips voor de kleine slaapkamer

kussens op bed
detail van bed

Ons huis, mijn thuis……

Ik woon met mijn gezin in een twee-onder-één kapwoning in een klein dorpje. Een 15 jaar geleden in de hoogtijdagen, waren er in dit dorp maar 2 huizen te koop. Een heel duur huis, wat voor ons uiteraard niet te betalen was en dit huis uit 1963. 

Inmiddels staat het huis er alweer 50 jaar. Een niet al te grote woning met een indeling die toen heel normaal was. Drie ongeveer even grote slaapkamers met inbouwkasten rond de 10 m2 en een douche van 2 m2. Op de benedenverdieping is de woning uitgebouwd met een woonkeuken.

Samen met de grote tuin, de dubbele garage en de hele dag zon in huis en het prachtige uitzicht waren dit de punten die voor mij en mijn man een doorslaggevende reden om voor dit huis te gaan.

Te kleine inbouwkasten

Maar ja een oud huis heeft zo zijn charme, maar ook zijn nadelen. De inbouwkasten waren toen toereikend, maar met hoeveelheid spullen die we vandaag de dag in huis hebben, toch wel aan de kleine kant. En juist de kleinste inbouwkast zit uitgerekend in de ouder slaapkamer. Een kast met planken met een diepte van nog geen 40 cm. Niet geschikt dus om een hangkast van te maken. Na jaren de kleren in de inbouwkast van één van mijn dochters te hebben gehad, was het nu dan echt tijd om ze daar weg te halen. Hoog tijd dus voor een oplossing. En daar moest ik toch een paar nachtjes over nadenken……

stoere slaapkamer
kleine inbouwkast met een diepte van 40 cm

Slechte stuc laag en één stopcontact

Toen we in dit huis kwamen wonen, hebben we in 3 weken tijd het huis zo goed en zo kwaad als het dan gaat, opgeknapt. Dat betekende dat het plafond met zachtboard vervangen werden door gipsplaten en dat de muren gesausd werden. Alleen was dat sausen toen niet zo’n pretje. De stuc laag uit 1963 zat er nog op en was niet bijster best. Gevolg halve stuc laag liet los tijdens het sausen. Geen succes dus.

Het feit dat er maar liefst 1 stopcontact op de slaapkamer zat, wat uiteraard vroeger meer dan voldoende was, was voor ons ook een reden om naar een kleine 15 jaar in dit huis gewoond te hebben, toch maar eens de bovenverdieping eens goed op te knappen. Beginnende met de ouderslaapkamer.

Kleine ruimtes vragen om creatieve oplossingen

Dan kom je op het punt; wat willen dan allemaal graag en wat moet dan waar komen?

Er moest dus een plan komen.

Een flat screen tv, een hangmogelijkheid voor mijn kleren, meer stopcontacten, extra opbergmogelijkheden, allemaal dingen die we graag gerealiseerd zagen in onze slaapkamer. Maar ja, waar moeten dan die extra stopcontacten dan precies, hoeveel ruimte hebben om een hangkast te realiseren? Allemaal praktische vragen die om creatieve oplossingen vragen.

We begonnen eerst met een indeling van de ruimte.

 -Waar moet dan die hangkast komen?

We hebben nog een tijdje nagedacht om de bestaande inbouwkast te verdiepen, door de bestaande kastdeur na voren te plaatsen. Maar dat had toch wel wat voeten in de aarde.

Kozijn eruit, nieuwe muur, nieuw kozijn enzovoort. Een heel gedoe en niet echt een esthetische oplossing, omdat de slaapkamer deur ook op dezelfde wand zit. Een op maat gemaakte kast rond het gehele raam en muur vullend bleek de oplossing. Geïnspireerd op de kasten met zitbank die ze vroeger in grote huizen met hoge plafonds hadden. Door zowel het kozijn, kast en verwarming ombouw in één lichte kleur (Flexa ivoorwit 1110) te schilderen is het toch heel licht en ruimtelijk gebleven.

stoere slaapkamer
links en recht rond het raam een kastenwand met radiator ombouw

-waar komt het bed?

 Het mooiste is als je binnenkomt dat je tegen het hoofdeind van het bed aankijkt.

stoere slaapkamer

Aangezien het bij ons om een betrekkelijk kleine ruimte gaat, komt de plaatsing van het bed het aardig precies. Er is immers niet veel loopruimte en die moest dus goed verdeeld worden.

Uiteindelijk hebben we de afmetingen van de kast en het bed met potlood op de vloer afgetekend. Een prima manier om de precieze plaats te bepalen van de meest belangrijke elementen van de slaapkamer.

-waar komen de stopcontacten?

De stopcontacten zijn aangepast op de plaatsing van het bed. Extra stopcontacten hoog bij het plafond voor het flat screen tv en toebehoren. Wat is een handige plek voor een stopcontact om te stofzuigen?

Allemaal dingen waar over nagedacht moest worden.

.-welke verlichting en waar precies?

Aangezien je als je in je bed lig, naar het plafond ligt te “staren, wilde ik graag mooie verlichting. Spotjes, omdat die zo gezellig licht geven, en het plafond er vrij strak van blijft.

Een rij boven het bed en boven de flat screen, recht tegenover elkaar op 1 lijn. Uitmeten dus, maar eerst…..

Slopen

Oude stuc van de muur, plafond en vloer eruit en de elektra opnieuw aanleggen. We wilden immers spotjes in het plafond en aangezien het elektra ook uit het jaar 0 was, een goede reden omdat gelijk goed aan te pakken. Kortom de hele kamer compleet gestript.

Burengerucht isoleren

Aangezien het een oud huis is. hebben we nogal last van contactgeluid van de buren. Of de buren van ons, kun je ook zeggen….

Een geluid isolerende wand met daarin nieuwe stopcontacten was de oplossing. Op internet zijn diverse sites te vinden, hoe je dat het beste kunt doen. Daarnaast hebben we de buitenwand ook gelijk geïsoleerd. We waren immers toch al bezig met isoleren.

Opnieuw opbouwen

Opnieuw de elektra aanleggen, nieuwe plafond erin met uitsparingen voor de spotjes (volgens plan) en de stukadoor erin. De kastenwand op maat en dan schilderen…

Maar welke kleur dan?
Bij een plan hoort een moodboard

Als etaleuse/styliste ben ik van huis uit gewend om in stijlen en in kleuren te denken.

Het maken van een moodboard is voor mij een uitstekende manier om mijn smaak om te zetten in een plan.

Stoere slaapkamer
moodboard met stoere materialen met diverse structuren in zand- en vergrijsde tinten

Gewapend met dit moodboard, een stoere vergrijsde rieten mand en een kleed voor bij het bed heb ik een nieuwe pvc-vloer met een warme Amerikaanse eikenstructuur met een licht grijze gloed uitgekozen. Met het hele beetje ben ik vervolgens naar de verfspeciaalzaak gegaan om de kleuren van de verf uit te kiezen (Flexa ivoorwit 1110 en Camel 5-10-3)

Stoere slaapkamer
Deuren, kasten en plinten in de kleur Flexa ivoorwit 1110 en Camel 5-10-3 op de wand

Aankleding van de slaapkamer

Als dan alles geschilderd is en de vloer is gelegd door de woninginrichter dan komt voor mij natuurlijk het allerleukste. Het stylen van de ruimte. Ik had het moodboard al klaar voor we überhaupt aan de slaapkamer waren begonnen, dus ik had met het moodboard in mijn achterhoofd al van alles bij elkaar geshopt. Ook een aantal producten uit mijn thuis met Moon collectie komen in de slaapkamer terug.

Nog een aantal tips voor een kleine slaapkamer:

Door de vloer niet te vol te zetten hou je het voor het oog ruimtelijker. Geen nachtkastjes tot aan de grond dus. Dit vraagt om alternatieve nachtkastjes. Stoere krukjes in ons geval. 

Stoere slaapkamer
stoere krukjes als nachtkastjes

Extra opbergruimte onder het bed.

Door zelf een bed ombouw met lades te maken, konden wij extra opbergruimte creëren. 

Voor ons een prima opbergplek voor schoenen en beddengoed.

stoere slaapkamer
extra opberglades met leren handvat onder het bed

Onze slaapkamer is een heerlijke plek geworden om tot rust te komen.

Wij genieten er nog iedere dag van!

Hopelijk heb jij ook weer genoten van dit blog!

Enjoy! Be inspired

Monica Bodt

thuis met Moon

foto’s slaapkamer: thuis met Moon

foto’s gebruikt voor moodboard: pinterest

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *