Delfts blauw is een soort Nederlands blauw-wit aardewerk dat is vernoemd naar de stad Delft, waar het al sinds de 16e eeuw wordt geproduceerd. Het aardewerk staat bekend om zijn kenmerkende blauwe en witte kleurenschema, dat wordt bereikt door kobaltoxide te gebruiken om de blauwe tint te creëren. Delfts blauw is vaak versierd met ingewikkelde patronen en taferelen, waarvan vele zijn geïnspireerd door de Nederlandse geschiedenis en cultuur.
De oorsprong van Delfts blauw ligt in het Midden-Oosten, waar al in de 8e eeuw blauw-wit aardewerk werd geproduceerd. De techniek werd uiteindelijk via Italië in Europa geïntroduceerd en werd tijdens de Renaissance populair in Nederland. De stad Delft, gelegen in de provincie Zuid-Holland, werd in de 17e eeuw een van de belangrijkste centra voor de productie van blauw-wit aardewerk.
Inhoudsopgave
Waarom is het zo populair?
De populariteit van Delfts blauw is te danken aan een aantal factoren. Ten eerste was de blauw-witte kleurstelling in die tijd erg in de mode en gold Delfts blauw aardewerk als een luxeartikel. Bovendien werden de ingewikkelde patronen en taferelen die op het aardewerk waren geschilderd, gezien als een vorm van kunst, en werd Delfts blauw vaak gebruikt om de huizen van de rijken te versieren.
Delfts blauw is in de loop der jaren een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en erfgoed geworden. Veel toeristen komen speciaal naar Delft om het aardewerk te zien maken en om souvenirs, zoals een Delfts blauw wandbord, te kopen. De stad heeft verschillende musea gewijd aan de geschiedenis van Delfts blauw en het aardewerk is ook te zien in veel Nederlandse musea, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam.
Ondanks zijn populariteit heeft de productie van Delfts blauw in de loop der jaren met verschillende uitdagingen te maken gehad. In de 18e en 19e eeuw liep de productie van Delfts blauw terug als gevolg van concurrentie van andere aardewerkproducenten en veranderingen in modetrends. Het aardewerk heeft echter weten te overleven en wordt nog steeds geproduceerd, zij het op kleinere schaal.
Kortom, Delfts blauw is een soort Nederlands blauw-wit aardewerk met een lange en boeiende geschiedenis. Het staat bekend om zijn kenmerkende kleurenschema en ingewikkelde patronen, en het is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en erfgoed geworden. Ondanks de vele uitdagingen door de jaren heen, wordt Delfts blauw nog steeds geproduceerd en is het nog steeds een populair souvenir onder toeristen die Nederland bezoeken.
Samenwerkingen Delfts Blauw
Door de jaren heen zijn er ook verschillende samenwerkingen geweest. Zo is er met Janny van Der Heijden van het tv programma Heel Holland bakt een prachtige Janny van der Heijden servies gemaakt.
Het blauwe servies van Janny is beschilderd typische Hollandse tulpen en brutale aapjes. Een servies waar je vrolijk van wordt en welke je graag gebruikt voor het dekken van je tafel. Het servies is ook regelmatig te zien in het programma Heel Holland Bakt.
Collectie Delfts Blauw
Naast het servies assortiment kent men nog een paar andere hele mooie collectie. Je hoeft de collectie van Delfts Blauw niet alleen in een kast te zetten. Zij hebben namelijk ook een prachtige collectie vazen.
Vooral de tulpenvaas is erg populair. Deze is te vullen met de prachtige Hollandse tulpen.
De Nederlandse tulpen zijn wereldberoemd en hebben een lange geschiedenis. Ze werden voor het eerst geïntroduceerd in het land in de 16e eeuw, na de terugkeer van ambassadeurs uit het Ottomanische Rijk. In de 17e eeuw werden tulpen een symbool van rijkdom en exclusiviteit en werden ze zeer gewild. Er was zelfs een periode bekend als "tulpenmanie" waarbij de prijzen voor tulpenbollen enorm hoog waren en zelfs speculatie in tulpen. Tulpen wordt voornamelijk verbouwd in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Ze komen in verschillende kleuren voor, zoals rood, geel, oranje en wit. De bloemen zijn populair in tuinen en parken en worden ook vaak gebruikt in bloemstukken en als cadeau. In Nederland zijn er verschillende evenementen gewijd aan de tulpen, zoals de Keukenhof, een jaarlijkse bloemenshow in Lisse, en de Tulpendag in Noordwijk. Beide evenementen trekken veel toeristen en bieden de kans om verschillende soorten tulpen te bewonderen.
Naast de vazen voor tulpen kent de collectie ook de hyacint vaas. Deze bolle vaas is erg geschrikt voor hyacinten bollen. Je legt de bol erin, doet onderin de vaas water en langzaamaan zie je dat de bol zich ontpopt tot prachtige hyacint. Zeker in het voorjaar is deze vaas een echte aanrader. Erg leuk om in je vensterbank te zetten.
Wandborden
Het servies van Delfts Blauw is erg populair maar ook de collectie wandborden heeft zijn plek in het interieur veroverd. In de collectie zien we de standaard wandborden met Hollandse molen en koeien maar in de loop der jaren zijn daar hele moderne versies bij gekomen.
Recent zijn zij een samenwerking aangegaan met Loes van Delft. Zij maakt moderne wandborden die passen bij Delfts Blauw maar ook in een kleurrijk interieur. Zij maakt namelijk veel gebruik van kleuren.
Waar we bij de collectie van Janny van der Heijden meer de designs/het gevoel van Delfts Blauw terug zien, zien we bij Loes juist meer alleen het gebruik van de kleuren terug in haar designs. Zij tekent vrolijke cartoons met de typische kleuren uit Delft. Toch passen deze goed bij de gehele collectie, ook de wandborden van Loes kan je prima combineren met de vertrouwde wandborden van Delfts blauw.
Toekomst
Houd Delfts blauw ook in de toekomst goed in de gaten. Met grote regelmaat komen zij met nieuwe designs. De een meer gebaseerd op de collectie van vroeger, de ander meer aangepast aan onze moderne tijd. Maar wel altijd met het karakter uit Delft.