De woonkamer voorzien van een nieuw likje verf? Slechts de helft van de Nederlanders gaat voorbereid te werk

Vijf tips van een toxicoloog om veilig met chemische stoffen in verf om te gaan

Oktober woonmaand. Hét moment om de woonkamer een likje verf te geven in de nieuwste trendkleur. En je weet: ‘een goed begin is het halve werk’. Of toch niet? Want slechts de helft van de Nederlanders gaat voorbereid te werk bij een klus in huis. Een kwart omschrijft zichzelf als een onvoorzichtige of zelfs roekeloze klusser. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder 1.022 Nederlanders in opdracht van Waarzitwatin. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij een verfklus in huis? Hoe gevaarlijk zijn de chemische stoffen in latexverf of binnenlak? En kun je veilig verven als je zwanger bent? Toxicoloog Walter Brand geeft antwoord op deze vragen en tips hoe je jouw huis op een veilige manier een make-over geeft.  

Onvoorbereid aan de slag

Een pot verf openen, even roeren en smeren maar. Weinig voorbereiding om zo snel mogelijk de verfklus af te hebben. Herkenbaar? Voor veel Nederlanders wel. Zo neemt 65% van klussend Nederland niet de tijd om de gebruiksinformatie voor latexverf te lezen, hoewel dat wel verstandig is. Want ondanks dat latexverf altijd op waterbasis is, kunnen er toch stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je gezondheid. Walter Brand, toxicologisch risicobeoordelaar chemische stoffen van Waarzitwatin, vertelt: “Vaak bevat latexverf isothiazolinonen als conserveermiddel. Als je huid hier vaak mee in contact komt, kan dat leiden tot een huidallergie. Ook zitten er in latexverf vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen verdampen snel en blijven vervolgens in de lucht hangen. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid. Bij het inademen van een grote hoeveelheid kun je last krijgen van hoestaanvallen, benauwdheid, duizeligheid, misselijkheid en een dronken gevoel.” 

Waar moet je dan op letten als je verf gebruikt op waterbasis? Brand geeft vijf tips.    

1. Ventileer zo goed mogelijk de ruimte, vooral bij een zwangerschap

De reden? Die eerdergenoemde vluchtige organische stoffen. Brand: “Professionele schilders die dit in heel grote hoeveelheid inademen, kunnen zelfs hersenschade oplopen. Dit zal bij af en toe een muur verven natuurlijk niet gebeuren. Maar als je zwanger bent, is het wel verstandig om zo min mogelijk met deze stoffen in aanraking te komen. Gebruik dus géén verf op basis van terpentine. Daar zitten veel vluchtige organische stoffen in. Maar ventileer ook als je met latexverf of binnenlak op waterbasis aan de slag gaat, zo goed mogelijk de ruimte. Nog beter is het om je partner, buurman, familie of vrienden op te trommelen voor het verven van bijvoorbeeld de woon- of babykamer.”

2. Bereid de muur of het hout voor op de verfklus

Gebruik voor het verwijderen van oude verf liever geen verfbranders of verfverwijderaars, maar een verfkrabber. Dan komen er minder schadelijke stoffen vrij die je kunt inademen. Ga je schuren? Gebruik dan het liefst een schuurmachine met stofzuiger. Of maak het schuurpapier vochtig om stofvorming te voorkomen. En gebruik een stofmasker. 

3. Voorkom contact met de huid

In latexverf en binnenlak op waterbasis zitten ook stoffen die eczeem en allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarom adviseert Brand om contact met de huid te voorkomen. Zeker als je hier extra gevoelig voor bent. Dit kun je onder andere doen door zorgvuldig te werken, rustig te roeren en niet te morsen. Maar denk ook aan het dragen van werkkleding en handschoenen. Verder goed om te weten: verfrollers spatten meer dan kwasten. 

4Let extra op bij verfspuiten

Ga je de muren of het plafond spuiten? Bij het spuiten van latexverf komen ook stoffen in de lucht die normaal gesproken niet verdampen. Gebruik daarom een geschikt stofmasker en een veiligheidsbril. Zo voorkom je dat je fijne verfdruppeltjes inademt of in je ogen krijgt. 

5. Klus klaar? Weggooien maar!

Spoel gebruikte kwasten en verfrollers nooit uit onder de kraan en giet geen restjes in het riool. Ook niet met verf op waterbasis. Zit je tussen twee verfklussen in? Zet de kwasten of rollers dan in een potje met water of wikkel ze strak in aluminiumfolie. Zo kun je deze nog enkele dagen bewaren.

Als je helemaal klaar bent met de verfklus, gooi je de overgebleven latexverf of binnenlak weg bij het klein chemisch afval. Zijn je verfpotten helemaal leeg of opgedroogd? Gooi ze dan weg bij het restafval, samen met de opgedroogde kwasten en rollers. 

Tips voor andere klussen

Gebruik je verf op basis van terpentine? Wil je op een veilige manier een nieuw behang aanbrengen met behangplaksel? Of heb je een ander klusje dat nog op de planning staat? Kijk dan op www.waarzitwatin.nl voor meer tips & tricks. Op de website vind je meer informatie over de chemische stoffen in producten, wat dit betekent en hoe je producten veilig gebruikt. 

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *