Waar begin je met een verbouwing?

Ben je van plan te gaan verbouwen? Dan heb je misschien nog geen idee hoe je wilt beginnen. We geven je een paar tips om snel van start te kunnen.

Plan maken

Eerst bepaal je je wensen, eisen en het budget. Waarschijnlijk heb je veel wensen, maar een beperkt budget. Dat wordt dus keuzes maken. Wat wil je precies gaan verbouwen? Welke zaken moeten echt aangepakt worden? Wat voor resultaat heb je voor ogen? Daarna maak je samen met een architect een schetsontwerp. Een goede architect controleert ook meteen het bestemmingsplan.

Wees kritisch op jezelf: heb je al deze zaken echt nodig? En verwerkt de architect echt al je woonwensen? Als iets niet kan: waarom dan niet? Als je niet helemaal tevreden bent, kun je het ontwerp herzien. In de planfase kun je nog snel schakelen en het een en ander omgooien. Zo kom je uiteindelijk toch uit bij je droomverbouwing.

Omgevingsvergunning aanvragen

Voordat je ook maar iets kunt doen, moet je een omgevingsvergunning aanvragen. In veruit de meeste gevallen geldt dat een vergunning noodzakelijk is voor een verbouwing. Houd in je planning rekening met een behandeltermijn van zes tot acht weken tot de gemeente goedkeuring geeft. Na goedkeuring van de gemeente moet je het ontwerp van de verbouwing nog ter inzage inleggen. Dan kunnen de buren nog bezwaar maken. Het is een goed idee om de buren daarom van tevoren al op de hoogte te stellen van de verbouwing.

Afvalcontainer huren

Bij een verbouwing komt een hoop afval kijken. Je demonteert het een en ander, de sloophamer gaat erdoor, of je komt rommel tegen die je eerst moet verwijderen voordat je aan de slag kunt. Dan is het handig een afvalcontainer voor de deur te hebben staan. Neem de tijd om de juiste afvalcontainer te kiezen. Ze zijn er namelijk in verschillende soorten en maten. Een afvalcontainer huren is zo gepiept: je kunt ze online al bestellen.

Een bouwbak is ook handig, want daar kun je nog veel meer rommel in kwijt. In de meeste gevallen is onderdeel van de huur dat de verhuurder de afvalcontainer ook weer ophaalt en leegt. Dan heb je er zelf dus geen werk meer van.

Laat je het doen of doe je het zelf?

Ga je zelf verbouwen, of laat je het liever doen? Of doe je het half om half? Als je handig bent, kun je een groot gedeelte zelf doen. Houd je niet zo van klussen, dan kun je het beter laten doen. Dan bereik je het mooiste effect. Je kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan en een vakman te laten komen voor het echt lastige werk.

Foto door Tima Miroshnichenko

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *