Vergroot je woonoppervlak… in de tuin

Blokhut in de tuin

Vergroot je woonoppervlak… in de tuin!

Je kunt een huis op verschillende manieren indelen om het groter aan te laten voelen, maar je blijft gebonden aan het vloeroppervlak; dat blijft altijd hetzelfde. Als je je huis eigenlijk te klein vindt, zijn er vaak mogelijkheden om het uit te breiden, bijvoorbeeld via een dakkapel of een aanbouw. Dit zijn echter wel kostbare opties, die niet voor iedereen haalbaar zijn. Gelukkig is er ook een andere manier om je woonoppervlak te vergroten: via een prachtige buitenkamer in je tuin!

In warme landen is het heel gewoon om in de tuin ook een grote zitplaats in te richten, waar heerlijk gegeten, gedronken en gepraat kan worden. Het Nederlandse klimaat leent zich er niet zo goed voor om dit in dezelfde vorm te doen, maar er is een alternatief dat hier prima werkt. Door een buitenkamer in de vorm van een blokhut te plaatsen, vergroot je je woonoppervlak aanzienlijk en verbind je binnen met buiten. Blokhutten zijn tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Je kunt gaan voor een traditionele blokhut, maar ook voor een blokhut met een aangrenzend overkapt terras. Daar kun je zowel binnen als buiten zitten, zonder dat je last hebt van bijvoorbeeld regen. Voorzie de blokhut van een houtkachel en je zit zelfs tijdens winterse dagen warm.

Prieeltjes

Een blokhut heeft als belangrijkste voordeel dat je er ook in de winter of op winderige dagen prima kunt zitten. Is dat niet zo belangrijk, dan kun je er ook voor kiezen om een prieeltje te plaatsen. Prieeltjes zijn sfeervolle overkappingen, bijvoorbeeld voor over een terras. Je kunt een prieeltje los in de tuin of tegen je huis plaatsen. Prieeltjes met één of meerdere wanden zorgen ervoor dat je uit de wind zit. Prieeltjes zonder wanden helpen het open karakter van een tuin te behouden en lenen zich vaak goed voor versiering met opklimmende planten.

Prieeltjes

Inrichting

Zowel blokhutten als prieeltjes kunnen voorzien worden van verlichting, een mooie bank of misschien zelfs een buitenkeuken. Hierdoor wordt het net zo prettig toeven in de tuin, als in huis. Denk daarnaast verder dan meubels en voorzie je buitenkamer ook van mooie schilderijen of foto’s, planten en eventueel wat persoonlijke versieringen.

Tips voor het plaatsen van een blokhut of prieel

Wil je een blokhut of prieel in je tuin plaatsen? Denk dan goed na over de juiste positie. Het is prettig als je zowel een schaduw- als een zonzijde hebt en als er altijd een mogelijkheid is om uit de wind te zitten. Een zonnig plekje is aan te raden, dat voorkomt groene aanslag en vochtig hout en zorgt ervoor dat de buitenkamer minder regelmatig onderhoud nodig heeft. Wil je een haard plaatsen? Zet je ‘buitenkamer’ dan niet te dicht bij bomen, zodat de rook van de haard op een veilige en verantwoorde manier kan worden afgevoerd.

Zet je de buitenkamer helemaal zelf in elkaar? Dan kan het slim zijn om de houtdelen eerst te bewerken met een beits of een beschermend middel. Zolang deze delen nog niet in elkaar zitten, kun je overal goed bij. Zo weet je zeker dat de buitenkamer goed beschermd is tegen de elementen en je er lang van kunt genieten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *