Het verkleinen van de ecologische voetafdruk begint bij meer mensen te leven. Door te verduurzamen in huis, kun je een mooi steentje bijdragen aan het milieu. En dat hoeft helemaal niet zo lastig of peperduur te zijn als je wellicht denkt. We geven je 3 tips.
Plaats zonnepanelen op het dak
Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen. Volgens Milieu Centraal zijn er al 26 miljoen zonnepanelen in Nederland en bespaar je met 10 zonnepanelen maar liefst 1400 kilo CO2 per jaar. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Je kunt er namelijk goed mee besparen op je energierekening.
Toegegeven: het is een behoorlijke investering. Hoewel zonnepanelen steeds beter te betalen worden (in het afgelopen decennium is de prijs met 50 procent gedaald), hangt er voorlopig nog een flink prijskaartje aan. Maar je verdient het geld wel terug. En omdat je elke maand honderden euro’s kunt besparen, kan dat best snel gaan. Ook kun je de btw op zonnepanelen voor een groot deel terugvragen aan de Belastingdienst, wat toch een lekker bedrag is. Doe het wel op tijd: minstens zes maanden na het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht. Het zou natuurlijk zonde zijn als je hier niet van profiteert!
Hoewel het mogelijk is om zonnepanelen zelf te installeren (en zo geld te besparen), is dat lang niet voor iedereen weggelegd. Wil je er geen werk aan kwijt zijn en het beste resultaat bereiken, dan klop je liever aan bij een goede zonnepanelen installateur.
Zorg voor goede isolatie
Goede isolatie is een belangrijk onderdeel van een duurzaam huis. Natuurlijk kost het geld en moeite om hiervoor te zorgen, maar daarna levert het alleen maar voordelen op. Omdat je de verwarming hierdoor minder hoog hoeft te zetten, is het beter voor het milieu én voor je energierekening. Maar er zitten ook andere pluspunten aan. Zo blijft een goed geïsoleerd huis in de zomer juist weer koeler en zorgt het voor minder geluidsoverlast. Bovendien is het nodig voor de installatie van een warmtepomp, wat ons op het volgende punt brengt.
Neem een warmtepomp
Het is de bedoeling dat de cv-ketel in de toekomst verdwijnt. Een volledig elektrische warmtepomp is een duurzame vervanger van de cv-ketel. Het haalt de warmte uit de lucht, bodem of grondwater en kan je huis zo verwarmen en van warm water voorzien. Een elektrische warmtepomp is wel alleen een goede optie als je huis goed geïsoleerd is, anders wordt het niet warm genoeg.
Als je niet meteen voor een volledige elektrische waterpomp wilt kiezen, is een hybride waterpomp een mooie tussenstap. Een hybride waterpomp wordt naast een hr-ketel geplaatst de cv-ketel springt bij als het nodig is. Je vermindert de CO2-uitstoot er niet zo aanzienlijk mee als een volledig elektrische waterpomp, maar het is alsnog absoluut een vooruitgang. Volgens NOS verbruik je de helft minder aardgas dan met alleen een cv-ketel. Bovendien is de hybride waterpomp liever voor de portemonnee en hoeft je huis niet zó goed geïsoleerd te zijn, al is er nog steeds een bepaalde mate van isolatie nodig.
Foto door Los Muertos Crew via Pexels