Zo slaap je ook tijdens plakkerige nachten goed

Na een relatief fris en nat voorjaar, sloeg het weer eind mei opeens om. Sindsdien is er geen druppel regen meer gevallen, en ligt de temperatuur flink boven het gemiddelde. Hoewel veel mensen best genieten van dit weer, levert het ook wel weer enig ongemak op. Warmte overdag is natuurlijk best leuk, maar het zorgt ook voor een warme slaapkamer. En daar slaapt niet iedereen fijn in. Hoe je ook tijdens warme, plakkerige nachten zoals momenteel goed kunt slapen? Hieronder vind je diverse tips. 

Creëer een zo aangenaam mogelijk bed

Omdat je lichaam veel contact maakt met het bed, is het vooral belangrijk dit zo aangenaam en koel mogelijk te maken. Kies voor een katoenen (ademend) hoeslaken, en plaats daaronder een katoenen molton om zweetvlekken in je matras te voorkomen. Kies daarnaast voor een dekbedovertrek van katoen of een andere goed ademende stof, en een dun zomerdekbed met een katoenen tijk en vulling van bijvoorbeeld bamboe. Eventueel kun je ook alleen onder een dekbedovertrek slapen, of hier een dunne plaid in doen of overheen leggen.

Wil je je bed extra koelen voor het slapengaan? Leg dan je kussensloop, hoeslaken en eventueel dekbedovertrek overdag in een zak in de vriezer, en maak je bed vlak voor het slapen hiermee op.

Zorg voor een zo koel mogelijke slaapkamer

Er worden tegenwoordig allerlei strenge eisen gesteld als het gaat om de isolatie van nieuwbouwwoningen. Maar naast dat dit voor een lager energieverbruik in de winter zorgt omdat er minder verwarmd hoeft te worden, zijn de woningen ook in de zomer warmer. Het is dan ook niet opvallend, dat veel nieuwbouwwoningen vaste airconditioning hebben. 

Heb jij dat (nog) niet? Zet dan een mobiele airco neer of tenminste een ventilator. Voorkom overdag zoveel mogelijk zoninstraling door zonneschermen, screens, rolluiken en gordijnen te sluiten. Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht om warme lucht buiten te houden. Zet ’s nachts de ramen open om frisse lucht binnen te laten.

Zo koel je je lichaam

De lucht in een slaapkamer kan warm aanvoelen, maar het menselijk lichaam is nog wel de grootste warmtebron. Daarom is het tot slot ook belangrijk om niet met een oververhit lichaam in bed te gaan liggen. Neem daarom voor het slapengaan een korte verkoelende (niet te koude) douche, drink voldoende water of thee en laat dranken met cafeïne en alcohol juist even staan ’s avonds. Om je lichaam in bed te koelen kan het verder comfortabel zijn een koele kruik of koelelement in bed te leggen, te slapen onder een natte, frisse handdoek of met natte sokken aan.

Welterusten!
Foto van 영훈 박 op Pixabay

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *