Verlichting. Het vergeten kindje van de verbouwing.

Iedereen heeft wel plannen bij een verbouwing of een nieuwe woning. Meestal denken we na over vragen als welke vloer vind ik mooi? Wat voor een kleur wordt de muur in de huiskamer? En wat doen we met de keuken? Langzaam vormt zich een beeld over hoe je alle ruimtes naar je eigen smaak gaat inrichten. In dat hele leuke creatieve proces wordt vaak een heel belangrijk onderdeel vergeten: de verlichting!

Een verbouwing, of het betrekken van een nieuwe woning, vraagt veel van je budget en je creatieve inbeeldingsvermogen. Vaak moet je een paar stappen vooruit denken en dan misschien maar hopen dat al je keuzes uiteindelijk bij elkaar komen. Je maakt vaak essentiële keuzes, voordat je daadwerkelijk in je huis kan zien of je de juiste beslissing hebt genomen.

In dat hele proces van keuzes maken vergeten we vaak hoe je de boel gaat verlichten? Het onderschatten van de verlichting is vaak een gemiste kans. Om te beginnen zijn er met verlichting net zoveel keuzes te maken in wat je mooi vindt, als er bankstellen en behangpatronen zijn. Laat je inspireren in wat voor een verlichting je eigenlijk mooi vindt en neem dat ook op in je verbouwingsbudget. Goede, mooie verlichting heeft nou eenmaal een prijs, maar bedenk dat die verlichting net zoals de keuze van je vloer je interieur kan bepalen.

Nadat je je hebt georiënteerd op wat je mooi vindt, moet je ook gaan bedenken hoe je de verlichting gaat inpassen in de ruimte. Hiervoor kan je een aantal basisregels aanhouden:

Zone indeling

Allereerst verdeel je, om er achter te komen waar je welke lampen nodig hebt, de ruimte in 3 lagen of zones. Vanaf de vloer naar het plafond verdeel je de ruimte in 3 lagen van ongeveer 90 cm. Deze drie zones geven je nu inzicht in wat voor een lamp welke functie heeft in je huis.

  • In zone 1, vanaf de vloer 90 cm omhoog, kan je sfeerverlichting plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld een tafellamp zijn op het dressoir, op de vloer of naast de TV.
  • Zone 2 bevindt zich in het midden van de ruimte, ergens tussen de 90 en 180 cm vanaf de vloer. Deze zone is het makkelijkst te vullen. Hanglampen hangen in deze zone, evenals hoge vloerlampen, Ook spots vanaf het plafond, die een wand beschijnen horen in deze zone. Lampen in deze zone zijn vaak aandachtstrekkers in de inrichting van je ruimte, omdat ze duidelijk in het oog springen.
  • Zone 3 is gereserveerd voor plafondlampen. Deze zone is uitermate geschikt voor basisverlichting, maar wordt het meest vergeten, of achtergesteld. Veel mensen negeren deze zone en dekken het lichtpunt af met een afdekplaatje. Maar deze zone is wel degelijk belangrijk. Een mooie lamp aan het plafond maakt je ruimte visueel groter.

Soort verlichting

Naast alle zones in een ruimte moet je iets weten over de functie van de verlichting.

Je hebt verlichting nodig die dient als basisverlichting. Licht wat je hele ruimte kan verlichten. Dit heb je nodig hebt als je overdag te weinig daglicht binnen krijgt, of die je nodig hebt bij het stofzuigen. 

Vervolgens heb je functionele verlichting. Dit zijn bijvoorbeeld de lampen aan de eettafel en het leeslampjes bij je favoriete stoel of bank.

De laatste belangrijke soort verlichting is sfeerverlichting. Verlichting voor de ontspannen momenten. Niet teveel licht, maar gezelligheid voert hier de boventoon.

Probeer nu te spelen met alle soorten verlichting in de verschillende zones in je huis. Zo maak je een goed lichtplan, waar je op alle momenten van de dag plezier van kan hebben.
Probeer antwoord te vinden op eenvoudige vragen om tot een mooi lichtplan te komen, zoals:
“je komt ’s avonds je huis binnen en drukt op het lichtknopje. Welke lampen gaan dan aan?”
“Het is etenstijd, Welke verlichting heb ik daarbij nodig?”
“We zitten een avond met vrienden op de bank. Welk licht wil ik daarbij gebruiken?” 

Het kost misschien wat meer voorbereiding in de aanloop van je nieuwe inrichting, maar goed gekozen verlichting is een kroon op je werk.

Photo by Zaji Kanamajina on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *