Duurzame keukens

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol en er zijn steeds meer fabrikanten die het belang van duurzaamheid onderkennen. Zo zijn er de afgelopen jaren steeds meer toepassingen gevonden om te komen tot duurzame keukens. Oorspronkelijk was duurzaam synoniem aan degelijk: vervaardigd om lang mee te gaan. Tegenwoordig gaat het vooral om het effect op de duurzaamheid van het milieu en het leven op deze wereld. Daarbij kun je denken aan duurzame materialen, waarvan het verkrijgen maar ook het vervoeren zo min mogelijk schade berokkend aan het milieu. Maar ook de verwerking van dat materiaal met zo min mogelijk restafval en de recyclebaarheid van het materiaal bij vervanging.

FSC-hout

Als grootgebruiker van hout voelen veel keukenfabrikanten zich nauw betrokken bij het milieu. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van speciaal gekweekt en recyclebaar hout uit ecologisch beheerde bossen, oftewel FSC-hout. Deze Forest Stewardship Council controleert of de grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC- label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke instanties.

Duurzame keukens van bamboe

Eigentijds en trendy, maar vooral ook zeer duurzaam is een keuken van bamboe. Bamboe vormt de basis voor zowel het corpus als de fronten. Dit snel groeiende gras “verhout” tijdens zijn levensduur en levert al na vijf jaar houten palen af met bijna dezelfde hardheid als tropische houtsoorten. Na winning van dit hout -dat overigens na zeven tot tien jaar groeien ook op natuurlijke wijze zou afsterven- komen uit de wortels eronder gewoon weer nieuwe bamboescheuten op. Een bamboebos gaat dan ook, in tegenstelling tot een tropisch regenwoud, nooit verloren maar vernieuwt zich juist continue.

Na winning van het hout worden de bamboelatjes met elkaar verlijmt tot een harde massieve plaat waarvan de keuken wordt gemaakt. Dat verlijmen kan “plain” gebeuren waardoor de karakteristieke bamboeknopen zichtbaar zijn of “zijdelings” waardoor een prachtige lange nerf ontstaat. De hele verwerking van de keuken verloopt, in een FSC-gecertificeerde fabriek in Nederland, milieubewust. Er zijn twee natuurlijke basiskleuren: naturel en caramel. De overige kleuren worden verkregen door middel van waterbijts.

Bribus_ECO-keuken-van-Balance-board

Duurzame keukens van eenjarige gewassen

Geheel nieuw in keukenland is de Eco-lijn. Oersterke, maar lichtgewicht en volledig duurzame keukens die o.a. zijn gemaakt van vezels van ecologisch verbouwde, snelgroeiende eenjarige gewassen als maïs en riet.

Het gebruikte materiaal voor de Eco-lijn lijkt op spaanplaat en is net zo stevig, maar vele malen lichter. Hierdoor zijn de keukens makkelijker te vervoeren én te monteren. Ook zijn de keukenonderdelen volledig te recyclen en zorgen de productie en het vervoer voor een lagere CO2-uitstoot. Minder belastend voor het milieu dus!

Duurzame werkbladen

Niet alleen de keuken, maar ook alle onderdelen daaromheen worden zoveel mogelijk uit duurzame materialen samengesteld. De nieuwste ontwikkeling op het gebied van Toplaminaat keukenbladen is bijvoorbeeld Greenpanel; het eerste FSC-gecertificeerde, lichtgewicht plaatmateriaal voor een Toplaminaat-blad, volledig biologisch afbreekbaar en 100% recyclebaar.

Maar de keuken kan ook worden gecombineerd met een ECO-werkblad dat is voorzien van het cradle-to-cradle certificaat. Dit blad heeft de uitstraling van graniet, maar is voor 75 procent samengesteld uit ingezameld gerecycled glas en gekristalliseerde as.

Dekker_Greenpanel

Duurzame keukenapparatuur

De duurzame keukens worden gecompleteerd met de meest energiezuinige apparatuur voorhanden. Te denken valt aan koelkasten met led-binnenverlichting en vaatwassers die het water van de laatste spoelbeurt bewaren voor de eerste spoeling van de volgende vaat. En er zijn zelfs apparaten die in combinatie met elkaar tot het beste resultaat komen. De restwarmte die de koelkastcompressor genereert, kan bijvoorbeeld wordt gebruikt om water op te warmen waarmee de vaatwasmachine de afwas doet.

Dergelijke keukenapparatuur is te herkennen aan het A+++ label. Duurzame keukenapparatuur is wel wat duurder in de aanschaf, maar deze hogere aanschafprijs verdient zich terug door een lager energie- en/of waterverbruik.

Bosch_Groene-apparaten

http://www.voorlichtingsburowonen.nl

_Voorlichtingsburo_Wonen

 

About Author

You May Also Like

Kwantum

Peeq

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *