Duurzaamheid in de tuin

Langzaamaan gaan we richting de warmere dagen. Ik kan ook al stiekem weer een beetje dromen van lunchen in de tuin. Ik loop nog net niet de planten uit grond te kijken.

Tuininrichting

Nog steeds ben ik erg blij met de inrichting van onze tuin. Die hebben we 3 jaar geleden aangepast aan onze gezinssituatie. De vorige bewoner woonde alleen met haar 7 katten en had meer dan de helft van de achtertuin volstaan met planten en struiken. Op zich heel goed voor de natuur maar er was nog maar weinig ruimte over om te zitten. En zeker wij als groot gezin. Een echte goede tuintafel konden we eigenlijk niet meer neerzetten.

Nu is de tuin veel opener en toch hebben we nog ruimte voor borders en struiken. Ook hebben we de hele klimopwand terug laten komen. Zo hebben we meteen een groene wand. Die had de vorige bewoner ook maar zij had een houten schutting als basis, de klimop was hier over heen gaan groeien. Het hout was echter door de jaren heen zo slecht geworden dat de gehele wand (6 meter) op omvallen stond.

Wij hebben een ijzeren hek als basis waarbij de palen diep in de grond vastzitten. Onze groene wand gaat nog vele jaren mee.

Duurzaam tuinmateriaal

Bij de inrichting van de tuin zien we gelukkig dat de materialen steeds duurzamer worden. Hout moet voldoen aan het FSC-keurmerk. Dat zien we terug in de schuttingen maar ook in de tuinmeubelen.

En niet alleen op dat vlak maken we steeds vaker gebruik van duurzame materialen. Ook in de basis van de tuin. Wist jij al van het bestaan van woodcomposiet?

Wat is woodcomposiet?

Woodcomposiet is een materiaal dat bestaat uit houtvezels of houtmeel en een thermoplastische binding. Het is een duurzamere en onderhoudsvriendelijke alternatief voor houten vlonders. Woodcomposiet is waterbestendig, rotbestendig, termietenbestendig en UV-bestendig, waardoor het langer meegaat dan traditioneel hout. Het heeft ook minder onderhoud nodig, zoals schilderen of lakken, en het is vaak ook gemakkelijker te installeren. Woodcomposiet kan in verschillende kleuren en texturen worden verkregen, en het is vaak vergelijkbaar met hout in uiterlijk.

Men gebruikt dit voor het maken van terrassen en schuttingen. Ook kan het gebruikt worden als gevelbekleding als je bijvoorbeeld een tuinhuisje gaat bouwen.

Ga jij dit jaar aan de slag met je tuin? Kijk dan niet alleen naar de inrichting en de sfeer die je wilt uitstralen maar kijk ook zeker naar de duurzaamheid van je tuin. En daarmee bedoelen we niet alleen dat je veel groen moet toepassen omdat dit beter is voor het milieu, kijk ook goed naar de materialen die je gaat gebruiken.

Foto door Skylar Kang

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *