inrichten van een thuiswerkplek

Handige tips bij het inrichten van een thuiswerkplek

Thuiswerken is sinds corona heel normaal geworden. Inmiddels zijn er geen restricties meer en mogen we al een hele tijd gewoon weer naar kantoor om te werken, maar veel bedrijven hebben er toch voor gekozen om voor een deel uit huis te blijven werken. Dat levert dan ook veel voordelen op. Zo zijn medewerkers minder reistijd kwijt, kunnen ze flexibeler werken en is het voor bijvoorbeeld gezinnen met jonge kinderen ook makkelijker om hun tijd in te delen. Nu thuiswerken steeds vaker de norm wordt, betekent dit ook dat we in steeds meer woningen een thuiswerkplek zien verschijnen.

Ga jij binnenkort als ondernemer aan de slag en wil je voor een groot deel vanuit huis werken? Of werk je in loondienst en heb je met je baas afgesproken dat je vanuit huis gaat werken? Dan is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan het inrichten van jouw thuiswerkplek. Maar waar moet je precies aan denken? In dit artikel geven we enkele handige tips.

Denk aan de ergonomie

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip die we zullen geven. Thuiswerken betekent namelijk niet dat je gemakkelijk op de bank kunt gaan zitten met een laptop. Voor een uurtje werk kan dat, maar niet als je uren achtereen in dezelfde houding moet zitten. Dat veroorzaakt al snel lichamelijke ongemakken. Ook al werk je niet op kantoor, ook thuis is ergonomie dan ook van essentieel belang.

Bespaar niet op een goed bureau en bureaustoel. Deze heb je echt nodig om comfortabel te kunnen werken. Extra comfort tijdens het werk draagt bij aan de productiviteit en het werkplezier. Daar mag je dan ook niet op besparen. Belangrijk is om voor verstelbare meubels te kiezen. Deze kunnen geheel op maat worden afgestemd. Op die manier weet je zeker dat je lichaam volledig wordt ondersteund.

Laat je altijd informeren bij een speciaalzaak voordat je een aankoop doet. Dan kan je ook direct de verschillende mogelijkheden uitproberen en vind je direct wat bij jou past.

De juiste ruimte

Naast goede meubels moet je ook over de juiste ruimte beschikken. Wees je ervan bewust dat je je werk niet overal kunt uitvoeren. Zeker niet wanneer je met meerdere mensen in één huis woont. Je kunt niet verwachten dat je ongestoord in de woonkamer kunt werken als er ondertussen twee pubers op de bank gaan zitten of als je partner telkens vragen aan je stelt. Kies voor een ruimte waar je echt niet gestoord kunt worden en die je kunt afsluiten voor de overige gezinsleden. Bij voorkeur dus een aparte kamer, maar indien dit niet mogelijk is zou je de werkplek ook in de eigen slaapkamer, schuur of op zolder kunnen maken.

Verlichting

Het is belangrijk om goed te kunnen kijken als je aan het werk bent. Werken in een te donkere ruimte kan funest zijn voor je ogen. Bovendien vergt het ook veel meer van je lichaam, waardoor je sneller vermoeid en minder geconcentreerd zult zijn. Daarom belangrijk dat je echt goede werkverlichting koopt.

Foto door Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *