Steeds vaker pakken we zelf gereedschap en kwasten in handen om ons huis onder handen te nemen. Aan het begin van de coronacrisis hadden we zelfs te maken met heuse kluswoede waarbij er geen kwast meer in de schappen lag. Dat zien we nu gelukkig niet meer, maar dat do-it-yourselven is wel blijven hangen.
Maar: wanneer je zelf aan de slag gaat, kan het resultaat wel anders worden dan wanneer je een professional inhuurt. Dat is logisch natuurlijk. Om zeker te weten dat je eveneens een mooi resultaat krijgt bij binnen verven, lees je in dit artikel enkele onmisbare tips voor gegarandeerd succes.
Inhoudsopgave
1. Koop écht goede verf van hoge kwaliteit voor binnen
Wat je in ieder geval moet weten, is dat je onderzoek moet doen naar wat echt goede verf is. Voor binnenverf of -lak ga je het liefst voor een product dat heel sterk is, krasbestendig is en niet gevoelig is voor aantasting van huidvet en slijtage. Er is inmiddels zoveel aanbod op de (verf)markt dat het misschien lastig is om een keuze te maken. Ga daarom in ieder geval voor een goed merk, zoals Sikkens. Een goede basis is bijvoorbeeld Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin, een sterke zijdeglans binnenlak die verkrijgbaar is in zowel lichte als donkere kleuren. De lak werkt heel goed op hout en is dus geschikt voor deuren, keukenkastjes, kozijnen en houten meubels.
2. Breng altijd een grondverf aan in dezelfde kleur
Ben je van plan om je trap een nieuwe kleur te geven? Of om een grote kast of tafel te gaan verven? Het maakt niet uit wat je gaat verven; het is belangrijk om altijd eerst een goede grondverf aan te brengen. Daarmee zorg je voor een mooier resultaat. Het zal je waarschijnlijk meteen opvallen dat de meeste grondverf wit is. Zoek in dat geval nog even verder naar grondverf in dezelfde kleur. Waarom je dat moet doen? Simpel: het scheelt je veel werk wanneer je vanaf het begin al rekening houdt met de eindkleur. Je hoeft namelijk op deze manier minder verflagen aan te brengen. Dat scheelt tijd én geld, want je hebt op deze manier minder verf nodig.
3. Ontvetten en schuren van ondergrond is belangrijk
Om de verf helemaal mooi tot z’n recht te laten komen in je huishouden is het een must om de ondergrond goed schoon te maken en te ontvetten. Doe je dat niet, dan kan de verf niet goed hechten aan de ondergrond, waardoor je geen mooi resultaat krijgt. Zitten er nog oude verfbladders op; haal die dan weg. Dat kan met behulp van een een schuurpapiertje. Het is sowieso aan te raden om het geheel goed te schuren voordat je begint met verven. Ook dat heeft een positieve invloed op het uiteindelijke resultaat. Het zorgt voor een glad eindresultaat en een effen geheel waarop je eenvoudig de verf aan kunt brengen.
4. Werk van boven naar beneden of van links naar rechts
Voor een mooi resultaat is het aan te raden om een bepaalde verftechniek aan te houden. Breng de verf altijd royaal aan en verf van boven naar beneden of van links naar rechts. Doe dat altijd met lange halen zodat de verf goed verspreid wordt. Bij een groot oppervlak verf je het beste met een roller, omdat je daarmee met één haal een groot oppervlak kunt verven. Verf je op hout? Breng dan eerst een basislaag aan en ga minstens voor nog een laag, zodat het houtwerk helemaal gedekt is. Zijn er nog een paar kleine en/of moeilijke hoekjes waar je met de roller niet bij kunt? Geen probleem: gebruik daar een kleine ronde kwast voor zodat je alsnog het geheel mooi geverfd hebt.
5. Koop een verfpen om later plekjes af te werken
Waar je tot slot ook aan moet denken, is om een verfpen te kopen. Dat is een handig item waarin je een beetje van de nieuwe kleur op de muur of op een meubelstuk vult. De pen houdt de verf die je erin doet voor ongeveer een jaar bruikbaar. Je vraagt je misschien af wat je daarmee moet. Simpel: met die verfpen kun je plekjes bijwerken die je achteraf toch niet zo goed hebt geverfd of plekjes die ontstaan zijn door botsen of door andere redenen. Hoe handig is dat? Schud de pen goed voor gebruik zodat de verf mooi verdeeld is en helemaal soepel naar buiten kan komen. Zo kun je achteraf je interieur nog bijwerken.
Foto van Roselyn Tirado op Unsplash