Category Posts Navigation

Waar moet ik op letten bij het ophangen van een schilderij?

Posted by Danielle den Broeder

Waar moet ik op letten bij het ophangen van een schilderij?

Een schilderij ophangen. “Ooo, dat doe ik wel even”. Hoewel je binnen een uur je muur vol kan hangen met schilderijtjes, wil je toch dat dat ene schilderij dé eyecatcher van de ruimte wordt. Is het dan nog zo makkelijk? Een aantal tips op een rijtje:

Houd ooghoogte aan

Hoe hoog hang je een schilderij eigenlijk? Heeft dat te maken met de grootte van het schilderij of zijn er andere dingen waar je op moet letten? Ons advies is om het midden van het schilderij op eigen ooghoogte te hangen om er optimaal van te kunnen genieten. Ga dus even voor de muur staan en markeer op de muur waar het midden van het schilderij moet komen. Door iemand het schilderij omhoog te laten houden kun je controleren of dit voor jou de beste hoogte is. Er mag gerust wat speling in zitten, gebruik hiervoor je gevoel. We raden aan om het schilderij in ieder geval binnen 5 cm (naar boven of naar beneden) van ooghoogte. Op te hangen.

Kies een ophangsysteem

Want ook het ophangsysteem kan bepalen hoe het schilderij naar voren komt. De ophangsystemen van Artiteq zijn bijvoorbeeld zeer veelzijdig. Niet alleen kun je deze systemen ophangen tegen het plafond én aan de wand, ook is er een grote variatie qua look. Kies je bijvoorbeeld voor een standaard railsysteem, een modernere rail met geïntegreerde schilderijverlichting of juist een rail met elegante kooflijsten? Mogen de ophangdraden zichtbaar zijn, of moeten deze weggewerkt zijn? Denk goed na over welke uitstraling je het schilderij wilt geven en stem het ophangsysteem er op af.

“Doe maar een lijstje”

Nee, nee en nog eens nee. De lijst creëert de sfeer en bepaalt het in-het-oog-spring-gehalte van het schilderij. Het is dus van belang eerst om goed na te denken over een lijst die het schilderij afmaakt. De kleur, de dikte en de vorm van het frame, het glas, het materiaal. Denk er goed over na, voordat de lijst afbreuk doet aan het uitverkoren schilderij! Thank me later.

Nog op zoek naar kunst? Kijk dan eens op Etsy.com!

Leave a Reply

Note: All fields are required to fill in!

Facebook Comments