Wat is een keramische waterontharder?

Een keramische waterontharder of kalkontharder is een effectieve en efficiënte manier om kalkaanslag te voorkomen. Hard water bevat veel calcium- en magnesiumionen. Deze mineralen zijn gezond, maar willen ook graag kristalliseren oftewel, aanslaan op een oppervlakte waar de ionen op en aan elkaar vast gaan zitten en zo een lastig te verwijderen plakkaat vormen. Deze aanslag is schadelijk voor sanitair, kleding en apparatuur. Een keramische waterontharder werkt door gebruik te maken van de natuurlijke neiging van kalk om aanslag te vormen. In de H2O Pro gebeurt dit op een ondergrond waar makkelijk en snel aanslag op wordt gevormd, alleen kan de aanslag op deze ondergrond niet vasthouden zodat de gekristalliseerde (aangeslagen) kalk na 5 á 10 seconden alweer loslaat van deze ondergrond. De zo gevormde kristallen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien, maar stromen wel net zo met het water mee als hoe we dat kennen van grotere kristallen (korreltjes kalk) die bijvoorbeeld van een verwarmingselement afgeknapt zijn. Die gaan namelijk niet meer aan andere oppervlakken vastzitten, doordat de ionen al in een kristal of korreltje aan elkaar vastzitten. Anders gezegd, de kristallen zijn ondanks dat ze met het blote oog niet te zien zijn toch zoveel groter dan de losse ionen, dat ze niet meer in de poriën van oppervlakten passen waardoor ze zich niet vast kunnen zetten.  

Wat zijn de voordelen van een keramische waterontharder

Het installeren van een keramische waterontharder in huis heeft veel voordelen. Het vermindert de opbouw van kalk in apparaten, armaturen en leidingen. Hier zijn een paar van de belangrijkste voordelen van een keramisch wateronthardingssysteem:

– Een van de grootste voordelen is dat je er na installatie geen omkijken meer naar hebt. De keramische waterontharder van H2O Pro werkt zonder stroom, afvoer en zout.

– Een ander bijkomend voordeel is dat de waterontharder vrijwel overal geplaatst kan worden, denk hierbij aan plekken zoals de meterkast, kelder of zelfs onder de vloer omdat het geen afvoer en stroom nodig heeft.

– Het derde voordeel van een keramische waterontharder is dat het goed is voor je gezondheid en het milieu. De toepassing van een keramische waterontharder zorgt ervoor dat de gezonde mineralen calcium en magnesium die in ons drinkwater aanwezig zijn, niet worden verwijderd, maar worden gekristalliseerd. Dit proces maakt voor onze consumptie geen verschil; ons maagzuur lost deze kristallen namelijk binnen enkele seconden op zodat calcium en magnesium op dezelfde manier in ons lichaam verwerkt worden als niet gekristalliseerde kalk en magnesium.

Wat is beter; een waterontharder met of zonder zout?

Water ontharden met een keramische kalkontharder is een mooi proces om water te ontharden. Een tot nu toe zeer populaire methode van waterontharding is een ionenwisselaar die calcium- en magnesiumionen omwisselt met natriumionen. Ook een zeer doeltreffende manier tegen kalkaanslag.

Maar welke waterontharder is beter; met zout of zonder zout? Veel mensen kiezen liever voor een waterontharder zonder zout, omdat dit er niet toe leidt dat er toegevoegde zouten in hun drinkwater terechtkomen, bovendien blijven de gezonde mineralen in het drinkwater aanwezig. Ook zit er een groot verschil in aanschafprijs, plaatsingsmogelijkheden en smaak van het water. De smaak van natrium in het water wordt door veel mensen op z’n zachtst gezegd, niet erg gewaardeerd. Het bijhouden van de zoutvoorraad en het extra watergebruik voor het spoelen van de zoutontharder met daarbij het glad worden van zowel huid als douchevloer zijn een aantal van de vele overwegingen die de populariteit van de zoutontharder verminderen en van de keramische kalkontharder vergroten. 

Toch houdt ieder zijn eigen voorkeur.

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Naast de voordelen, zijn er ook een aantal nadelen aan een waterontharder. Zo is een waterontharder niet goedkoop, dus je moet bereid zijn een investering te doen. Groot of klein, ze kosten allemaal ruimte. Ook moet je rekenen op onderhoud en de kosten daaraan. Zet je dan een keramische kalkontharder naast een zoutontharder dan zijn deze nadelen bij de keramische ontharder kleiner dan bij de zoutontharder. 

Foto door Ketut Subiyanto

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *