Wandbekleding in de slaapkamer

Voor het inrichten van je slaapkamer heb je een aantal basis principes nodig. Naast de vloer en de raamdecoratie is de wandbekleding die je kiest heel erg belangrijk. Want de wandbekleding bepaalt voor een groot deel de sfeer van je slaapkamer.

De wandbekleding verschilt per kleur en per slaapkamerthema. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel soorten wandbekleding beschikbaar. We laten je er een paar zien:

Verf in de slaapkamer

Verf in de slaapkamer is eigenlijk de makkelijkste optie. Het verven van je slaapkamer duurt niet lang en als de kleur je niet bevalt kan je het in een weekend ook zo weer over verven. Als de ruimte lastige hoekjes heeft heb je daar met verven geen last van. Het leuke aan verf is de creativiteit die je hiermee los kan laten, zeker in een slaapkamer. Denk daarbij aan het maken van een lambrisering:

Werk met vlakken waardoor je dingen kan benadrukken:

Hier hebben ze een raam extra aandacht gegeven door er een kader om heen te verven. Je kan ook kiezen om een hoofdbord te verven. Of maak een vlak op de muur en hang daar een mooi kunstwerk of grote spiegel op.

Behang in de slaapkamer

Vindt jij het leuk om een stapje verder te gaan dan kan je werken met behang. Dit kost iets meer inzet dan verf omdat je moet zorgen voor een goede wand. En als je werkt met een patroon is het verstandig om van te voren goed na te denken over de wijze waarop je het behang op de muur gaat plakken. Zeker als er ook ergens nog schuine wanden of vervelende hoekjes aanwezig zijn. Maar als je dan zo ver bent kan je met behang fantastische resultaten behalen.

Er zijn enorm veel verschillende stijlen behang. Denk aan Bamboe behang, behang met een steen motief, behang met een bospatroon, fotobehang, bloemetjesbehang, barok behang, enz. Behang van de merken Esta, Eijffinger en Graham & Brown zijn erg populair.

Een aantal voorbeelden:

Zorg er wel voor dat je niet de hele kamer met hetzelfde behangt, durf te combineren. Vaak geeft de leverancier al een optie aan en anders kies je zelf voor een rustiger behang of combineer je behang met een bijpassende verf. Een slaapkamer moet wel een plek blijven waar je tot rust komt. Een slaapkamer mag niet schreeuwerig overkomen. Natuurlijk mag je je creativiteit laten gaan maar zorg er wel voor dat je er niet wakker van gaat liggen.

Nog meer inspiratie voor het inrichten van je slaapkamer: