Slaapkamer schoonmaken tips

De slaapkamer moet een ruimte zijn waar je rust vindt. Een kamer waar dus weinig rommel aanwezig moet zijn. Je slaapkamer schoonmaken op regelmatige basis is dus een goed idee maar hoe kan je dit het beste doen? Wij geven je een aantal tips.

Houd het overzichtelijk

Als je al begint met niet teveel verzamelen heb je al een goede basis. Een slaapkamer moet gezellig zijn maar houdt er bij het inrichten van je slaapkamer rekening mee dat je niet teveel spullen in je slaapkamer zet.

Een goede slaapkamer heeft een simpele basis. Een bed, een laden nachtkastje, een kledingkast en eventueel een dressior of make-up tafeltje. Meer heeft een slaapkamer eigenlijk niet nodig. Natuurlijk mag je deze basis best aankleden met leuke accessoires. Een lekker geurkaars op je nachtkastje, een lampje boven je bed, een mooi kleed op de vloer of een spiegel aan de wand. Allemaal items die het gezellig maken. Gezelligheid hoort er bij maar zorg er wel voor dat het niet te vol wordt. Een volle slaapkamer geeft onrust en verzameld meer stof dus dat betekend ook vaker je slaapkamer schoonmaken.

Losse spullen zoals sieraden kan je dan ook het beste bewaren in een mooie sieradendoos. Of desnoods in een laatje.


Heb je veel sieraden dan is deze grote verzamel box een mooie oplossing. Alles netjes in een doos waardoor je voorkomt het makkelijker is om je slaapkamer schoon te maken.

Te koop voor € 49,99 bij Bol.com


Dagelijkse schoonmaak slaapkamer ritme

Er zijn een aantal dingen die je standaard kan doen als je je bed uitstapt. Leg ten eerste je bed even open. Laat de nacht uit je bed trekken. Terwijl je aankleedt en de ramen opzet om te ventileren kan je bed even “uitwalmen”. Probeer je bed het liefst een uurtje te laten luchten, het liefst met het raam open.

Met deze temperaturen hoef je de ramen niet de hele dag open te houden. De een vindt het fijn om in een frisse kamer te slapen terwijl de ander het liever iets warmer heeft. Maar elke dag even minimaal een half uurtje tot uurtje luchten is echt beter voor jou en je slaapkamer.

De ideale temperatuur voor een slaapkamer is rond de 18 graden. Dit is de temperatuur waarbij de meeste mensen nog geen kou ervaren. Oudere mensen kunnen wel eerder last hebben van deze temperatuur. Houd je slaapkamer koel. Zorg er in ieder geval voor de slaapkamer niet warmer wordt dan 25 graden.

Ruim meteen elke dag je kleding op. We herkennen allemaal dat we ’s avonds als we moe zijn de kledingstukken zo op de grond laten vallen maar door deze meteen op te ruimen blijft de kamer netjes. En het is een kleine moeite. Als je het niet doet stapelt het zich op waardoor opruimen meer tijd kost en je kans hebt dat kledingstukken kwijt raken. Sokken verdwijnen namelijk niet alleen in de wasmachine, ook onder het bed zal je vast weleens een verdwaalde sok vinden.

Als je meteen je kleding opruimt dan zal dit je eerder opvallen. Het is nog handiger als je een vast plek voor je kleding kiest. Dat kan een stoel zijn maar ook een dressboy. Zeker als je vaak jasjes en overhemden draagt is het raadzaam deze netjes op te hangen voordat je naar bed gaat.

Mocht je heel veel stof in je slaapkamer hebben dan is het idee om elke dag even een doekje over de meubels te halen. Ergens las ik de tip om bij veel stof een revitalisator in je slaapkamer te plaatsen. Naast dat deze een lekker geur verspreid zuigt hij letterlijk de stof uit de ruimte. Volgens de tipgever zie je soms bij bepaald licht letterlijk de stof naar de revitalisator toegetrokken worden.

Wekelijks schoonmaken slaapkamer

Elke week even alles afstoffen en de kamer stofzuigen met de beste stofzuiger is een must. Vergeet daarbij vooral niet om ook regelmatig onder het bed te zuigen.

De slaapkamer moet een gezonde omgeving zijn. Zeker de laatste jaren lezen we steeds meer over mijt en bed wantsen. Helaas is het bed een aantrekkingsbron voor dit soort plagen. Door de kamer goed schoon te houden en te luchten ga je dit tegen.

Vergeet niet het hoofdbord en het voeteneind van je bed regelmatig even af te nemen. Een stoffen bord ziet er mooi uit maar trekt wel veel stof aan. Als je daar niet tegen kan is het raadzaam om een houten bed te nemen.

Ook je beddengoed moet je elke week wassen. Het liefst op 60 graden zodat het alle mijten en bacterieen dood.

Tip: Bed opmaken in 1 minuut

Op internet kwam ik meerdere van dit soort filmpjes tegen. In het filmpje leggen ze uit hoe je door je bed op te rollen, je binnen 1 minuut je bed op kan maken. En dat in je eentje.

Ik heb het filmpje drie x bekeken en snapte niet hoe het werkte. Het was sowieso tijd om ons bed te verschonen dus ik heb het meteen uitgeprobeerd. Wij waren er zo verrast over dat we het nog dezelfde dag aan al onze kinderen lieten zien. Het is namelijk net alsof je een grote goocheltruc uithaalt maar het werkt dus echt.

Nu hebben wij een 1-persoonsdekbedovertrek en is dat best te doen in je eentje maar voor een 2-persoonsovertrek of een lits-jumeaux is dit echt een uitkomst. Door deze truc kan je veel makkelijker in je eentje een grote dekbedovertrek verwisselen. Bed opmaken wordt op deze manier wel een stuk leuker.

Wil je overigens nog makkelijker je bed opmaken? Ga voor beddengoed met een rits.

Slaapkamer schoonmaken schema

We hebben veel besproken maar eigenlijk kan het schoonmaken van je slaapkamer in een paar woorden worden gezegd. Even kort in een schema samengevat:

Dagelijks:
– Bed laten luchten
– Kamer luchten
– Was opruimen

Wekelijks:
– Stoffen
– Stofzuigen
– Bedden verschonen
– Meubels, spiegels en deuren afnemen met een natte doek

Maandelijks:
– Ramen wassen

Halfjaarlijks:
– Gordijnen wassen

Met deze stappen hou je je slaapkamer dus schoon en gezond.

Ben je nog op zoek naar een leuke manier om je slaapkamer in te richten? Lees dan onze blogs over het inrichten van je slaapkamer. Daarin hebben we het o.a. over een groene slaapkamer, een blauwe of een slaapkamer in Ibizastyle.

Foto van Spacejoy on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *