Slaapkamer koel houden

Laatst las ik het bericht dat men een warme zomer verwacht. In de voorspellingen van o.a. Weeronline heeft men het over tropische temperaturen. De zomer wordt heet met mogelijk meerdere hittegolven. Nu we dit weten is het dus nu al tijd om iets te doen aan de warmte in je huis voordat de meeste items uitverkocht zijn. Vooral je slaapkamer koel houden is van groot belang. Want we weten allemaal hoe vervelend het is om te slapen in een warme slaapkamer.

Tips om je slaapkamer koel te houden

In deze blog behandelen we diverse manieren hoe je slaapkamer koel kan houden. Manier die geld kosten maar ook manieren voor een laag budget en zelfs items die gratis zijn.

1. Airco

Deze ligt natuurlijk voor de hand. Een airco zorgt er voor dat je de ruimte kan verkoelen. Zodra de temperaturen omhoog stijgt ook de verkoop van airco’s. Bij het aanschaffen van een airco moet je wel goed letten op het aantal m2 van de kamer. En op basis daarvan een keuze maken. Ga je voor een vaste airco of kies je een mobiele airco? Als je voor een vaste airco gaat met een buitenunit krijg dan goed naar de regels. Mag je in jouw gemeente een airco op de gevel plaatsen?
Wij hebben een mobiele airco op zolder staan maar de ruimte is eigenlijk te groot voor een mobiele airco. Als we hem aanzetten verkoelt hij wel maar zodra wij hem uitzetten merken we toch al snel dat de lucht te weinig gekoeld is. Let er bij de aanschaf dus goed op hoe groot je ruimte mag zijn. Heb je een erg grote slaapkamer verklein de ruimte dan door een laken op te hangen.

2. Luchtkoeler

Een airco aanschaffen kan redelijk prijzig zijn. Goede airco’s beginnen bij de € 200,-. Wil je liever iets minder uitgeven kies dan voor een luchtkoeler.

Een luchtkoeler combineert de techniek van een ventilator en een airco. De ventilator blaast namelijk water vanuit een waterelement de ruimte in . Hierdoor is er een hogere luchtvochtigheid wat samen met de wind zorgt voor een verlaging van de temperatuur.

Tip: Leg bevroren koelelementen in de waterbak waardoor de temperatuur van het water daalt en op deze manier ook de temperatuur in je slaapkamer.

3. Ventilator

Een airco of luchtkoeler neemt wel veel ruimte in beslag. Zeker in een slaapkamer kan je deze vaak niet makkelijk kwijt. Gelukkig zijn er ook nog andere vormen voor het koel houden van je slaapkamer. Als je weinig ruimte in je slaapkamer hebt kan je het beste werken met een ventilator.

Je kan kiezen voor een torenventilator of een statiefventilator.

Er zijn ook kleinere versies en die kan je prima op je bureau plaatsen. Ideaal nu voor de thuiswerkers waarvan een groot deel toch een werkplek in de slaapkamer heeft ingericht. Hou de ruimte (en jezelf) koel met een tafelventilator.

4. Verkoelingsartikelen

Niet iedereen wil een elektrisch apparaat gebruiken. Soms vanwege het millieuaspect maar ook vanwege de ruimte in je slaapkamer. Als je een kleine slaapkamer hebt is er niet altijd plaats voor een airco of ventilator. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je slaapkamer koel te houden.

Verkoelend Beddengoed:

Zomerstoffen:

Een van de belangrijkste dingen waar je dan aan moet denken is je bedden goed. Onze kinderen slapen normaliter graag op flanelen hoeslakens. Flanel is een stof die voor de zomer niet handig is. Flanel houdt namelijk warmte vast.

In de zomer kan je het best kiezen voor verkoelend katoen. Deze ademen veel beter dan flanel. Je kan er voor kiezen om je lakens of overtrekken voordat je gaat slapen even in de vriezer te leggen. Plaats het beddengoed in een plastic zak en pak deze vlak voordat je gaat slapen uit de vriezer. Zo start je de nacht in ieder geval koel.

Verkoelend beddengoed:

Tijdens mijn research naar dit onderwerp kwam ik dus pas voor het eerst achter dat er gewoon verkoelend beddengoed te koop is.

En deze verkoelingsartikelen zijn natuurlijk ook goed te combineren met de andere punten. Hoe meer items je gebruikt hoe meer kans van slagen je hebt. Combineer dus een verkoelend hoeslaken met een verkoelend hoofdkussen.

5. Huis tuin en keuken trucjes

Naast bovengenoemde mogelijkheden zijn er ook heel veel budget tips om de warmte buiten te houden:

 • Houdt deuren en ramen overdag gesloten

  Het klinkt zo logisch maar houdt alles pot dicht zolang de zon schijnt. En dan bedoelen we ook de tussendeuren. En als er een kier onder de deur zit dek deze dan eventueel af met een nachte handdoek. Probeer te voorkomen dat de warmte door alle ruimtes heen kan.

  Als de zon echter weg is kan je alle ramen en deuren tegen elkaar openzetten. Blokkeer deuren en ramen zodat ze door de wind niet dicht kunnen klappen. Laat het zomerbriesje de warmte verjagen.
 • Zet geen licht aan

  Vele van ons zijn al overstapt op ledverlichting maar mocht je nog veel gloeilampen in huis hebben dan moet je deze zeker met warm weer niet aanzetten. Deze verwarmen namelijk de ruimte.
 • Verkoelende planten

  Airco’s en ventilatorren kosten natuurlijk energie. Dit is niet goed voor het milieu. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijkere manieren om de ruimte te koelen. Manieren die ook nog eens goed passen bij je interieur: verkoelende planten
  Op de site van mooiwatplantendoen.nl vindt je een mooie verzameling van planten die helpen je slaapkamer koel te houden. Wist jij bijvoorbeeld dat de vrouwentong veel water opslaat in haar bladeren voor tijden van schaarste. Als de temperaturen hard stijgen, dan laat ze juist het water verdampen om opwarming te voorkomen. Ze zweet alles eruit en verspreidt daarmee vochtige lucht. Daarnaast produceren haar bladeren ook veel zuurstof, wat een fijne bijkomstigheid is tijdens warme dagen. Groot voordeel is dat de vrouwentong ook nog eens houdt van een warm plekje. Hij kan dus prima in het raam gezet worden ongeacht de temperatuur.
 • Hang een nat laken voor je raam

  Wij gaan deze tip uitproberen bij onze kinderkamers. Wij hebben kunststof kozijnen dus we kunnen hier geen haken in ophangen. Wij gaan natte doeken ophangen aan de gordijnrail. Mocht je wel houten kozijnen hebben bevestig dan twee schroefhaken. Maak een gat in een oud laken en hang deze nat op voor het raam. Het water zorgt er voor dat de luchtvochtigheid daalt en hiermee ook de temperatuur.
 • Slaap op de grond

  Hoe hoger in de ruimte hoe warmer het is. Het is dus zeker het proberen waar om op de vloer te gaan slapen. Daar is het minder warm.
  Als je dan toch met je matras aan de haal gaat leg hem dan buiten neer of koop een goed luchtbed en ga buiten slapen.
 • Bevries een warmwaterkruik

  Normaliter gebruik je deze als je het koud hebt. Ideaal om even lekker jezelf of je dekens mee op te warmen maar tijdens de warme dagen kan je hem ook prima gebruiken. Doe een klein laagje water in de kruik en leg deze in de vriezer. Haal hem er ongeveer een half uur voordat je gaat slapen uit en leg hem op je bed. Persoonlijk vind ik het lekker om hem op de plek te leggen waar mijn schouders liggen. Als je naar bed gaat leg je hem uit bed of als je wil achter je rug. De perfect low-budget manier om je bed te koelen.
 • Kook buiten

  Ik weet het , dit artikel gaat over de slaapkamer maar hoe minder warmte je je in huis maakt hoe minder warm het wordt. Door binnenshuis te koken kan de temperatuur in huis zo al 1 to 3 graden stijgen. Dat klinkt niet veel maar je voelt toch duidelijk een verschil tussen 25 of 28 graden.
 • Zet geen licht aan

  Vele van ons zijn al overstapt op ledverlichting maar mocht je nog veel gloeilampen in huis hebben dan moet je deze zeker met warm weer niet aanzetten. Deze verwarmen namelijk ook de ruimte.
 • Wasmachine en droger ’s nachts aan

  Net als bovenstaande items geven deze apparaten veel warmte af. Vaak hebben we deze apparaten ook nog op zolder staan waardoor we dus op de bovenste verdiepingen veel warmte veroorzaken. Probeer ’s nachts te wassen en droog in de buitenlucht.
 • Rozenwaterspray

  Ooit kocht ik tijdens een make-up party een spray met rozenwater. De demonstratrice vertelde toen dat je rozenwater heel erg goed kan gebruiken om een ruimte te verkoelen. In eerste instantie geloofd ik haar niet maar ze had gelijk. Spray dus voor dat je gaat slapen rozenwater in je kamer. Deze koelt de ruimte en zorgt voor meer luchtvochtigheid.

Ben erg benieuwd hoe jij je slaapkamer koel houdt, meer tips zijn van harte welkom.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *