De open haard gaat weer aan: pas op voor brandgevaar

Gezelligheidsdieren weten het: als de regen tegen het raam tikt is er niets knusser dan opgekruld in je luie stoel bij de open haard zitten. Maar wat als je avondje bij het vuur – ondanks alle voorzichtigheid – tóch misgaat en de boel in de fik vliegt? Brandschade kan heel wat narigheid aanrichten en je bovendien al gauw klauwen met geld kosten, tenzij je een woonverzekering hebt. Hier zijn een aantal tips om je woning te beschermen tegen brandgevaar en de kosten die daarbij komen kijken.

Brandschade aan je huis

Als je lekker bij de knetterende open haard zit, is brand in huis natuurlijk het laatste waar je aan wil denken. Toch gaat stoken niet altijd goed: het is één van de drie meest voorkomende brandoorzaken. De brandweer rukt maar liefst 2.000 keer per jaar uit om schoorsteenbranden te blussen. Brandschade door stoken komt dus vaker voor dan je denkt. En als je huis beschadigd raakt kun je te maken krijgen met torenhoge kosten. Een opstalverzekering dekt dit soort kosten: de verzekeraar vergoedt of herstelt de schade aan je huis voor je.

Spullen in de fik, wat nu?

Misschien zit je eens nét iets te dicht bij de haard waardoor je peperdure lievelingsstoel vlam vat. Met een woonverzekering, die bestaat uit alle verzekeringen die te maken hebben met je woning, is niet alleen je huis zelf (opstal) maar ook je inboedel verzekerd tegen financiële schade. Denk hierbij aan alle losse spullen zoals meubels, woonaccessoires, kleding en tapijt. Wel zo geruststellend om te weten dat alles bij je thuis financieel beschermd is tegen brandschade. Ook je favoriete fauteuil.

Tips voor onbezorgd stoken

Natuurlijk wil je brand voorkomen of op z’n minst beperken als het ontstaat. Met deze praktische tips blijf je veilig en slim stoken:

  1. Sluit het risico op een schoorsteenbrand uit door minstens één keer per jaar de schoorsteen grondig te vegen. Met deze jaarlijkse onderhoudsbeurt voorkom je dat onverbrande deeltjes zich ophopen in het rookkanaal en stook je schoon en veilig.
  2. Installeer een rookmelder en een koolstofmonoxidemelder zodat je tijdig wordt gealarmeerd bij mogelijk levensbedreigende situaties.
  3. Haal een brandblusser in huis zodat je sneller, effectiever en veiliger kunt ingrijpen als het misgaat. Blussen met water is niet verstandig: het rookkanaal kan de stoom die dit veroorzaakt niet snel genoeg afvoeren en hierdoor kunnen de schoorsteenwanden scheuren of – erger nog – exploderen.

Kortom: met een paar kleine voorzorgsmaatregelen, die slechts een paar tientjes per jaar kosten, blijft je gezellige avondje bij het vuur ook écht gezellig.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *