Slaapkamer lampen

Met de juiste slaapkamer lampen creëer je een gezellige sfeer in deze ruimte. Niet onbelangrijk, wanneer je er op de zondagochtend rustig wakker wilt worden of aan het eind van de dag een romantische avond met je partner wilt hebben. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn, de juiste lampen voor de slaapkamer te vinden. Ga je voor een felle plafondlamp in combinatie met een kleiner, sfeervol lampje op de nachtkastjes naast het bed? Hang je verschillende lampen aan de wand achter het bed, gecombineerd met een grote vloerlamp? De diversiteit aan mogelijkheden maakt dat het vaak even zoeken is, voordat je een concreet lichtplan hebt voor de slaapkamer. In dit artikel lees je meer over het combineren van verschillende soorten slaapkamer lampen. Voor welke lampen kies jij?

Start met het uitdenken van een goede basisverlichting 

Het samenstellen van een lichtplan voor de slaapkamer, begint met het uitdenken van de basisverlichting. De basisverlichting moet ervoor zorgen dat de verlichting in de ruimte gelijkmatig verdeeld wordt. Rond het bed wil je in de basis dezelfde lichtintensiteit, als bij de kledingkast. Er zijn verschillende manieren waarop je deze basisverlichting realiseert. Kies bijvoorbeeld voor een verlaagd plafond in de slaapkamer, welke je voorziet van meerdere inbouwspots. Je ziet het in steeds meer woningen! Door voor de inbouwspots van bijvoorbeeld Philips Hue te kiezen, kun je de intensiteit hiervan met je telefoon of een afstandsbediening dimmen. Ook IKEA biedt een dergelijk systeem (tegen een lagere prijs) aan. 

Naast de mogelijkheid om je plafond te verlagen en inbouwspots te gebruiken, zou je kunnen kiezen voor een plafondlamp. Ook een plafondlamp zorgt, zeker in een qua oppervlak gemiddelde ruimte, voor een gelijkmatige verdeling van de basisverlichting in de slaapkamer. 

Denk vooraf goed na over de schakelaars voor je slaapkamer lampen

Aanvullend op de mogelijkheid om lampen op afstand te bedienen via een app op je telefoon, is het bij het indelen van de slaapkamer belangrijk om na te denken over de schakelaars. Net wanneer je in bed ligt, bedenk je jezelf dat de lamp nog moet worden uitgeschakeld. Je hebt in zo’n situatie geen zin meer, om onder de warme dekens vandaan te komen. Voorkom het door ofwel voor slimme verlichting in de slaapkamer te kiezen, ofwel door een extra schakelaar achter het bed te plaatsen. Houd bij de locatie van deze schakelaar rekening met de mogelijkheid, dat je op termijn wellicht een groter of juist smaller bed koopt. Je wilt voorkomen dat de schakelaar in zo’n geval achter het hoofdbord van het bed verdwijnt. 

Tip: sommige lampen werken niet via een app op je telefoon, maar bijvoorbeeld wel met een afstandsbediening. Het kan een goed alternatief zijn! 

Leeslampje naast of achter het bed ophangen 

Veel mensen vinden het heerlijk om tot ’s avonds laat op bed te lezen. Je wilt niet de hele avond de basisverlichting ingeschakeld moeten hebben, om de tekst in je boek of op je tablet goed te kunnen zien. Daarbij wil je partner wellicht al slapen, waardoor de basisverlichting hem of haar te veel zou storen. Je lost het op door een lampje op het nachtkastje naast je bed te plaatsen, of een lampje boven je bed te monteren. Kies bij voorkeur voor een leeslampje waarvan je de intensiteit, de hoogte en de richting in kunt stellen. De ene keer wil je liggend lezen, de andere keer zit je rechtop in bed. Door de hoogte en richting van de lamp aan te passen, kun je de tekst altijd goed zien. 

Vergelijkbaar met een leeslampje naast het bed, zou je ook voor een lampje aan de bovenzijde van de kledingkast kunnen kiezen. Zo hoef je de basisverlichting niet in te schakelen, wanneer je de kleding voor een volgende dag uitzoekt. 

Foto slaapkamer lampen inbouw van Sidekix Media on Unsplash

Creëer een sfeervolle setting met een dimmer voor je slaapkamer lampen

Eerder noemden we al, dat je de lichtintensiteit van de inbouwspots van bijvoorbeeld Philips Hue kunt dimmen via een afstandsbediening en de app op je telefoon. Wanneer je een romantische filmavond onderneemt met je partner, wil je de verlichting wat zachter kunnen zetten. In plaats van de mogelijkheid om de slimme verlichting te dimmen middels een app, zou je ook voor het plaatsen van een losse dimmer aan de wand kunnen kiezen. Vaak kun je een reguliere schakelaar relatief makkelijk vervangen voor een dimmer. Op het internet vind je er instructies voor. 

Tip: let bij de aanschaf van de inbouwspots voor in je verlaagd plafond op de warmtegraad van de lamp. Sommige lampen bieden een helder wit licht, terwijl andere lampen een ietwat geel, zacht licht bieden. Dat zachte gele licht is ideaal voor in de slaapkamer! Niet alleen de warmtegraad van inbouwspots verschilt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de warmtegraad van losse led lampen. 

Foto slaapkamer lampen van Spacejoy on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *