Slaapkamer lamp op het nachtkastje

Je wilt een warme, gezellige sfeer creëren in de slaapkamer. Vaak begint dit met het uitdenken van de basisverlichting. Kies je voor een sierlijke plafondlamp, of ga je voor een modern verlaagd plafond met inbouwspots? De basisverlichting combineer je vervolgens met verschillende accenten, om tot de gewenste gezellige sfeer in deze ruimte te komen. Denk aan kleine lampjes voor aan de kledingkast, een lampje in de vensterbank voor het raam van de slaapkamer en een slaapkamer lamp op het nachtkastje naast je bed. In dit artikel lees je meer over het kiezen van een slaapkamer lamp op nachtkastjes. Waarmee moet je rekening houden? Wat is het alternatief voor een lampje op een nachtkastje naast het bed? Genoeg om over na te denken!

Doel van een lampje op je nachtkastjes

Vaak ziet men een slaapkamer lamp op een nachtkastje als een leeslamp. Wanneer je partner in de avond wil slapen, kun jij met een lampje op de nachtkastjes nog een boek of tijdschrift lezen. Je partner zal er veel minder last van hebben, dan wanneer je de basisverlichting ingeschakeld zou laten. Er zijn veel mensen die tot laat in de avond lezen op bed, om zo langzaamaan de slaap te vatten. Het werkt heel ontspannend! Daarnaast creëer je met de lampen op de nachtkastjes een gezellige setting in de avond. Schakel de witte basisverlichting uit, om te genieten van het warme, ietwat gele licht van de lampen naast je. 

Prettig aan een lamp op een nachtkastje is het feit, dat je voor het uitschakelen hiervan niet je bed uit hoeft. Er is niets vervelender dan aan het eind van de avond onder de wol vandaan te moeten komen, om de basisverlichting uit te schakelen. 

Verschillende soorten slaapkamer lampen op nachtkastjes 

Bij de aankoop van een slaapkamer lamp voor op je nachtkastje heb je verschillende mogelijkheden. Aangeraden wordt om te kiezen voor een lamp waarvan je de hoogte en richting in kunt stellen. Op deze manier kun je de tekst in het boek of je tijdschrift zowel zien als je rechtop in bed zit, als ook wanneer je liggend probeert te lezen. Daarbij voorkom je op deze manier dat de lamp precies in het gezicht van je partner schijnt, wanneer deze probeert te slapen. 

De stijl van de slaapkamer lamp op een nachtkastje moet passen bij de rest van het interieur in de ruimte. De lampen worden aangeboden in een modern, klassieke en bijvoorbeeld industriële stijl. Ga je voor een sierlijk, koperkleurige lamp of geef je de voorkeur aan een strak, zwart model? Bovenal moet de stijl van de slaapkamer lamp bijdragen aan de sfeer in de ruimte. Met dergelijke accessoires kun je accenten aanbrengen. Een lamp op een nachtkastje is hiermee veel meer dan slechts een praktische toevoeging aan je interieur. 

Slaapkamer lamp ophangen aan de wand achter het bed 

In plaats van de slaapkamer lamp op een nachtkastje te zetten, kun je er ook voor kiezen voor een lampje boven je bed. Het idee hiervan is hetzelfde, met het verschil dat je nachtkastje vrij blijft. Zo houd je voldoende ruimte over voor je boek, een tablet en mobiele telefoon. Tegelijkertijd verklein je het risico, dat je de lamp van het nachtkastje stoot op het moment dat je een boek of tijdschrift weglegt. Een voordeel van het ophangen van een lamp achter het bed kan daarnaast zijn, dat je deze makkelijker kunt richten. 

Kies voor een wake up light op je nachtkastje 

Een specifiek model slaapkamer lamp voor op je nachtkastje is een zogenaamde wake up light. De populariteit hiervan is de afgelopen jaren fors toegenomen in de Nederlandse slaapkamers. Deze lampen helpen je in de ochtend op comfortabele wijze op te staan. Zeker in de winter, wanneer het buiten nog erg donker is, kan het lastig zijn om de basisverlichting in de slaapkamer in te schakelen. Het felle licht bezorgt je allerminst een goed begin van de dag! Bij een wake up light neemt de intensiteit van de verlichting tijdens het opstaan langzaamaan toe, waardoor je veel prettiger op staat. Tegelijkertijd dient een wake up light als wekker. Twee apparaten gecombineerd in één! 

De populairste wake up lights worden geproduceerd door Philips. Je vindt ze bij vrijwel iedere elektronicazaak, of kunt ze online bestellen. Overigens geniet je ook in de avond van het warme licht van deze lampen op het nachtkastje naast je bed. Ze worden in verschillende modellen aangeboden, maar hebben in de basis vaak de vorm van een soort staande schotel. Het aanbod aan modellen is kleiner, dan bij de klassieke slaapkamer lamp voor op het nachtkastje.

Foto van Rhema Kallianpur op Unsplash

Waarom een lampje op je nachtkastje?

Een lampje op je nachtkastje geeft je veel voordelen. Zo hoef je je bed niet meer uit om al het licht uit te doen. Ook kan je met ene lampje naast je bed zorgen dat je partner alvast kan gaan slapen terwijl jij nog even wat leest.

Hoeveel watt moet mijn lampje hebben?

Voor het lampje naast je bed kan je het best 3 tot 4 watt aan houden. Of in andere aanduiding, 100 tot 300 lumen.

Kan ik ook extra’s toevoegen aan mijn lamp op het nachtkastje?

Zeker, je kan er voor kiezen om een wake up light te gebruiken. Deze maakt je ’s morgens op een natuurlijke manier wakker. Naast ene lampje naast je bed geeft deze lamp je dus nog meer voordelen.

Wat voor soort lamp op het nachtkastje moet ik kiezen?

Je kan het beste kijken naar de tafellampen. Deze kan je makkelijk op je nachtkastje neerzetten. Een alternatief zijn de lampjes boven je bed.

Zijn de lampen voor op je nachtkastje duur?

Nee, je hoeft er niet veel aan uit te geven. Dat ligt helemaal aan je budget. Er is voor elke stijl wel een leuke lamp te vinden.

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *