Philips Hue Lampen

Philips Hue lampen veranderen je leven. Deze slogan van Philips prikkelt je nieuwsgierigheid. Want hoe kunnen lampen nu je leven veranderen? Lampen zijn er om ruimtes zoals je huis, tuin of bedrijf te verlichten. Wat is dan de toegevoegde waarde van Philips Hue Lampen?

Slimme verlichting

Philips Hue kwam in 2012 op de markt. In 2012 kwam Philips met de 1e Hue Bridge. Met dit, toen nog ronde, apparaat kon je lampen via een mobiele app bedienen. Nu was er al slimme verlichting op de markt, maar niet verlichting die je kon bedienen via een app. Je kon wel met een afstandsbediening lampen aan en uit zetten maar nog niet van kleur of sterkte laten veranderen. Daar bracht de Bridge in combinatie met Philips Hue lampen verandering in.

Door de jaren heen is er veel veranderd. Een smart home is veel meer de standaard geworden en zelfs je koelkast of wasmachine is ‘slim’. Ook Philips Hue heeft niet stil gezeten en de Hue Bridge is het hart van je slimme verlichting geworden. Je koppelt het inmiddels vierkante apparaatje aan je internetverbinding en je kan met 1 bridge maximaal 50 lampen en 25 schakelaars in en om het huis bedienen. Via de app zijn lampen aan en uit te schakelen, maar ook automatische routines aan te maken of verschillende sferen te creëren. Ook het assortiment aan lampen is enorm uitgebreid. Naast lampen met grote en/of kleine fitting en GU 10 spots heeft Philips Hue een enorm arsenaal aan armaturen ontwikkeld, die kant en klaar te gebruiken zijn. Ook badkamer- en tuinverlichting behoort inmiddels tot het assortiment en de nieuwste ontwikkelingen zijn het Hue stopcontact en de populaire filament lampen. Daarnaast stelt Philips Hue de bediening van de lampen ook open voor andere ontwikkelaars. Philips Hue maakt gebruik van een eigen draadloos netwerk, om te communiceren met de lampen, bridge en schakelaars. Deze taal heet Zigbee en wordt door nog veel meer apparaten gebruikt, zoals slimme rookmelders, thermostaat of IP-camera’s. Zo kan je tal van slimme koppelingen te maken en reageert je verlichting op spraak via Google Assistant of Alexa. Je huidige schakelaars in de muur lijken misschien overbodig, maar dankzij het Friends of Hue programma vervang je je huidige schakelaars door fraaie schakelaars van o.a. Niko en Busch Jaeger om zo ook je hue lampen te dimmen of aan en uit te zetten..

Philips Hue lampen zijn niet alleen functioneel maar zijn inmiddels echt een toevoeging aan je interieur.

Philips Hue startersset

Toen wij 4 jaar geleden startte met Philips Hue hebben we eerst een starterset gekocht. De lampen plaatste we in een simpele Ikea armaturen. Met de Philips Hue starterset zijn we eerst gaan kijken of het systeem wel bij ons paste. En dat deed het, lees onze ervaring over de Philips Hue starterset.

De huidige generatie Hue lampen is ook met Bluetooth te bedienen en zou je dus 1 lamp kunnen kopen, om te zien of het je bevalt. Echter is het verstandiger om een starterspakket te kopen, omdat een Philips Hue starterset bestaat uit een bridge en een aantal lampen. Er zijn verschillende soorten starterspakketten. Je kan kiezen voor GU10, E27 of filament lampen. Daarnaast kan je kiezen voor white, Ambiance White of gekleurde lampen. Met deze set kan je zelf kijken of de lampen bij jou passen. Ga aan de slag en maak je eerste setting. Maak een lichtinstelling voor een romantische avond. Of gebruik de lampen in je slaapkamer en zet ze zo in dat je natuurlijk wakker wordt. En wat dacht je van de mogelijkheid om de lampen te bedienen als je van huis bent. Ga je een weekendje weg? Stel via je Philips Hue starterset je lichtinstelling zo in dat je huis op verschillende tijdstippen verlicht wordt. Zo lijkt het net alsof er iemand thuis is. En dat zijn maar een paar van de mogelijkheden. Ze hebben gelijk: Philips Hue Lampen veranderen je leven.

Philips Hue Dimmer

Mocht je niet altijd via de app op je telefoon het licht willen bedienen (wij mensen blijven gewend aan schakelaars) dan zijn er ook losse dimmers verkrijgbaar. De standaard draadloze dimmer van Philips Hue is een wit langwerpig kastje. Sinds januari 2021 is de dimmer van Hue vernieuwd. Door de afmetingen van de afdekplaat aan te passen, past de nieuwe dimmer goed over een inbouwdoos heen. Hierdoor kan je je oude lichtschakelaar in de muur eenvoudig vervangen voor de Hue dimmer. Je kan natuurlijk de afdekplaat ook met dubbelzijdig tape aan de muur plakken en de dimmer vanaf daar bedienen, of de dimmer in de hand nemen, om hem bijvoorbeeld ’s avonds naast je bed te leggen. Wat belangrijker is, zijn de functies van de dimmer. De dimmer heeft 4 knoppen: aan/uit, meer en minder licht en de nieuwe Hue knop. Maar de truc zit hem in die Hue knop, die heeft 5 functies. In de app kan je deze knop van de dimmer programeren. 1 keer drukken geeft een scene, 2 keer drukken geeft een andere scene enzovoort. Het is met de nieuwe dimmer ook mogelijk om automatisch, op ingestelde tijden, door scenes te lopen. Zo kan je voor de hele dag programmeren wat je wil dat je verlichting doet. 1 druk op de knop en alles gaat vanzelf.

Bij ons op zolder maken we veelvuldig gebruik van meerdere scenes. Het is ons kantoor, onze mini huiskamer en onze slaapkamer. Voor al deze functies hebben we een lichtinstelling (scene) gemaakt in de app. Door herhaaldelijk op de dimmer te drukken veranderen we de sfeer van de zolder in werk, ontspannen en avond.

Ook gebruiken wij de dimmers op de kamers van de kinderen. Zij hebben namelijk niet de app op hun telefoon. Anders zouden zij met hun telefoon overal de lampen kunnen bedienen. Met een paar pubers in huis lijkt mij dat geen goed idee. Daarbij mogen zij ’s nachts geen telefoon op hun kamer dus de Philips Hue lampen op hun kamers bedienen zij via de dimmer.

Alternatieve dimmers

Naast de boven beschreven Hue dimmer (die je vaak bij een lamp of starterspakket krijgt) heeft Philips het ook voor andere bedrijven mogelijk gemaakt om dimmers te maken voor Hue lampen. Grote fabrikanten van het ‘standaard’ schakelmateriaal zijn dus ook aan de slag gegaan om schakelmateriaal voor Hue lampen te maken. Ook deze schakelaars kan je gewoon op de muur plakken, maar het bijkomend voordeel is, dat deze fabrikanten er voor gekozen hebben om niet af te wijken van de maat van het standaard schakelmateriaal. Dat is best slim, want als je je huidige lamp vervangt voor een Hue lamp raakt je normale schakelaar overbodig. Nu kan je jou huidige schakelaar eenvoudig en draadloos vervangen voor het schakelen van je Hue verlichting. De besturing van de functies van je dimmer (aan, uit, of een bepaalde scene) regel je weer gewoon in je Hue app.

Philips Hue sensor

Nog zo’n slimme toevoeging in het Hue arsenaal is de Philips Hue sensor. Het licht schakelen zodra je in de buurt van de sensor komt. En natuurlijk is de sensor in de app weer volledig te programmeren. Om te beginnen kan je aangeven op welk moment van de dag de sensor iets schakelt. Zo hebben wij in de gangen op de 1e en 2e etage sensoren. Als je overdag naar boven loopt gaat het licht aan (als er al niet voldoende licht is) op een normale sterkte. Vanaf 22.00 uur ’s avonds gaat het licht ook aan als je langsloopt, maar dan in een zachtere, groene kleur. Als wij, of de kinderen ’s nachts naar de wc gaan, word je op deze manier niet opgeschrikt door een fel licht in de gang. Natuurlijk kan je ook weer instellen wanneer het licht weer uit gaat. De sensor is er voor binnen en voor buiten.

Philips Hue Hanglamp

Je kan een losse Philips Hue lamp in elke eigen gekochte armatuur plaatsen maar door de jaren heen heeft Philips Hue ook een aantal eigen modellen op de markt gebracht. Op dit moment zijn er 7 hanglampen maar eerlijk gezegd verwacht ik dat dit er wel meer gaan worden. Op dat vlak blijven ze zich verder ontwikkelen. De meeste van deze lampen zijn verkrijgbaar in 2 kleuren: wit of zwart. Het laatste model wat op de markt verschenen is, is de tafel- of bureaulamp “Ensis” in de kleur zwart (die was alleen verkrijgbaar in het wit). Er was meteen zo’n grote vraag naar dat de winkels de vraag niet aan konden. Met een beetje pech werd je op een wachtlijst geplaatst.

Een greep uit het Hue hanglampen assortiment:

Philips Hue tafellamp

Een van de eerste Philips Hue tafellampen was de Go. Deze kwam in 2015 op de markt. Bij ons in huis staat de Go verstopt in een plantenbak, die ook dienst doet als drankenkastje. Zo verlicht hij met een roze tint het plafond. Dit geeft elke avond weer een bijzonder en warm effect.

Na de Go kwamen er nog meer tafellampen, die je niet eens wil verstoppen:

De Iris is de nieuwe versie van de Go en is in de trend kleuren van nu verkrijgbaar. Zo is hij er in het zilver, goud, koper, roze, wit en zwart. En door al die kleuren is hij toepasbaar in elke interieur.

Philips Hue spots

Naast de bovengenoemde lampen heeft Philips Hue ook nog spots in hun assortiment. Denk daarbij aan inbouw en opbouw spots. Zeker voor in of aan het plaffond de moeite waard. Sommige modellen kunnen ook aan de wand gemonteerd worden.

Philips Hue badkamer

Philips Hue Adore Badkamerspiegellamp

Speciaal voor in de badkamer heeft Philips Hue een eigen badkamer lijn ontwikkeld. Al deze lampen zijn IP 44 spatwaterdicht en dus geschikt voor natte ruimtes. Er zijn inbouw en opbouw spots verkrijgbaar, plafonnieres, losse spiegellampen en er is een spiegel met ingebouwde Hue verlichting.

Philips Hue buitenverlichting

Philips Hue is er niet alleen om je in huis te trakteren op extra comfort. Ook buiten in de tuin kan je genieten van de vele mogelijkheden die Philips Hue heeft. Speciaal voor de tuin is er een complete Philips Hue lijn. Compleet met lantarens, zuilen, prikspots en ledstrips. Laat je tuinverlichting aan gaan met de buitensensor, of via het IFTTT protocol. Ziet je Ring deurbel beweging, of kom je met de auto de straat in rijden, laat dan automatisch de buitenverlichting aan gaan.

Philips Hue lampen kopen?

Zeker weten!!! De Philips Hue Lampen veranderen je leven. De lampen gaan jaren mee dus zijn duurzamer. De lampen kunnen via een app, dus op afstand bedient worden. En door je persoonlijk lichtinstellingen heb je altijd een sfeer in huis die past bij je stemming.

De lampen zijn wel iets duurder dan andere lampen maar het is echt een hele goede investering. De mogelijkheid om in huis traploos je eigen kleur te bepalen (ook in wittinten) en het licht in allerlei lichtsterktes te dimmen, zonder haperingen en het licht daarnaast te kunnen automatiseren maakt Philips Hue echt slimme verlichting. En ik ben er bijna van overtuigd dat je net als ons en vele andere al snel verslaafd bent aan alles wat Philips Hue je te bieden heeft.

FAQ

Is installatie van een Hue lamp moeilijk?

Het installeren is een fluitje van een cent. Vervang je oude lamp voor een Hue lamp, verbind de bridge aan je router, download de app, volg de aanwijzingen in de app en binnen 2 minuten schakel je met je mobiel de lamp aan en uit.

Zijn Philips Hue lampen alleen via een app te bedienen?

Nee, je kan ook Hue dimmers kopen. Dit is ideaal om per ruimte het licht te schakelen via een afstandsbediening, zoals je al gewent bent. De dimmers hebben meerdere functies zoals aan/uit, dimmen en het schakelen tussen scenes. Daarnaast kan een sensor automatisch licht schakelen als je een ruimte binnen loopt.

Moet ik een bridge kopen?

Het hoeft niet persé. De nieuwe versies lampen zijn ook te besturen via bluetooth. Maar, wil je gebruik maken van alle uitgebreide mogelijkheden en meer dan 10 lampen besturen, heb je wel degenlijk een bridge nodig. Ons advies zou zijn, toch te starten met een straterspakket met bridge. Zo beschik je direct over alle mogelijkheden en kan je je nieuwe verslaving gemakkelijk uitbreiden.

Moet ik een armatuur kopen of kan ik beter voor een losse lamp gaan?

Afhankelijk van je interieur kan je kiezen wat je wilt. Hue lampen zijn er in verschillende formaten, zoals grote en kleine fitting, GU10 spotjes en filament lampen. Je hoeft dus niet je armaturen te vervangen, alleen de lamp. Philips Hue heeft wel heel veel kant en klare armaturen op de markt gebracht, voor binnen en buiten.

Kan ik overal Hue lampen gebruiken?

Je kan Philips Hue lampen overal gebruiken. Er zijn speciale armaturen voor de badkamer of natte ruimtes en zelfs een hele serie buitenverlichting, Hue is overal toepasbaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *