Werkplek in huis

Het wordt zo langzamerhand een gewoonte. Thuiswerken. Steeds meer bedrijven begrijpen dat thuiswerken net zo goed, of zelfs beter werkt dan massaal naar het werk komen. Ook de opkomst van de ZZP’er zorgt er voor dat thuiswerken een gewoon goed wordt. Maar hoe pas je je huis aan aan je werkplek?

Meestal wordt bij het woord thuiswerken gedacht aan het werken aan de keukentafel. Laptop er op, kop thee er bij en aan het werk. Toch is het niet de beste manier om je eettafel uit te roepen tot werkplek. Eettafelstoelen en tafels zijn nou eenmaal qua ergonomie niet geschikt om lang aan te werken. Als het niet anders is, of het is voor een korte tijd kan het natuurlijk best, maar probeer wel een beetje in beweging te blijven. Daarnaast, als je werk er opzit, ruim je werkspullen op. Ja, kost je wat extra tijd, maar het is het beste om na je werk ook gewoon weer een normale prettige woonomgeving te hebben.

Een sfeervolle werkplek

Heb je de ruimte en werk je veel vanuit huis, creëer dan een aparte werkplek. Het houdt je werk gescheiden van je leefomgeving en het voordeel is, je mag je werkplek helemaal naar eigen inzicht inrichten. Veel thuiswerkers kopiëren de werkplek die ze op kantoor gewend zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Richt je werkplek in naar je eigen smaak en inrichting van je huis. Je zal zien dat je zelf gecreëerde werkplek je productie verhoogt.

Zorg voor goed licht

Een werkplek heeft goed licht nodig. Om te beginnen: Daglicht. Het klinkt zo voor de hand liggend, maar goed daglicht wordt vaak vergeten. Maak bijvoorbeeld gebruik van luxaflex of shutters om met het daglicht te kunnen spelen en plaats je monitor of laptop overdwars of tegen het daglicht in. Anders heb je last van weerspiegelingen van het daglicht of je raamdecoratie.

Verder is goed kunst licht essentieel. Zorg voor een goede basisverlichting bij je werkplek. Dat kan een simpele plafonniere zijn, of mooie spots aan het plafond.

En dan kennen we natuurlijk allemaal de bureaulamp. Met dit item kan je natuurlijk helemaal uitpakken en alvast zorgen dat je werkomgeving helemaal in jou sfeer komt. Een mooie bureaulamp is een eyecatcher van je werkplek.

Het juiste bureau

Ja, je thuiswerkplek heeft een plaats nodig voor je laptop of PC en alle benodigdheden die daar bij horen. Je hebt een bureau nodig. Ook hierin is voor iedere inrichting keuze genoeg. Je kan gaan voor een standaard bureau, maar ook je fantasie de vrije loop laten. Misschien is 2 Schagen met een plank wel voldoende, misschien wil je een mooie oude secretaire, of ga je modern met metaal en notenhout. Eigenlijk is ieder ontwerp mogelijk. Als je je maar aan wat maten houdt. Hou rekening met een werkhoogte van ongeveer 75 cm. De diepte van je blad moet minimaal 60 cm zijn. Dit omdat je nou eenmaal op je bureau de ruimte moet hebben voor je spullen, maar ook omdat je met je benen onder je bureau moet kunnen zitten.

Je PC opruimen

Misschien heb je helemaal niet zo veel ruimte voor een bureau, of vind je een computer een lelijk ding, met al die draden. Ook daar zijn oplossingen voor. Je PC opruimen in een kast bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel, in zo’n kast is meestal ook wel ruimte om je papieren in op te slaan. Zo klap je ’s morgens je kast open om aan het werk te gaan en ben je klaar, dan klap je de kast weer dicht en heb je er geen omkijken meer naar.

Ergonomisch werken

Dan nog een ergonomisch punt van aandacht. Zoals gezegd is een werkhoogte van ongeveer 75 cm standaard voor een bureau. Alleen, niemand is standaard. De meeste aanpassingen stel je met je bureaustoel in, maar een bureau dat in hoogte aanpasbaar is, is zeer aan te bevelen. Op deze site kan je bepalen hoe je het best achter je bureau zit. Maar naast zitten is staand werken ook een goed alternatief. Misschien ken je de zit/sta combinaties wel van kantoor en zou je dat thuis ook wel willen. Hier heb ik een hele praktische thuisoplossing voor gevonden:

Ook je beeldscherm moet volgens de ergonomie omhoog. De bovenkant van je beeldscherm moet in een rechte lijn staan met je ogen. Dit is op te lossen met een monitor verhoger.  En nee, dat hoeft niet een lelijk ding te zijn. Er zijn diverse verschillende modellen, van plexiglas, metaal of hout. Sommige zijn zelfs uitgerust met USB poorten of een draadloze oplaadplek voor je mobiel. En een verhoger geeft je weer meer ruimte op je bureau. Bewaar je lopende zaken in een bakje onder de standaard of, ruim je bureau na het werk op door je toetsenbord er onder te schuiven.

De juiste bureaustoel

Net als werken aan de eettafel is de hele dag op je eetkamer stoel, of houten krukje zitten een slecht idee. Meer nog dan investeren in een goed bureau, is investeren in een goede bureaustoel juist een heel goed idee. Maar waar moet je op letten. Allereerst moet een bureaustoel aan alle kanten goed verstelbaar zijn.  Op welke punten moet je letten bij een bureaustoel:

In hoogte verstellen
Bijna alle bureaustoelen zijn in hoogte verstelbaar. Maar let hier even op, of je qua hoogte er wel goed op gaat passen. Je onder en boven benen moeten in een hoek van 90 graden kunnen staan als je op een bureaustoel zit. Dat is voor de gemiddelde Nederlander de standaard maat, maar de truc zit hem in de hoogte die een gasveer in een bureaustoel aankan. Normaal kan zo’n gasveer zakken tot 42 cm, maar als je nou wat kleiner bent, of juist langer, kan het verstandig zijn om te informeren of er een andere gasveer leverbaar is. Gasveren zijn er namelijk in meerdere maten.

Rugleuning

Een rugleuning die in hoogte verstelbaar en kantelbaar is, is ook voor mensen die veelvuldig op een bureaustoel zitten een goede aanbeveling, net als de mogelijkheid om de onderrug nog apart in te stellen.

Armleuningen

Ook hier kan je een keuze maken in vaste of verstelbare armleuningen. Met verstelbare armleuningen kan je deze afstellen op de hoogte van je bureau, om zo je armen optimaal te ondersteunen.

De juiste wielen

Zeker voor thuis even de moeite waard om naar te kijken. Er zijn namelijk 2 soorten wielen, voor harde en zachte vloeren. Kijk dus even naar de vloer van je werkplek. Heb je een kleed of vloerbedekking onder het bureau, kies dan voor harde wielen. Heb je een harde vloer, zoals hout, tegels, of een gietvloer, kies dan voor zachte wielen. Deze hoor je minder en geven minder kans op krassen.

En mocht je denken dat een bureaustoel alleen in zwart leer verkrijgbaar is, dan heb je het mis. Ook hier geldt, voor elk interieur is er een passende bureaustoel, in materiaal en kleur.

Heb je niet persé een uitgebreide bureaustoel nodig, maar wil je wel comfortabel en lekker zitten, kijk dan eens of een bureaukruk iets voor je is.  

Kantoor opruimen

Natuurlijk moet je ook zorgen voor een opgeruimde werkplek. We weten allemaal dat een opgeruimde werkplek je productiviteit en je creativiteit verhoogt. Dus zorg voor een zo leeg en geordend mogelijke werkplek. Je hebt dus kastruimte nodig. Mappen, kantoorartikelen, opladers en stapels losse papieren, probeer ze uit het zicht te bewaren. Koop een mooie kast, of creëer er zelf een onder je trap of dat ene vergeten hoekje. Probeer je ruimte goed te benutten om spullen weg te werken, temeer ook omdat je thuis aan het werk bent. Als je je werkspullen na je werk kan opruimen heb je drie belangrijke dingen opgelost. Je hebt na je werk weer gewoon een heerlijk thuis, is de verleiding om na het eten toch nog even die laatste werkmails de deur uit te werken kleiner en de volgende keer dat je aan het werk gaat start je ook daar weer opgeruimd aan.

Je werkt immers in je woning en je woont niet in je werk.

Nu we toch aan het opruimen zijn, kijk eens of je 1 van de, in mijn ogen, meest storende apparaten in het kantoor kan wegwerken: De printer.

Ga bij jezelf eens na of je je printer eigenlijk veel gebruikt. En vraag je dan eens af waarom dat ding zo prominent in je werkruimte moet staan. Probeer je printer weg te werken. Dat gaat natuurlijk het makkelijkst met een draadloze printer, want die hoeft niet eens in de zelfde ruimte te staan als je bureau, laptop of pc, maar ook als de printer vast zit aan je computer, kan hij vast wel uit het zicht worden opgeborgen.

Misschien kan je printer in een kast, of misschien wel in je ladeblok van je bureau. Als je zelf handig bent en je gaat kastruimte maken, hou een ruimte over voor je printer. Maak de plank waar je printer opstaat uitschuifbaar en haal hem tevoorschijn als je een printje nodig hebt. Heb je je printje gezien? Kastje dicht!

pinterestbekijk hier mijn Pinspiratie voor thuiswerken

Naast het opruimen van de grote spullen, zoals mappen en printers is het fijn om ook aandacht te geven aan de kleine zaken als pennen en briefjes. Door juist aandacht te geven aan kleine opbergers geef je je thuiskantoor jou eigen smaak. Zorg voor mooie eyecatchers, die je bureau gelijk opgeruimd houden.  

Ik hoop je met dit artikel geïnspireerd te hebben om van je thuiswerk plek iets moois te maken. Nogmaals, thuiswerken wordt steeds meer gemeengoed. Natuurlijk kan niet iedereen thuis aan het werk, maar het zou maar zo eens kunnen zijn dat de kantoortuin er in de toekomst een stuk rustiger op wordt. Zeker ook nu bedrijven meer rekening houden met fileleed en milieu wetgeving. En als je dan thuis aan het werk bent, maak er dan iets moois van. We zijn een groot deel van de tijd aan het werk dus grijp je kans om je eigen werkplek naar jou smaak in te richten. Hou je van bloemen en planten? Zet ze in je thuiskantoor en kijk of je een kantoor aan de tuinkant kan maken. Ben jij op het werk de enige die van klassieke muziek houdt, of juist de enige heavy metal specialist? Werk thuis met je eigen muziek aan. Gun jezelf de luxe om in je eigen fijne omgeving te werken, in plaats van aan de keukentafel en je zal zien dat je meer ontspannen aan het werk gaat en je productiviteit toeneemt. Dat is toch een win-win situatie.

Lees ook over deze blogs thuiswerken

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *