Twee lampen boven de eettafel

Inspiratie voor twee lampen boven de eettafel

Ideaal om regelmatig je lampen anders te hangen zonder je plafond hiermee te beschadigen.

Dit weekend hadden wij een groep vrienden over de vloer. Een aantal van hen hadden de wijzigingen in ons interieur nog niet gezien. Zoals de nieuwe lampen boven de eettafel. Naar aanleiding van onze nieuwe hanglampen ontstond een kleine discussie over het aantal lampen wat je boven je eettafel hangt.

Hiervoor hadden wij een redelijk grote lamp boven de eettafel hangen, welke ook nog eens open was aan de zijkant, waardoor deze meer licht in de hele kamer gaf. Onze huidige lampen geven meer licht op de tafel. De eettafel is bij ons in huis een centraal punt. We werken er aan, de kinderen doen er hun huiswerk en er wordt natuurlijk aan gegeten. Zo’n belangrijke plek in huis verdient aandacht. Vanuit de woonkamer is de eettafel goed te zien, dus kozen we er voor om 2 grote hanglampen boven de eettafel te hangen, om zo de status van de eettafel te upgraden.

Wij zijn er heel tevreden over. Elk hoekje van de tafel is goed verlicht, de nieuwe lampen zijn een mooie eyecatcher in ons huis en omdat de lampen in de armaturen zijn vervangen voor Philips Hue lampen, zijn ze met de app dimbaar en doet de eettafel mee in de algehele sfeerverlichting in ons huis. Sinds de twee nieuwe lampen boven de eettafel hangen zitten we ongemerkt ’s avonds ook vaker aan de eettafel. Met het licht gedimd en een muziekje aan nemen mijn man en ik de dag door.

Zorgen voor symmetrie

Onze twee lampen boven de eettafel zorgen ook voor meer symmetrie in huis. Al moet je ook wel weer oppassen dat je niet een persoon wordt die er overal twee van moet hebben. Probeer je interieur wel speels te houden. Je kan dan ook eens denken aan een oneven aantal lampen boven de eettafel en ga voor 3 lampen. Het voordeel is, als je twee grote lampen wat lomp vind staan, 3 kleinere lampen je tafel de zelfde verlichting en klasse geeft, maar de lampen minder lijken op te vallen. Zorg wel altijd voor symmetrie bij het ophangen van je lampen. Is je tafel 2 meter breed, verdeel de 2 lampen netjes op 1 derde en 2 derde van de tafel. Bij 3 lampen wordt zo de verdeling 50-100-150 cm gemeten vanaf de zijkant van de tafel. Ook de hoogte van je lampen is van belang. De meest ideale hoogte voor verlichting boven de eettafel is ergens tussen de 65 en 70 cm boven het tafelblad.  Bij 2 lampen zou ik ze even hoog hangen. Het kan bij 3 of meer lampen wel een speels effect geven als je wat varieert in de hoogte. Hou er wel rekening mee dat je niet in de lampen zelf kijkt bij het eten.

Aansluitmogelijkheden

Boven de eettafel is meestal maar 1 aansluitpunt voor een lamp. Er komt een kroonsteen uit het plafond en dat is dat. Hier kan je natuurlijk ook 2 lampen aan hangen, maar bij meer lampen is dit niet de ideale oplossing. Vervang je kroonsteen voor lasdoppen. Het is heel eenvoudig en veiliger. Een uitgebreide uitleg vind je hier

Wat te doen met de snoeren

Dan, de snoeren zelf. Wil je de aansluiting en de snoeren zo min mogelijk zien, werk dit alles dan weg in een koofje of kabelgoot. Zo krijg je een strakke uitstraling. Maar het is ook heel trendy om de snoeren wel te laten zien. Hou de snoeren dan wat langer en laat ze in een sierlijke slinger uit het plafond komen. Probeer ook eens te experimenteren met je snoeren. Vervang de standaard zwarte snoeren voor een krulsnoer voor een retro industrieel design, of voor een landelijke look, ga opzoek naar een klein laddertje en hang hem aan het plafond. Wikkel hier je snoeren aan en decoreer de ladder met een hangplantje en accessoires. of, vind in het bos een mooie grote tak en wind daar strijkijzer snoeren omheen. Deze snoeren zijn er in heel veel kleuren en dessins en maken in 1 klap je eettafel een unieke plek.  

Lightswing

Ben jij iemand die regelmatig haar interieur verandert? En dan niet alleen een ander kleurtje op de muur maar ook de hele indeling van je woonkamer? Dan is er nu een handige oplossing. Met de lightswing kan je namelijk makkelijk de lampen boven je tafel anders hangen zonder dat je hiermee je plafon beschadigd. Dit geeft je de mogelijk om je eettafel elke keer anders neer te zetten.

Meer wooninspiratie:

Foto: Lamp Clava Dine

About Author

You May Also Like

3 comments

Marian schmitz says:

De platte lampen met hue 2 stuks wil ik graag bestellen

Jos Roof says:

Excuus voor de late reactie maar ik zie nu pas je reactie.

De lampen kan je kopen bij Home24: https://tidd.ly/36S3NJ2
Mocht je al een philips hue hebben dan kan je deze er bij bestellen: https://bit.ly/3jsOZ8M . Let wel op de kleur.
Als je nog geen philips hue hebt dan kan is een starterset een betere keuze: https://bit.ly/3tF0n5Y

We hebben recent een heel artikel over de Philips Lampen geschreven: https://www.interieurinspiratie.nl/philips-hue-lampen/ Hier staat heel veel informatie in over dit systeem. Wij hebben het ook en zijn echt super tevreden.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Danielle Roof

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *