Geïsoleerde stalramen? Creëer een unieke uitstraling zonder aan comfort te verliezen!

Stalramen geven iedere woning een unieke twist. De met gietijzer omgeven ramen, veelal in een (half)ronde vorm, zijn namelijk karakteristiek, opvallend en speels. Moderne stalramen zie je tegenwoordig dan ook veelvuldig terug, zowel in oude als nieuwere bouw. In dit artikel lees je wat stalramen tegenwoordig allemaal te bieden hebben.

  1. Hoe zien stalramen eruit?

Met stalramen wordt gedoeld op de kleine, (half)ronde ramen, met een gietijzeren beslag, die vroeger hoofdzakelijk werden gebruikt in boerenstallen. Daaraan danken ze dan ook hun naam. Stalramen vallen voornamelijk op door hun formaat en materiaal. Het zijn namelijk kleine ramen, veelal in de vorm van een cirkel, halve cirkel of boog. Onder het venster zit veelal een rollaag die schuin afloopt, waardoor regenwater kan worden afgevoerd. Dit voorkomt dat het gietijzeren beslag naar verloop van tijd gaat roesten.

  • Hoe zit het met de isolatiewaarde van stalramen?

Stalramen met een traditionele uitstraling, betekent gelukkig niet dat ze ook traditionele isolatiewaardes hebben. Tegenwoordig kunnen stalramen namelijk eenvoudig worden voorzien van dubbelglas. Je verliest er dan ook niet onnodig warmte door. Je kunt er een unieke uitstraling mee creëren, zonder aan comfort te verliezen.

  • Bij welke woonstijl passen stalramen?

Een stalraam geeft met zijn karakteristieke uitstraling ieder huis een bijzondere twist. Stalramen hebben een landelijke oorsprong, maar passen door het donkere gietijzeren beslag bij vrijwel iedere interieurstijl. Het aanbod aan stalramen is tegenwoordig bovendien behoorlijk breed. Zo zijn er stalramen met allerlei tierelantijnen en details, maar ook strakke stalramen zonder poespas. Van welke interieurstijl je ook houdt, er is altijd wel een passend stalraam te vinden.

  • Is het gietijzeren beslag niet te zwaar voor mijn woning?

Traditionele stalramen hebben een beslag van gietijzer, maar tegenwoordig valt er uit meer materialen te kiezen. Zo kun je kiezen voor stalramen met een kunststof, rvs of aluminium beslag. Dit zorgt voor gebruiks- en onderhoudsgemak, maar ook voor een bredere toepasbaarheid van de stalramen. Gietijzeren stalramen zijn namelijk ontzettend zwaar, waardoor ze niet in iedere gevel te plaatsen zijn. Het kiezen voor een ander materiaal biedt dan de oplossing.

Foto van Jack Bulmer on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *