De basis principes van een goed lichtplan

Een van de lastigste dingen voor velen is de verlichting. Hoe pak je dit nu? Zijn hier ook tips of regels voor? Ja zeker en ik zal ze kort op een rijtje zetten. En als we dan toch bezig zijn meteen even iets recht zetten.

In de verlichtingswereld spreek je over armaturen (het ding wat aan je plafond hangt, of het object dat op je vloer staat) en de feitelijke lichtbron die je erin stopt is de lamp. Nog beter is het dus om te spreken van armaturen en lichtbronnen. Dan spreek je de taal van de professional.

1. de basisverlichting

De verlichting die je als eerste op orde moet hebben is de basisverlichting; dat als je in het donker in een ruimte komt, je op een schakelaar drukt en er meteen licht is zodat je iets kunt zien. Denk hierbij aan een plafondlamp als de meest basale vorm.  Gang, woonkamer, slaapkamers, keuken, overal wil je meteen basis licht hebben

2. Functioneel licht

De 2e verlichting waar je aan moet denken is functioneel licht. Denk hierbij aan licht boven je aanrechtblad zodat je kunt snijden, wassen en koken. Licht boven een bureau zodat je je werk kunt doen. Licht boven een eettafel zodat je je eten goed kunt zien, overdag de krant kunt lezen etc.

Functioneel licht zie je terug in verschillende vormen:

Vloerlampen

Bij vloerlampen denk je al gauw aan de staande lamp die naast een bank staat. Vloerlampen in deze vorm horen bij functioneel licht, want zo kun je een boek lezen of de salontafel uitlichten.   

Hanglampen

Uiteraard vallen hanglampen ook onder functioneel licht. Zoals ik al aangaf is een goed voorbeeld de hanglamp boven de eettafel. Maar ook wil je graag wat kunnen zien op je salontafel. Bij bijna elk huis zie je dan ook een lichtpunt in de zithoek en bij de eettafel. Een spot geeft wel licht, maar het licht is ver van het object. Vandaar dat je met hanglampen het licht dichter bij de tafel kunt brengen. En er zijn tegenwoordig zoveel mooie armaturen. Voor elk wat wils.

3. Sfeer licht

Sfeerlicht is zoals de naam zegt, licht dat een sfeertje geeft. Je kunt er niet persé bij werken of lezen, maar het geeft wel een gezellig warm gevoel. Dit kan een downlighter, uplighter of combi zijn, of een lamp op de vloer. Maar ook een LED-lampje in een traptrede. Waarbij dit én sfeer geeft en eerlijk gezegd óók functioneel de trap laat zien. En ook tafellampen, vaak in een kleiner model uitgevoerd van vloerlampen,  vallen meestal onder sfeerlicht. Zo kun je mooi in één lijn je verlichting uitrollen.

Een goed lichtplan heeft dus alle 3 de lichtvormen in zich! En verdeeld over de hoogte van de ruimte: aan het plafond, op ooghoogte, op zithoogte en eventueel op de grond.

Succes ermee!

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *