Hoe vaak moet je stofzuigen en wat is de beste techniek

Bijna niemand houdt van stofzuigen, maar toch doen we het regelmatig om ons huis schoon te houden. Maar wat zijn eigenlijk de vereisten voor een schoon en stofvrij huis? Hoe vaak moet je dan stofzuigen en hoe kun je dat het beste doen? We gaan het uitzoeken. 

Wat is stof precies?

Laten we eerst eens kijken wat stof precies is. Stof kan bestaan uit van alles. Je spreekt van stof als de deeltjes kleiner zijn dan 0,06 mm. Dat is ongeveer een tiende van een mensenhaar. Stof dat je in je woonkamer vindt heeft een aantal karakteristieke componenten. Voor een belangrijk gedeelte bestaat stof uit huidschilfers. Een volwassene verliest dagelijks zo’n 50 miljoen huidschilfers. Huismijten smullen vervolgens van die schilfers. Een afzonderlijk stofdeeltje kun je niet met het blote oog zien. Pas als de stofdeeltjes aan elkaar klitten krijg je de bekende stofwolken die je onder je bank vindt.

Stofzuigen, waarom is het belangrijk?

Als je stofzuigt zie je huis er lekker schoon uit, maar er zijn meer redenen om vaak genoeg te stozuigen. Je gezondheid bijvoorbeeld. Stof kan namelijk bestaan uit allerlei soorten materie, ook dingen die je liever niet inademt. Pollen en huisstofmijten nestelen zich bijvoorbeeld graag in een hoopje stof. Als je allergische bent voor pollen en huisstof kun je hier behoorlijk veel last van hebben. Ook je spullen hebben baat bij regelmatige stofzuigbeurt. Hoe meer stof zich verzamelt hoe makkelijker het in de vezels van bijvoorbeeld je tapijt trekt. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om het tapijt schoon te maken. 

Hoe vaak moet je stofzuigen?

Hoe vaak je stofzuigt hangt van meerdere dingen af, bijvoorbeeld of je huisdieren hebt, maar voor de meeste huishoudens geldt een minimum van één keer per week. Heb je huisdieren of jonge kinderen, dan is het verstandig om vaker te stofzuigen. Ook als je last hebt van allergieën kun je beter wat vaker stofzuigen. Kies een stofzuiger die bij de behoeftes van je huishouden past en die je zelf het fijnst vindt. Zo kun je in plaats van te kiezen voor een normale stofzuiger ook voor een compacte steelstofzuiger. Op Wifiwijs kun je meer vinden over steelstofzuigers. 

Als je jonge kinderen hebt

Als je jonge kinderen hebt die nog kruipen, dan kun je het beste om de dag of iedere dag stofzuigen. Stofzuig ook de vloerkleden goed, daar blijven stof en vuil makkelijk in hangen. Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond, dus ook stof, haren en andere dingen die niet goed voor ze zijn. 

Hoe moet je eigenlijk stofzuigen? 

Stofzuig niet te snel. Geef de stofzuiger de kans om alle kruimels ook echt op te zuigen. Het beste kun je in meerdere richtingen stofzuigen. Vooral als je het tapijt stofzuigt is dit aan te raden. Stofzuig met de haren mee en tegen de haren in. Een andere tip voor een perfect resultaat is om eerst te vegen en daarna te stofzuigen. Merk je dat je stofzuiger niet meer zo hard zuigt dan moet je waarschijnlijk de stofzuigerzak vervangen.  

Foto door cottonbro via Pexels

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *