Grote porseleinen vazen

Grote porseleinen vazen als decoratie voor de woonkamer

Je woonkamer is je persoonlijke paradijs. Het draait erom dat je op je gemak bent in je woonkamer en je er tot rust kunt komen. Hoe jij tot rust komt in je woonkamer, is afhankelijk van je eigen stijl. Je kiest je favoriete kleuren uit, je zet gave accessoires neer en voor de sfeer, voeg je ook nog mooie bloemen toe aan je interieur. Het enige wat je nu nog mist, is jouw ‘wow-factor’. Wij hebben het perfecte idee voor je. Wat dacht je van dé trend van 2022, grote statement vazen? Ze zijn te krijgen in verschillende materialen, waaronder porselein.

Wat is precies het verschil tussen porselein en keramiek?

Als je denkt aan porselein, krijg je waarschijnlijk een beeld voor je van fragiel en chic serviesgoed dat al vele generaties in je familie circuleert. Of je denkt aan de traditionele en peperdure Ming-vazen die je in de betere antiekzaken of musea kunt bewonderen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen porselein en keramiek? Porselein is een speciale vorm van keramiek. Beide zijn gemaakt van klei dat gebakken wordt. Denk aan terracotta bloempotten of schalen, die je zelf misschien al in je woning hebt staan. De klei waarvan porselein wordt gebakken, draagt de naam kaolien. Van nature is het een witte kleisoort, dat aangevuld wordt met kwarts en veldspaat. Om porselein te maken moet de klei op hoge temperatuur worden gebakken. De beroemdste porseleinsoort komt uit China en is gemaakt in de Ming-periode, van 1368 tot 1644.

Grote statement vazen van porselein en andere materialen

Een echte Ming-vaas zal ongetwijfeld niet in je budget passen. Gelukkig zijn er meer dan voldoende statement vazen te vinden in hedendaags porselein, maar ook in andere materialen zoals keramiek, kunststoffen en glas. 

Met een statement vaas maak je je moderne interieur helemaal af. Een statement vaas kan een traditionele vorm hebben, maar ook een aparte en buitenissige vormgeving is zeer geschikt om hem echt te laten opvallen. Het is niet eens nodig om er bloemen of decoratieve takken in te doen. De vorm, de kleur en de luxueuze uitstraling van je statement vaas is in principe voldoende. Je kunt statement vazen bij verschillende woonwinkels kopen, maar als je écht iets speciaals wilt, denk dan ook aan antiek of kleine ambachtelijke werkplaatsen. Een grote vaas van topkwaliteit glas vind je vooral in Italië en Malta, waar de traditionele glasblaaskunst in ere wordt gehouden en waar bijzonder mooie en kleurrijke creaties vandaan komen. Zoek je een vaas van topkwaliteit porselein, dan kun je goed terecht in de ambachtelijke werkplaatsen.

Hoe ga je om met porseleinen vazen?

Porselein is sterk, maar is altijd nog breekbaar. Heb je een mooie porseleinen vaas, behandel hem dan met liefde en respect. Mochten er stukjes van je vaas afbreken, dan kun je met een speciale porselein lijm de schade vrijwel onzichtbaar herstellen. Heb je een antieke vaas, schakel dan liever de hulp van een restaurateur in. 

Het onderhoud van porseleinen vazen is eenvoudig, zolang je het met beleid aanpakt.

  • Vlekken verwijderen doe je in geen geval met een agressief schoonmaakmiddel dat het glazuur aan kan tasten
  • Je kunt je porseleinen vaas wassen in een plastic bak, waar je eerst een laag schuimrubber in legt, om beschadigingen te voorkomen
  • Je vult de bak met handwarm water en een paar druppels niet-agressieve afwasmiddel.
  • Met een pluisvrije doek maak je je vaas schoon
  • In een aparte bak met eveneens handwarm water en een beschermende laag schuimrubber spoel je zachtjes de zeepresten eraf

Welke porseleinen vazen passen in mijn interieur?

Een porseleinen vaas in een effen kleur of in een mooie kleurgradiënt straalt rust uit en is gemakkelijk te combineren in diverse woonstijlen. Neem je een porseleinen vaas in een bont kleurpatroon, zet hem dan neer op een plek waar hij een automatische blikvanger wordt. Een porseleinen vaas, in een moderne of traditionele vormgeving, kan een ornament voor je woning worden. Met correct en respectvol onderhoud heb je er vele jaren plezier van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *