Goed slapen

Slapen als een roosje gaat niet voor iedereen op. In Nederland heeft bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 last van slaapproblemen. Voor sommige is dit zelfs zo erg dat men niet meer in staat is om overdag te werken.

Gelukkig heeft niet iedereen in die mate last van slecht slapen. De meeste van ons hebben meerdere dagen per week waarin ze goed slapen. Meestal zitten er een paar dagen in de week waarin het slechter gaat. Of hebben we last van slecht slapen tijdens een bepaalde periode. In de zomer hebben we vaak last van een te warme kamer. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je slaapkamer koel blijft. Niet alleen de warmte kan zorgen voor slapeloze nachten, stress is ook vaak een belangrijke factor. Stress zorgt er voor dat we ‘s nachts gaan liggen piekeren. Hierdoor gaan we verkrampt liggen wat weer rugpijn kan veroorzaken. In deze blog willen we je een aantal tips geven voor een goede nachtrust.

Beste slaaphouding

Goed slapen begint met een goede slaaphouding maar wat is nu de beste slaaphouding?

goede slaaphouding

De beste houding is slapen op je rug. Met een goed kussen heb je bij slapen op je rug een rechte ruggengraat. Als we niet goed slapen komt onze ruggengraat in een verkeerde houding terecht wat rugklachten tot gevolg kan hebben.

Ik kan daar zelf over meepraten. Door een verkeerde slaaphouding kreeg ik last van mijn schouderbladen. Elke nacht werd ik wakker van de pijn tussen mijn schouderbladen. Deze pijn straalde uit naar mijn ribben en longen waardoor ik soms echt letterlijk van de pijn geen adem meer kon halen. Ik ben wekenlang ’s nachts wakker geworden van de pijn. Toen ben ik naar een fysiotherapeut gegaan en ben gestart met een lang rugtraject. En ook daar kwam weer naar voren, slapen doe je het beste op je rug.

Ben je echter net als ik een zijslaper dan zijn er paar andere dingen die je kan doen voor een beste slaaphouding. Een goede slaaphouding start met een goed kussen. Bij de aanschaf van ons nieuwe bed heb ik een orthopedisch hoofdkussen gekocht. Een prijzige aanschaf maar zijn geld meer dan waard. Voor het eerst in mijn leven was ik binnen 1 dag gewend aan mijn hoofdkussen. De vorige keren dat ik een nieuw kussen aanschafte moest ik zeker wel een week wennen. En meestal ging dat niet zonder slag of stoot. Voordat ik met een nieuw kussen weer goed kon slapen had ik een paar dagen pijn in mijn nek. Met mijn nieuwe orthopedische hoofdkussen heb ik totaal geen nekpijn gehad. Door dit kussen heb ik een beter houding als ik op mijn zij slaap. Om te zorgen voor de beste slaaphouding bij lage rugpijn moet je namelijk zorgen dat je ruggengraat in een rechte lijn blijft. Door te slapen met een goed hoofdkussen ligt je nek al in een goede lijn. 

Slapen met voedingskussen

Om te zorgen dat ook je rug in een rechte lijn komt te liggen kan je bij een zijligging het beste je knie en arm ondersteunen. Door iets onder je gebogen knie, de knie die je bij een zijligging naar voren legt, te leggen voorkom je dat je ruggengraat in een rare kromme houding komt te liggen. Je kan dit doen door te slapen met voedingskussen. Deze kan je onder je knieën leggen. 

Nu hoor ik je denken dat een voedingskussen alleen voor zwangere vrouwen is maar deze kan je dus heel erg goed gebruiken om te slapen in een rechte lijn. Daarbij zijn er ook voedingskussens in een rechte lijn. Deze zijn dus perfect om te gebruiken voor de zijslaper. 

Een polyester vulling zorgt ervoor dat het voedingskussen stevig blijft waardoor je inzakken tegengaat. Je blijft op deze manier in een mooie rechte lijn liggen. 

Als je wil gaan slapen met een voedingskussen kies dan wel een kussen met een goede stevige vulling. En ga voor een kussen met een wasbare hoes. 

Oogmasker slapen

Een goede slaaphouding is niet altijd voldoende om goed te slapen. Er kunnen ook andere factoren zijn waardoor je slecht slaapt. Wij hebben twee kinderen die alleen kunnen slapen als het echt heel erg donker is. Zij kunnen alleen met een oogmasker slapen. Door te slapen met een oogmasker filter je al het licht weg. Dit is niet alleen ideaal voor thuis maar ook als je buiten de deur slaapt. Zo lag afgelopen februari mijn vader in het ziekenhuis en hij heeft toen een van de oogmaskers van de kinderen geleend. Mijn vader is een hele goede slaper, zo een die als zijn hoofd het kussen raakt al in slaap valt, maar in het ziekenhuis was teveel licht. Toen hij met een oogmasker ging slapen werden de nachten meteen een stuk langer.

Slapen met een oogmasker is ook een goedkope oplossing. Je kan al vanaf € 3,- een oogmasker kopen. Voor maar een paar euro kan je dus snel en gemakkelijk zorgen voor een goede nachtrust. 

Beste oordopjes slapen

Dan hebben we nog een andere grote factor van buitenaf die er voor zorgt dat je niet goed kan slapen: een snurkende kamergenoot. Zelf heb ik daar soms ook last van, al zegt mijn partner precies hetzelfde. Om te zorgen dat je geluiden blokkeert kan je met oordopjes slapen. 

De normale oordopjes zijn vaak gemaakt van een iets harder plastic. Voor de oordopjes tijdens het slapen is gebruik gemaakt van zachte materialen. De beste oordopjes slapen zijn volgens de gebruikers de Get PLugged Sleep oordopjes. Deze zijn gemaakt van een zacht materiaal. Als je deze voordat je gaat slapen warm maakt en dan in je oor doet vormen deze zich naar je lichaam. Naast de Get PLugged krijgt worden ook de oordopjes van Alpine als beste oordopjes beoordeelt. 

Voor dat je oordopjes gaat aanschaffen is het wel raadzaam om de reviews goed te lezen. Dempen ze harde geluiden of alleen zacht geluiden? Zijn ze makkelijk in te brengen? Zijn ze makkelijk uit het oor te halen? Hoelang gaan de oordopjes mee? Passen ze zich aan aan je lichaam? Niet iedereen heeft een standaard gehoorgang en het kan een voordeel zijn om ze passend te maken. Allemaal factoren waar je aan moet denken als je de beste oordopjes wilt kopen. 

Slaapkamer voor goede nachtrust

Je slaapkamer zelf werkt ook mee aan een goede nachtrust. Er zijn een aantal items waar je rekening mee moet houden: 

 1. Raamdecoratie slaapkamer

  Een slaapkamer mag overdag best een heerlijk lichte ruimte zijn. Zeker nu we de kamer overdag ook gebruiken voor andere activiteiten. Er zijn veel mensen die tegenwoordig een kleine werkplek in de slaapkamer hebben dus een beetje licht in de kamer is dan wel fijn. ‘s Avonds dient de kamer echter wel goed donker te zijn. Raamdecoratie in je slaapkamer is daarom van groot belang. Hoe donkerder de kamer hoe beter je slaapt.
 2. Het juiste beddengoed

  Goed beddengoed begint bij je dekbed. Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt. Wil je goed slapen dan is het belangrijk dat je een dekbed kiest die bij je past. Heb jij het snel koud dan is het slim om een dekbed te kiezen die snel de warmte van je lichaam opneemt zodat je lekker warm de nacht doorkomt. Heb jij het echter al snel te warm kies dan een dekbed die van katoen gemaakt is.

  Naast de stof is ook het formaat van belang. Een tweepersoonsdekbed staat leuk maar als je partner elke nacht je deken afpakt komt er weinig terecht van een goede nachtrust. Wil jij liever lekker cosy in je eigen dekbed kruipen kies dan een 1-persoonsdekbed. Persoonlijk zou ik dan zelf voor de lange 220 versie kiezen. Zo zorg je ervoor dat je nooit met koude voeten komt te liggen.
 3. De inrichting van je slaapkamer

  Niemand wil slapen in een kille kamer. Ook wel de ziekenhuissfeer genoemd. We vinden het toch allemaal wel leuk om een gezellige slaapkamer te hebben. Er zijn diverse thema’s voor het inrichten van je slaapkamer. Kies een thema die bij jullie past. Je slaapkamer is je prive vertrek. Je visite zal niet vaak je slaapkamer bezoeken. Je kan dus hier helemaal los gaan. Hou je van roze maar vindt je dat voor de woonkamer een beetje te meisjesachtig? In je slaapkamer kan je helemaal los gaan. Een van de sferen die we vaak zien is de hotelkamersfeer. We willen onszelf toch echt dat beetje extra geven.

  Welke stijl je ook kiest, bewaar de rust. Voordat je gaat slapen moet je tot rust komen en niet geprikkeld worden door een te drukke ruimte. En houd altijd rekening met je verlichting. Zo hebben wij Philips Hue lampen die we makkelijk kunnen dimmen zodat vlak voordat we gaan slapen geen fel licht meer in de kamer is.