Alle vloeren op een rijtje: welke kies jij?

De vloer heeft een enorme impact op de gehele woning. Zowel het materiaal als de kleur kan een interieur maken of breken. Stel, je hebt een landelijk interieur vol speelse vormen en natuurlijke materialen, maar je kiest wel voor strakke tegels. Dan doet dit misschien afbreuk aan de speelsheid die je van nature in je interieur probeert te krijgen. Zonde! Daarom is het belangrijk dat je weet welke mogelijkheden er zijn en wat de beste optie is voor jouw persoonlijke wensen en interieur.

Kan je wel wat hulp en inspiratie gebruiken? In dit artikel zetten we alle vloeren met de bijbehorende voor- en nadelen op een rijtje. Welke kies jij?

Laminaat

Laminaat is misschien wel de bekendste vloer van dit moment. Deze vloer zie je in bijna elke woning wel terug. Geen wonder, want de vloer biedt ook talloze voordelen. Vooral op het gebied van onderhoud. Je hoeft namelijk weinig te doen om de vloer mooi te houden. Daarnaast is de kwaliteit en de uitstraling van laminaat door de jaren heen dusdanig verbeterd, dat er delen zijn die niet meer van echt hout te onderscheiden zijn. Maar wel met de voordelen van laminaat! Wat wil je nog meer?

Nog een groot voordeel van laminaat is de prijs. Deze vloer is namelijk in alle soorten en maten verkrijgbaar en is tevens voor elk budget geschikt. Er is dus altijd wel een laminaatvloer die bij jou past. 

Het nadeel van laminaat is dat sommige soorten niet goed tegen vocht kunnen. Dit kan onhandig zijn. Vooral met huisdieren. Bovendien betekent dit ook dat de vloer niet in iedere ruimte gelegd kan worden. Daarnaast kunnen beschadigingen vaak minder gemakkelijk worden bijgewerkt.

Tegels

Misschien denk je vooral aan tegels bij het inrichten van de badkamer of keuken, maar niets is minder waar. Als je over de juiste tegel beschikt, kan deze werkelijk overal gebruikt worden. Ook in de woonkamer of slaapkamer. Het grootste voordeel van tegels is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Het is gemakkelijk te reinigen, ongelooflijk stevig en gaat dus ook ontzettend lang mee.

Het nadeel van tegels is dat ze vaak een minder warme uitstraling hebben en er veel werk in gaat zitten om de voegen schoon te houden. Ook is het belangrijk om de tegels in combinatie met vloerverwarming te leggen.

Houten vloer

Houten vloeren worden zowel geliefd als verafschuwd in de interieurwereld. Het mooie van hout is dat het een natuurproduct is. Dit past binnen heel veel interieurstijlen en kleuren. Daarnaast wordt hij geroemd om zijn authenticiteit. Geen plank is hetzelfde. Je beschikt dus echt over een natuurlijke, unieke vloer met een warme uitstraling.

Nu vraag je je misschien af waarom dan niet iedereen voor een houten vloer kiest. Dat komt met name doordat een houten vloer veel onderhoud vraagt. Ook is het een gehorige vloer en meestal niet waterbestendig. En – ook niet geheel onbelangrijk – het prijskaartje is in de meeste gevallen ook niet erg aantrekkelijk. Dit maakt dat de meeste mensen toch voor een alternatief kiezen. 

Foto door Max Rahubovskiy

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *