Je tuin transformeren duur? Niet met deze 4 tips

Een mooie en goed onderhouden tuin kan een geweldige aanvulling zijn op elk huis. Het kan een oase van rust bieden, een plek zijn om te ontspannen na een lange dag werken en om van de natuur om je heen te genieten. Helaas kan het transformeren van je tuin in een paradijs soms een behoorlijke prijzige aangelegenheid zijn. Maar met de juiste tips en trucs is het mogelijk om je tuin te verbouwen zonder dat je jezelf in de schulden hoeft te steken. Met deze tips tover jij je tuin op een goedkope manier om tot jouw eigen paradijs, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten. 

Planning en ontwerp

Voordat je begint met het aanpakken van je tuin, is het belangrijk om een planning en ontwerp te maken. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt bereiken en welke materialen en planten je nodig hebt. Door een goed overzicht te creëren kun je kosten besparen door ervoor te zorgen dat je geen onnodige items koopt of dure fouten maakt.

Je kunt een ontwerp laten maken door een ontwerpbureau of hovenier, maar je kunt ook zelf aan de slag. Ook dit scheelt je in de kosten en het geld dat je bespaart kun je weer steken in het aanpakken van de tuin.

Kies bewust je materiaal

Er zijn tal van materialen die je kunt gebruiken voor het aanleggen of veranderen van je tuin. Kies het materiaal bewust en overweeg daarbij ook goedkopere opties. In plaats van dure tegels, kun je ook kiezen voor een pad van grind bijvoorbeeld. Doe goed onderzoek voordat je overgaat tot verkoop. Vergelijk prijzen met elkaar want per leverancier kan dit behoorlijk verschillen. Probeer wel zoveel mogelijk voor kwaliteit en duurzame opties te gaan. Ben je op zoek naar hout voor in de tuin voor bijvoorbeeld een schutting? Kies dan voor tuinhout de voordeligste keuze van Nederland, maar zorg ervoor dat het in ieder geval FSC gecertificeerd is. Hierdoor weet je dat het op een verantwoorde manier tot stand is gekomen.  

Verander de indeling van de tuin

Een andere effectieve manier om je tuin te transformeren, is door de indeling te veranderen. Dit kan al zo simpel zijn als planten een andere plaats geven of het tuinpad verleggen of juist een tuinpad aan te leggen. Door te spelen met de indeling van de tuin, creëer je nieuwe functies en verander je de uitstraling direct. 

Kies de juiste planten

Een tuin kan niet zonder planten. Deze zijn dus een belangrijk onderdeel van het geheel en kunnen een grote impact hebben op de uitstraling en sfeer. Maak gebruik van planten en bloemen die passen bij jouw stijl en die gemakkelijk te onderhouden zijn. Kies voor vaste planten die jaar na jaar terugkomen, in plaats van planten die elk jaar opnieuw geplant moeten worden. Zo krijg je veel meer waar voor je geld. 

Een mooie en goed onderhouden tuin hoeft dus niet duur te zijn. Door slimme keuzes te maken, creatief te zijn en eventueel zelf te klussen, kun je je tuin op een betaalbare manier transformeren tot je eigen paradijs.

Foto van Craig McLachlan op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *