5 Bespaartips voor de badkamer

5 Bespaartips voor de badkamer

De crisis mag dan voorbij zijn, dat is nog niet altijd in de portemonnee te merken. Daarom zijn een paar bespaartips altijd welkom. Wij hebben een vijftal bespaartips voor de badkamer voor je op een rijtje gezet. En dan hebben wij het niet over douchen in slechts drie minuten of op een lage temperatuur. Het zijn bespaartips die in eerste instantie wel geld zullen kosten. Soms is het namelijk nodig om eerst te investeren, maar die investering verdient zich op termijn vanzelf terug en dan begint het echte besparen. En het geld dat je in de badkamer bespaard, kun je vervolgens uitgeven aan leuke dingen.

Waterbesparende kraan

Aan de uitloop van een kraan kan een perlator worden bevestigd. Heel veel badkamerkranen zijn tegenwoordig standaard uitgerust met zo’n perlator. Het apparaatje voegt lucht toe aan de waterstraal waardoor deze minder water bevat, maar wel vol aanvoelt. Met het bijmengen van lucht kun je flink besparen op je waterverbruik.

waterbesparende kraan

Waterbesparende douche

Douchen met een volle waterstraal en een aangename temperatuur en toch minder water gebruiken. Net als bij de waterbesparende kraan wordt er lucht toegevoegd aan de waterstraal. Zo heb je minder water nodig om te douchen en voelen de waterdruppels toch vol en warm aan. Hoe werkt dat dan? In dit geval niet met een perlator, maar met een vernauwing in de watertoevoer in het kniegewricht van de douche, het punt vlak voor de douchekop. Het water versneld daardoor en tevens wordt er lucht aangezogen en vermengd met het water. Op die manier lever je niet in op comfort, maar verbruik je wel aanzienlijk minder water per douchebeurt.

watersparende douche

Koude start bespaart energie

Steeds meer kranen worden ontwikkeld met de milieuvriendelijke koude start functie. Dit betekent dat alleen koud water de kraan uitkomt als de hendel in de middenpositie staat. Bij oudere kranen komt er direct gemengd water uit de kraan en wordt de warmwatervoorziening direct geactiveerd. Vooral bij kort gebruik van de kraan wordt water onnodig verwarmd en koelt het weer af in de leiding. In de praktijk bespaar je dus geld en energie met de koude start functie. Testen van de koude start functie in zowel residentiële als openbare gebouwen laten zien dat tot 30% energie bespaard kan worden, zonder aan comfort in te leveren.

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan bespaar je op twee manieren water. Ten eerste is het water in heel korte tijd op de gewenste comfortabele temperatuur. Je hoeft dus niet lang het water te regelen en spoelt daardoor niet onnodig te warm of te koud water door het putje. Ten tweede zijn thermostaatkranen voorzien van een begrenzer op de bedieningshendel, waarmee het watervolume wordt geregeld. Alleen wanneer je over het voelbare weerstandspunt heen gaat, wordt de waterbesparende zone verlaten.

04_kwc-by-franke_thermostaatkraan

Waterbesparend toilet

Het water waarmee wij onze toiletten doorspoelen is hetzelfde water als bij ons uit de kraan komt om te drinken. Bij elke toiletgang spoelen wij onze grote of kleine boodschap dus door  met vers drinkwater. Dat is eigenlijk zonde. Sanitair fabrikanten hebben daarom aanpassingen gemaakt in het spoelsysteem van toiletten. Bij de meeste spoelsystemen is het waterverbruik inmiddels teruggebracht van 9 naar 6 liter. Met een dubbele spoelknop kan gekozen worden voor een grote of een kleine spoelbeurt. Het waterverbruik kan nog verder worden beperkt door te kiezen voor een systeem met spoelonderbreker of een geavanceerd waterbespaarsysteem, dat per spoelbeurt maar 2,5 tot 4 liter water nodig heeft.

05_viega_waterbesparend-toilet

Dit bericht word je aangeboden door het Voorlichtingsburo Wonen

_voorlichtingsburo_wonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *