3 tips om je huis te verduurzamen

Zo langzamerhand begrijpt iedereen de noodzaak van het verduurzamen van je woning. Is het niet uit milieu overwegingen, dan is het wel vanuit het begrip dat we niet langer afhankelijk kunnen zijn van aardgas en aardolie. Zo is het doel van de overheid om in 2050 volledig gas vrij te zijn. Dus niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Daarnaast zijn de financiële voordelen die verduurzaming kunnen opleveren aantrekkelijk om eens één of meer stappen te zetten. Maar wat kan je doen?

Kunststof kozijnen en HR++ glas

Een gemiddelde woning bestaat voor 20 m² aan ramen. Gelukkig maar, want daardoor hebben we veel licht en kunnen we lekker naar buiten kijken. Maar 20 m² is ook een flik oppervlakte waarmee we warmteverlies lijden.

Vervang daarom houten kozijnen voor kozijnen van kunststof. Kunststof kozijnen hebben een veel hogere isolatiewaarde dan houten kozijnen. Dat komt omdat kunststof kozijnen zijn opgebouwd uit verschillende kamers, waarin ook nog eens isolerend schuim is aangebracht. Daarnaast zijn kunststof kozijnen onderhoudsvrij, wat betekent dat je nooit meer kozijnen hoeft te schilderen.

Combineer de kunststof kozijnen met HR++ glas, of triple glas en het comfort van de woning schiet omhoog. Naast de besparing op stookkosten wordt het in huis namelijk door de isolerende werking van HR++ of triple glas een stuk stiller. HR++ en triple glas maken voor de isolatie namelijk gebruik van een tegen het glas geplakte coating en een edelgas vulling tussen de glazen in.

Over het algemeen kan je stellen dat het comfort van de woning en de energiebesparing hoger zijn dan de kosten van kunststof kozijnen, maar dat het een investering is, dat is duidelijk. Een laatste argument om de raampartijen te vervangen is de waardevermeerdering van de woning. Kunststof kozijnen hebben een levensduur van ongeveer 75 jaar.

Isoleren

Het isoleren van de vloer, wanden en plafond van een woning zijn natuurlijk een logische stap in verduurzaming en vaak relatief eenvoudig te realiseren. Heb je een buitenmuur, dan is spouwmuurisolatie bijna een must. Je hebt er geen ongemak van, want het gebeurd vanaf de buitenkant en het levert je een goede isolatie op. Ook je dak isoleren is een goede manier om warmte binnen te houden. Terwijl je met vloerisolatie juist de kou van de grond buiten houdt. Zo heeft elke soort van isolatie zijn eigen functie.

Zonnepanelen

Waarom zou je zelf geen stroom opwekken, als er een tekort is aan stroom? Daarbij kan je dus handig gebruik maken van zonnepanelen. Maar helaas zijn zonnepanelen niet voor iedereen weggelegd. Je moet best wat ruimte op je dak hebben voor zonnepanelen en dat heeft niet iedereen en daarnaast moet het plaatsen van panelen ook daadwerkelijk door de gemeente zijn toegestaan. Dit is namelijk bij historische gebouwen of binnensteden namelijk vaak niet het geval.  

Wil je dan toch gebruik maken van zelf opgewekte zonnestroom, dan zijn er meerdere mogelijkheden om je aan te sluiten bij energieprojecten waar zonnepanelen op afstand voor jouw het werk doen. Zo zijn er projecten waarbij je lokaal of landelijk jouw eigen panelen kan kopen, of je investeert in een zonnepark, waarbij je een soort aandeelhouder bent, of je kan de overtollige stroom kopen van een groot pand of bedrijf. Zo profiteer je toch van de opbrengst van zonnepanelen, zonder ze daadwerkelijk op je dak te plaatsen.

foto door Kenny Eliason on Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *