Zonnepanelen voor iedereen!

Tegenwoordig zijn zonnepanelen razend populair. Steeds meer mensen zien de voordelen van zonnepanelen in en daarnaast zijn de kosten van zonnepanelen flink gedaald de laatste jaren. De meeste mensen associëren zonnepanelen met de panelen die je op daken ziet, echter kunnen zonnepanelen op nog veel meer manieren worden toegepast, waardoor iedereen gebruik kan maken van zonne-energie!

zonnenpanelen

Zonnepanelen op je dak

De meeste mensen denken bij zonnepanelen, aan de grote panelen op de daken van woningen. Dit is ook logisch, wat deze toepassing van zonnepanelen valt het meeste op en is het meest aanwezig in ons landschap. Op een dak passen vaak relatief veel zonnepanelen, wat zorgt voor een hoog rendement. Helaas zijn zonnepanelen niet voor iedere woning weggelegd, een grachtenpand in Amsterdam bijvoorbeeld, valt onder bescherm stadsaanzicht en is vaak ook monumentaal. Je mag dan geen zonnepanelen plaatsen. Als je woning één of meer van de volgende kenmerken heeft, kan je vaak geen zonnepanelen aanleggen:

  • Het dak is niet stevig genoeg
  • De woning is monumentaal
  • De woning is onderdeel van het beschermd stadsaanzicht
  • Het dak ligt in de schaduw
  • De ligging van het dak is niet gunstig t.o.v. de zon

Zijn zonnepanelen niet geschikt voor jouw woning? Niet getreurd; zonnepanelen kunnen op nog vele andere manieren worden toegepast!

Zonnepanelen in je tuin

Het aanleggen van zonnepanelen in de tuin is niet heel gebruikelijk, maar is zeker een goede oplossing als je woning niet geschikt is voor zonnepanelen. Als je een ruime tuin hebt op het zuiden, met weinig schaduw, kan je er voor kiezen om hier zonnepanelen te bevestigen. Het is belangrijk dat er een goede fundering wordt aangelegd voor de zonnepanelen, zodat ze niet wegwaaien. Daarnaast moet je er ook goed opletten dat je zonnepanelen niet in het zicht liggen. De laatste tijd zijn zonnepanelen namelijk erg in trek bij dieven.

Je kan zonnepanelen in je tuin ook op kleine schaal toepassen. Wat denk je bijvoorbeeld van een barbecue of tuinverlichting wat werkt op zonne-energie? Deze apparaten bevatten kleine paneeltjes, waardoor ze hun eigen energie opwekken.

zonnepanelen

Zonwering met zonnepanelen

Zonwering, zoals de naam als zegt, houdt de zon tegen. De zonwering hangt dus eigenlijk altijd fel in de zon, het daarom ook niet meer dan logisch om zonwering met zonnepanelen aan te schaffen. Op kleine schaal is zulke zonwering al volop verkrijgbaar. Deze zonwering heeft een klein zonnepaneeltje ingebouwd, waardoor het zijn eigen energie opwekt om de zonwering te bedienen. Een rolluik bijvoorbeeld, wordt dan aangedreven door zonne-energie! Zonwering wat volledig bedekt is met zonnepanelen, is op het moment nog maar nauwelijks verkrijgbaar, maar zal in de toekomst zeker vaker worden toegepast.

Accessoires met zonnepanelen

Naast zonnepanelen in en rondom in je woning, zijn er ook veel accessoires met ingebouwde zonnepaneeltjes. Zo zijn er rugzakken en jassen die zonne-energie wekken, waardoor je gemakkelijk je telefoon kan opladen. Daarnaast zijn er ook telefoonopladers, die werken op zonne-energie. Heel handig, wand daardoor kan je je overal je telefoon opladen en heb je geen stopcontact meer nodig.

Als je graag gebruik wil maken van zonne-energie, dan zijn er dus meer mogelijkheden dan enkel zonnepanelen voor op je dak. Zonnepanelen kunnen op veel manieren worden toegepast, waardoor zonne-energie voor iedereen toegankelijk is!

zonnepanelen accessoires

 

Geschreven door Jan https://muurstickerstunter.nl/

logo

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *