thuiswerkers

Thuiswerkers van toen en nu

Hartstikke hip! Zittend op de eettafel, met je macbook op schoot en een kop koffie uit de percolator naast je. Je verzet bergen werk.

Maar ben je echt vernieuwend? Vroeger werkte meerendeel van de mensen thuis. Een smid of timmerman had zijn werkplaats in huis. En ook minder gangbare beroepen als vioolbouwer werden vanuit huis uitgeoefend. Wat dacht je van een boer of een monnik? Die nemen hun werk ook al eeuwen mee naar huis of hun thuis mee naar het werk.

Langzaam verplaatsten we ons naar fabrieken en kantoren. De industriële revolutie en de opkomst van de kennisindustrie zorgen dat we reizen tussen ons huis en ons werk. Tegelijk met de opkomst van de forens, kwam de opkomst van de huisvrouw. Niet meer meewerken in het bedrijf, maar gericht op het huishouden en de opvoeding. Werkte er toch nog iemand thuis.

En niet alleen zij hoor. Ook huisartsen bleven nog even vanuit huis werken.

Vinexwijken zijn gebouwd op de twee-verdieners. Niemand werkt nog thuis, overdag is het een slapende wijk. Totdat de kinderen uit school komen en spelen in de vele speeltuinen. Zelfs de huisarts verhuisd zijn werk naar een gebouw vol zorgverleners.

Maar dan keert het thuiswerken terug. Therapeuten verbouwen hun garage om de klanten thuis te ontvangen. In een rustige, huiselijke omgeving ontspannen we sneller dan liggend onder een systeemplafond. Er worden atelierwoningen gebouwd met ruimtes waarin het licht valt voor het mooiste kunstwerk. Of voor het doen van heel ander werk.

ZZP-ers zijn in opkomst. Niet alleen de kreet is hip, maar er zijn ook steeds meer mensen die zelfstandig werken en zich in laten huren op projectbasis. We verruilen luxe kantoren voor de keukentafel en het koffiebarretje in de binnenstad. Natuurlijk weten we dat we eigenlijk op een goede werkplek moeten zitten en dat beter is voor onze rug, maar die locaties voldeden maar even en voldoen niet voor iedereen. Want hoe heerlijk is het om met allemaal andere harde werkers op zondagmiddag in je favoriete koffiebar te zitten en het geratel op de toetsenborden te horen?

Door allerlei technologische en sociale ontwikkelingen is de inhoud van ons werk veranderd, maar ook de manier waarop we kunnen en willen werken. Dat vraagt een ander gebruik van kantoren, fabrieken en woningen. Interessant om op terug te kijken en daarna te genieten van de kansen die wij nu hebben.

Zorg dat je werkt in een omgeving waar je je lekker voelt. Hoe dat er uit ziet, is per persoon verschillend. Wat wel overeenkomt is de behoefte aan zonlicht, een kleur op de muur jou energie geeft en mooie spullen om je heen. Laat de zonne-energie en de endorfine loskomen en werk je een slag in de rondte!

EVELINE MOS

INTERIEURONTWERP

THEJOYOFCOMINGHOME.COM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *