inbouwspots

Zo plaats je jouw inbouwspots

Ben je bezig met de verlichting van jouw woning? Dan moet je goed weten hoe je deze installeert. De installatie zorgt er namelijk niet alleen voor dat je gebruik kunt maken van de verlichting, maar ook dat je voor langere tijd niet meer aan nieuwe werkzaamheden hoeft te denken. Wanneer je bijvoorbeeld inbouwspotjes plaatst in de woning, komen hier geheel andere werkzaamheden bij kijken dan wanneer je een hanglamp bevestigt aan het plafond. Het is daarom verstandig dat je eerst weet welke werkzaamheden ervoor nodig zijn en hoe je deze uitvoert. En welke materialen heb je hiervoor nodig? Onderstaande informatie vertelt jou alles wat je moet weten.

De afmetingen aangeven op het oppervlak

Inbouwspotjes komen in verschillende afmetingen. Het is daarom eerst goed om te weten welke afmetingen jij tot jouw beschikking hebt en over welke ruimte deze verspreid moeten worden. Je kunt dan namelijk meten hoeveel ruimte er tussen de spotjes dient te zitten en dit aftekenen op het oppervlak. Dit zorgt ervoor dat alle spotjes op de juiste lijn komen te staan en je later niet meer opnieuw hoeft te meten. Deze voorbereidingen kunnen de werkzaamheden ook aanzienlijk versnellen, doordat je niet steeds weer naar de meetinstrumenten hoeft te grijpen en gelijk kunt beginnen met het plaatsen van de spotjes.

Het uitzagen van de plaatsen

Daarnaast is het van belang dat je secuur te werk gaat met het uitzagen van de plaatsen waar de inbouwspots moeten komen. Hiervoor heb je de juiste materialen nodig en ervoor zorgen dat je er de tijd voor neemt. Een van de materialen die jou kan helpen bij de plaatsing is een inbouwspot zaagmaat 55mm. Dit is een zaagmaat voor een lage inbouwdiepte, waardoor je er zeker van bent dat de spotjes op de oppervlakte blijven. Er zijn ook andere maten te vinden als je hier meer bij gebaat bent. Het oppervlak uitzagen geeft jou dan toegang tot de ruimte voor de spotjes en de bekabeling die hierbij komt kijken. Jij krijgt hiermee dus weer meer ruimte om te werken en de spotjes te plaatsen.

De laatste werkzaamheden voor gebruik

Het is dan belangrijk dat je de inbouwspots plaatst op de plekken die je uitgezaagd hebt. Hiervoor bevestig je eerst de elektriciteitskabels aan de lampen, waarna je de spotjes in het oppervlak plaatst. Door het armatuur erop te bevestigen, blijven de inbouwspots op zijn plek zitten. Vergeet dan niet om de lichtbron er ook in te plaatsen, zodat je gelijk gebruik kunt maken van de lampen. Eventueel kun je er nog een dimmer tussen plaatsen, zodat je de felheid van de lampen bepaalt aan de hand van de situatie. Jouw inbouwspotjes zullen jou dan alleen nog maar plezier op kunnen leveren en de sfeer die je krijgt, helpt jou om weer te ontspannen.  

Foto door Vecislavas Popa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.