jouw dromen

Zo onthoud je jouw dromen voortaan beter

Je kent het vast wel. Je hebt de hele nacht heerlijk liggen dromen, maar in de ochtend ben je alles weer helemaal kwijt. Dat is soms frustrerend. Zeker als je je bijvoorbeeld bezighoudt met dingen als lucide dromen is het onthouden van je dromen een belangrijk punt. Echter lijkt het alsof je er weinig controle over hebt. Maar is dat zo? Nee, er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het een stuk makkelijker te maken om je dromen te onthouden. Ook om lucide te dromen kun je verschillende dingen doen. Gebruik de volgende tips, en wie weet helpt het je een hoop.

Een droomdagboek

Het klinkt een beetje suf, een dagboek. Maar toch is het opschrijven van je dromen en het bijhouden van een droomdagboek iets wat je hier erg mee kan helpen. Als je wil leren om lucide dromen te hebben, is dit ook een van de eerste dingen waar je aan moet werken. Probeer om na elke nacht (of zelfs ’s nachts, als je dan wakker wordt) je droom op te schrijven. Noteer elk detail dat je nog weet, ook al zijn het steekwoorden. Het gaat erom dat je je brein traint om goed terug te halen wat je gedroomd hebt.

Doe ‘reality checks’

De zogenaamde reality checks zijn eigenlijk manieren om te kijken of je daadwerkelijk wakker bent, of dat je droomt. Dit klinkt een beetje gek, want over het algemeen weet je wel wanneer je wel of niet wakker bent. Als je er echter een gewoonte van maakt om gedurende de dag even te kijken hoe laat het is of om te tellen hoeveel vingers je hebt (deze dingen zijn in een droom vaak anders dan in realiteit), ga je dit in je droom ook doen. Kun je de tijd niet lezen of tel je zes vingers in plaats van vijf? Dan merk je dat je droomt, en vanaf dat moment ben je ‘lucide’ oftewel bewust van het dromen. Je onthoudt je droom beter, maar kunt het als het ware ook zelf besturen.

Slaap goed en comfortabel door

Als je wil dromen, moet je in een bepaalde fase van je slaap zitten. Deze bereik je pas na een paar uur slaap. Slaap je maar kort, of heel licht? Dan is de kans dat je lekker droomt dus ook niet heel groot. Je zou het niet zeggen, maar onze bedden zijn hier veel bepalend voor. Zorg ervoor dat je een comfortabel bed hebt waar je lekker een hele nacht op weg kunt dromen. Een goed liggend matras is van belang en ook een stille, donkere slaapkamer. Lukt het je niet goed om door te slapen? Probeer dan iets van medicatie of methoden om hier meer aan te werken.

Foto door Izzy Hardy via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *