Zo kom je van vliegjes bij je kamerplanten af

Zie je wel eens kleine vliegjes rondvliegen bij je kamerplanten? Grote kans dat je te maken hebt met rouwvliegjes. Deze kleine vliegjes lijken veel op fruitvliegjes, maar toch zijn ze anders. Fruitvliegjes komen op je fruit af, rouwvliegjes hebben het gemunt op je planten. Ze vermenigvuldigen zich erg snel, daarom ontstaat er al snel een plaag. Wat je kunt doen om rouwvliegjes te voorkomen en er vanaf te komen lees je hier.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes die gek zijn op natte grond en rottende wortels. Ze leggen hun eitjes in de vochtige grond. De larven kunnen de wortels van je plant aantasten. Een rouvliegje leeft maar een paar dagen, maar de vrouwtjes leggen zo’n 200 larven per keer. Hierdoor kan er snel een ware plaag ontstaan.

Rouwvliegjes voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van rouwvliegjes.

Houd de potgrond droog

Rouwvliegjes, gedijen goed in vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat de potgrond van je kamerplant niet te vochtig wordt door niet te vaak water te geven. Geef de plant pas water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Goede drainage

Zorg ervoor dat de pot waarin de plant groeit, drainagegaten heeft, zodat het overtollige water kan weglopen. Hierdoor wordt voorkomen dat er zich te veel vocht ophoopt in de potgrond. Ook hydrokorrels kunnen ervoor zorgen dat de plant niet teveel water krijgt.

Zand of grind gebruiken

Bedek de bovenste laag van de potgrond met een dunne laag zand of grind om te voorkomen dat vliegjes eitjes leggen in de grond.

Wat kun je doen om rouwvliegjes te bestrijden

Heb je al last van de rouwvlieg, dan zijn er gelukkig dingen die je kunt doen: van het inzetten van natuurlijke vijanden tot het gebruikmaken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. 

Maak gebruik van natuurlijke vijanden

Sommige planten, zoals de vleesetende planten, kunnen vliegjes eten. Je kunt ook lieveheersbeestjes of roofmijten kopen om vliegjes te bestrijden. Het allerbeste werken aaltjes tegen rouwvlieg. Met aaltjes ben je binnen twee tot drie dagen van je rouwvliegjes af. De aaltjes dringen de larven binnen en vermenigvuldigen zich erg snel. De larven gaan hierdoor dood.

Maak een natuurlijk bestrijdingsmiddel

Maak een mengsel van water en azijn of water en afwasmiddel en spuit dit op de plant en de grond om de vliegjes te doden. Het gevaar is wel dat als je er teveel van gebruikt of de verhoudingen niet goed hebt, je plant kunt beschadigen. Let daarom op dat je niet te veel spuit.

Planten verpotten

Mochten alle genoemde tips niet helpen dan kun je er ook voor kiezen om je planten te verpotten. Haal de plant uit de pot en maak de wortels goed schoon. Maak de pot goed schoon en zet de plant in nieuwe potgrond. Gebruik een pot met gaten in de onderkant zodat het water goed weg kan lopen en de potgrond minder vochtig blijft.

Extra zand strooien

Wil je het rouwvliegjes extra moeilijk maken? Strooi dan een laagje zand over de potgrond. Hierdoor wordt het moeilijker voor de rouwvliegjes om eitjes te leggen in de potgrond.

Foto van Brina Blum op Unsplash

About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *