hydrokorrels

Hoe werken hydrokorrels?

Niet elke plant is makkelijk om te verzorgen. Sommige planten hebben veel meer liefde nodig dan andere planten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je potgrond gebruikt voor planten en geen tuinaarde. Tuinaarde is namelijk echt bedoeld voor de grond in de tuin. Bij planten is de kans alleen groot dat je te veel water geeft. Dit kan ervoor zorgen dat de plant niet meer verder groeit. Gelukkig hebben mensen daar een oplossing voor bedacht: hydrokorrels. Ben je benieuwd hoe hydrokorrels werken? Lees dan snel verder voor meer informatie. 

De hydrokorrels 

De kans is groot dat je hydrokorrels al een keer eerder hebt gezien in jouw leven. Het zijn kleine korrels met een lichtbruine kleur. De hydrokorrels worden gemaakt van klei. Bij hydrokorrels zal je geen voedingsstoffen aantreffen. Wanneer de temperatuur hoog wordt, zullen de hydrokorrels uit gaan zetten. De hydrokorrels kennen verschillende voordelen die later worden besproken.

De hydrokorrels zullen over het algemeen gebruikt worden voor de waterhuishouding van planten. Naast dit doel kan je hydrokorrels ook gebruiken als decoratie. Dit heb je vast en zeker al eens eerder gezien. Vaak worden de hydrokorrels dan gewoon boven op de potgrond neergelegd. In dat geval zullen de hydrokorrels vrij weinig werking hebben. 

Werking van hydrokorrels

De werking van hydrokorrels is vrij simpel. De bedoeling is dat de hydrokorrels helemaal op de bodem worden geplaatst van een pot. Om het beste resultaat te bereiken, kan je het beste een vijfde deel van de gehele pot vullen met de hydrokorrels. De rest van de desbetreffende pot zal je natuurlijk verder moeten aanvullen met een geschikte potgrond. Dit kan universele of speciale potgrond zijn. 

De hydrokorrels moeten ervoor zorgen dat de plant in de pot niet te veel water krijgt op hetzelfde moment. Te veel water voor een plant kan betekenen dat deze het niet lang volhoudt. De hydrokorrels zorgen ervoor dat de plant altijd genoeg water krijgt en dus zeker niet te veel. Dat is simpelweg de werking van hydrokorrels. 

Hydrokorrels werken echter alleen in potten, en niet voor struiken of gazon. Om deze zo goed mogelijk te laten groeien raden wij je aan om je struiken, buiten planten en gazon te bemesten.

Voordelen van hydrokorrels

Het grootste voordeel van hydrokorrels is al hierboven eigenlijk benoemd. Hydrokorrels zorgen ervoor dat de plant niet verzuipt in het water en hierdoor dus ook langer overleeft. Dit is belangrijk zodat jij zo lang mogelijk kan genieten van de plant. Hiernaast hoef je de planten aanzienlijk minder water te geven, omdat de waterhuishouding goed wordt geregeld. 

Een ander voordeel is dat je de hydrokorrels eigenlijk niet hoeft te vervangen. De levensduur van hydrokorrels is hartstikke lang. Er zitten namelijk geen voedingsstoffen in de hydrokorrels waardoor de werking niet minder wordt. 

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *