Woonkamer opruimen: zo bespaar je 100 ergernissen

Soms is je huis zo rommelig geworden, dat het tijd is om op te ruimen. Je woonkamer ziet er niet meer overzichtelijk uit. Maar waar moet je beginnen, soms zie je door de bomen het bos niet meer, ga je eerst de slaapkamer opruimen of begin je met de zithoek in de woonkamer?

Heb je veel ergernissen omdat je woning niet geordend is? Dan is het nu de Kerst voorbij is, het moment om een grote schoonmaak te houden. In dit artikel kan je handige opruimtips vinden, zodat jouw huis er uiterst schoon uitziet.

Hoe krijg je je woonkamer op orde?

Je kan dagelijks al tot veel beslommering komen in je woning. De post komt binnen, kranten en tijdschriften worden gelezen en je administratie wil je graag bijhouden. En dan hebben we het nog geen eens over kinderen welke graag uitgebreid spelen in de woonkamer. Kortom een huishouden op orde houden vraagt om veel planning en organisatie. 

Woonkamer opruimen

Handige opbergmogelijkheden

Ben je klein behuisd of heb je weinig opbergmogelijkheden, dan is het verstandig om te kijken hoe je het probleem kan oplossen. Je kan de inrichting van de woonkamer aanpassen waardoor er meer ruimte ontstaat, hierbij een paar voorbeelden van toepassingen in huis:

  • Plaats een eettafel bank met opbergruimte bij de eettafel
  • Een kastenwand zorgt voor ruimte voor boeken of verzamelingen te plaatsen
  • Plaats planken in de woonkamer
  • Ga voor een groot tv-meubel met opbergruimte in de kast
  • Kijk naar een bank met opbergmogelijkheden
  • Opbergkist voor (kinder) spullen

Opbergen en weggooien

De eerste tip wil ik je meegeven, ruimen alle dagelijkse rommel welke binnenkomt of wat gecreëerd wordt door een hobby op. En geef alle spullen een vaste opbergplek. Deel een kast met vaste opbergmogelijkheden in, bijvoorbeeld met kratten of handige plastic dozen welke je kan afsluiten. Heb je geen tijd om het binnengekomen blad, of de wekelijkse aanbiedingen van de winkels te lezen, plaats ze dan op een vaste opbergbestemming. Zo weet iedereen in huis waar de binnengekomen post te vinden is. Dit geldt ook voor alle post van bankafrekeningen, kaarten tot een uitnodiging van de buren. Dus leg de wenskaarten niet op het randje van de eettafel maar op een plek in een kast waar de rommel niet zichtbaar is.

Woonkamer opruimen

De tweede tip is om de vaste opbergplekken wekelijks te bekijken en op te ruimen. Zijn de folders deze week niet gelezen, dan kan je ze weggooien in de papierbak, de aanbiedingen zijn immers toch niet meer geldig. Dit is ook noodzakelijk voor de administratie, want je wilt wel dat de betalingen op tijd betaald worden. Als je de opbergbakken elke week leegt, dan kan er voor de aankomende week weer post bij.

Heb je kleine kinderen in huis, welke dagelijks met een keukentje of treinbaan spelen? Ook dat is in goed te organiseren. Geef de kinderen een eigen speelhoek met opbergbakken of decoratieve manden waar speelgoed in kan worden opgeborgen. Heb je nog kleuters of peuters dan kan je een voorbeeld sticker van het artikel plakken op de mand of bak zodat het kind zelfstandig kan opruimen.  Werk met structuur dat schept duidelijkheid. Bijvoorbeeld je mag de lego de hele dag laten liggen maar na het avondeten ruimen we gezamenlijk alles op.

Geschreven door

Linda Swinkels

www.kijkjeinhuisentuin.nl


About Author

You May Also Like

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *